RESTORAN XATO

KUHAROV GABLEC: Ekipa Xata najviše voli meso pečeno na robati roštilju!

 Marko Todorov / Hanza Media
Nije čudno da nitko ne propušta zajednički obrok oko pet poslijepodne jer se uvijek priprema nešto drukčije.

U zagrebačkom restoranu Xato, smještenom u samom centru grada, u Petrinjskoj ulici, kuha se fenomenalna hrana. Chef Tvrtko Šakota svakodnevno pred goste iznosi jela koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim jer ništa se na njegovim tanjurima ne nađe slučajno, svaki element majstorski je izveden, a zajedno, oni čine posebnu priču.

Zagreb, 200717.
Restoran Xato.
Ekipa restorana Xato priprema hranu za vlastiti objed.
Na fotografiji: zajednicki rucak.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

No, Šakota ne kuha samo za goste Xata, on kuha i za cijeli tim restorana koji se svakodnevno okuplja oko 17 h. To je vrijeme predaha, ali i vrijeme druženja i opuštanja nakon ručka, a prije priprema za večeru.

- Zajednički obrok nikad se ne propušta, bez obzira na gužvu u restoranu, uvijek nađemo vrijeme za sebe, a po potrebi se mijenjamo za stolom dok netko dežura ako u restoranu ima gostiju. Kuha se jednostavno i od sezonskih namirnica - kaže Tvrtko.

Zagreb, 200717.
Restoran Xato.
Ekipa restorana Xato priprema hranu za vlastiti objed.
Na fotografiji: priprema hrane u kuhinji.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Svaki dan za gablec je nešto drugo, uvijek ima nekog povrća pa makar samo za salatu, a meso najviše pripremaju na japanskom roštilju - robati.

Zagreb, 200717.
Restoran Xato.
Ekipa restorana Xato priprema hranu za vlastiti objed.
Na fotografiji: zajednicki rucak.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Kuharov gablec:

Pareni mladi krumpir

2 kg mladog krumpira narezanog na polovice
maslinovo ulje
sol
papar

Krumpir kuhati na pari i začiniti.

Vratina na robati

1 kg svinjske vratine tanko narezane
1 dl soja sosa
1 dl sakea
2 vezice mladog luka
100 g bijelog sezama

Zagreb, 200717.
Restoran Xato.
Ekipa restorana Xato priprema hranu za vlastiti objed.
Na fotografiji: jelo.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Meso marinirati u mješavini navedenih sastojaka. Peći na robati ili klasičnom roštilju jednu minutu sa svake strane.

Salata od quinoe i mozzarelle

300 g kuhane crvene quinoe
300 g natrgane mozzarelle
2 šake bosiljka
1 dl maslinova ulja
1 kg rajčice volovsko srce narezane na veće komade
sol

Sve sastojke staviti u zdjelu i začiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:11