NEŠTO SE DOBRO KUHA

KUHAROV GABLEC: Faširanci i čušpajz od buče tete Marice u kultnom restoranu Kod Pere!

    AUTOR:
    • Sunčana Barušić

  • OBJAVLJENO:
  • 23.08.2017. u 08:12

Zagreb, 160817.
U restoranu Kod Pere pripremaju za gablec varivo od buce i fasirance.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / Hanza Media

U pustom, užarenom gradu, jer njegovi su stanovnici još uglavnom uz obalu mora, većina restorana privremeno je zatvorila vrata, većina, osim kultnog Kod Pere na samom vrhu zagrebačkih Šloserovih stuba.

Zapravo, njegova terasa - čiji hlad osiguravaju brajde stare i pedeset godina (koliko i postoji restoran) - prikriva činjenicu da ste u središtu grada, pa se i osjećate kao da ste negdje u prirodi, izvan metropole. Navratili smo oko 11 ujutro, baš kad se okupljala ekipa i obitelj jer zanimalo nas je što se gabla prije radnog dana.

Zagreb, 160817.
U restoranu Kod Pere pripremaju za gablec varivo od buce i fasirance.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / Hanza Media
 

Pa, naravno, domaće, jer tako se uvijek i kuhalo Kod Pere, tako kuha i danas gospođa Marica, supruga pokojnog Pere Miladina. Dočekao nas je Ivica Miladin koji sada vodi restoran i odmah nam ponudio mjesto za stolom jer Kod Pere se uvijek osjećate kao da ste kod kuće i jede se onako kako se blaguje u familijama, onako kako su kuhale bake. Tog dana s velikim se tekom gablal čušpajz od buče s faširancima.

Zagreb, 160817.
U restoranu Kod Pere pripremaju za gablec varivo od buce i fasirance.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / Hanza Media
 

Faširanci

1 kg faširanog mesa (500 g svinjetine, 500 g junetine)
300 g bijelog kruha
papar, sol
2 češnja češnjaka
nasjeckanih listića peršina
2 jaja
300 ml mlijeka
oštro brašno
mrvice
ulje za prženje

 

Kruh narežite na kockice i namočite u mlijeko. Kad se kruh razmočio, pomiješajte sve sastojke (meso, jaja, kruh, sjeckani češnjak, peršin, papar sol i malo ulja). Oblikujte pljeskavice. Lagano ih stavite u brašno, a još laganije u mrvice. Pržite s obje strane u ulju.

Zagreb, 160817.
U restoranu Kod Pere pripremaju za gablec varivo od buce i fasirance.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / Hanza Media
 

Čušpajz od buče

1 kg ribane buče
1 vezica kopra
malo oštrog brašna
sol, papar
1 žlica ulja, 1 žlica masti
1 žlica koncetrata rajčice
malo vrhnja za kuhanje

 

Zapržiti brašno na ulju i masti. Dodati vodu i koncentrat rajčice te na kraju posoljenu i ožmikanu buču. Začiniti solju, paprom i koprom pa kuhati dok buča ne omekša.

Izdvajamo

Iz drugih medija