U zagrebačkom bistrou “Po zidom” šefuje Goran Stanisavljević koji sa svojim timom svakodnevno nešto pripremi za gablec koji, nažalost, najčešće jedu s nogu u kuhinji. - Nismo u prilici uvijek sjesti za stol i odvojiti pola sata za miran objed jer se radi non stop. Često ne stignemo promiljeti glavu iz kuhinje u kojoj dijelimo sve pa tako i gablec ili ručak, no naša ekipa je naviknuta na takve brze obroke.
U većini slučajeva za sebe napravimo nešto od namirnica koje ne pripremamo za goste, za njih se ipak kuha od onog najboljeg. Uglavnom se naš gablec sastoji od jednostavnih recepata koje svi volimo, bude tu i hladnih narezaka uz koje jedemo domaći kruh ili focacciu, šalše od koje napravimo juhu ili je jedemo s tjesteninom. Od ostataka sporo kuhane piletine koju pripremamo za goste složimo si sendviče ili je jedemo na salatu.
Danas smo si ispekli focacciu, marinirali pečene paprike, narezali sir, bilo je tu i domaće šalše za umakanje kruha, a i burek s mesom koji obožavamo i često jedemo - kaže Goran.
Focaccia i marinirane paprike
500 g glatkog brašna 15 g soli 4 g sjeckanog svježeg ružmarina 18 g kvasca 15 g mlake vode 4 rog paprike maslinovo ulje sol češnjak peršinov list |
Spojiti suhe sastojke i spojiti mokre sastojke pa ih onda umijesiti zajedno u kompaktnu smjesu. Ostaviti da se tijesto diže jedan sat. Focacciu staviti u pleh za pečenje, poškropiti hladnom vodom, posuti krupnom soli i peći na 250 stupnjeva oko 15 minuta. Paprike ispeći na jakom plamenu ili u pećnici, oguliti ih i marinirati u maslinovu ulju s češnjakom, solju i peršinovim listom.