KUHAJ BOLJE

KUHARSKE MISLI PROFESIONALACA: Marko Palfi nam je otkrio tajnu savršenog graha. Šapnut ćemo je i vama!

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
 

Marko Palfi svoje početke veže uz kulinarski show Masterchef, nakon čega se educirao u brojnim hrvatskim i stranim restoranima, a javnost ga možda najbolje poznaje po izvrsnim jelima koja je pripremao u Mundoaki te sadašnjem angažmanu u The Garden Kitchen & Baru u Čakovcu koji je neminovno osvježio gastronomsku scenu. Ovih dana podijelio je svoje kuharske misli o namirnici koju svi obožavamo, radimo kod kuće, ali većinom zaobilazimo u restoranima.

Ela Horvat

"Eto, mi i grah zakompliciramo po principu da lepo zgleda i da nije preteško. Kaj se tiče bunceka tu je stvar prilično jednostavna. Buncek se dene kuhati u vodu s korjenastim povrćem i lovorom, kuha se do raspadanja, natrga se, zamota se u streč foliju da zgleda kak kobaja, ohladi se, reže na medaljone, panira i poha, jednostavno" - rekao je Palfi.

Grah s ječmom
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Nikad ne bacajte vodu od bunceka

Vodu od bunceka slučajno nemojte baciti, to je blago!

A vrsta graha?

Za grah, mi biramo bijeli jer je najelegantniji i najlaganiji. Namočimo ga preko noći u puno vode jer se jako napuše.

Sad - kuhanje!

Grah stavimo kuhati u neslanu vodu i kuhamo dok nije skoro kuhan. Onda ga procijedimo i isperemo. U drugoj tavi dinstamo luk i češnjak, a po želji može dodati i mao čilija. Zatim dodati kumin, crvenu papriku pa još dinstati. Nakon toga dodajte koncentrat rajčice nastaviti s termičkom obradom pa dodati i celer i mrkvu na kockice i nastaviti s dinstanjem. Grah se potom spoji s povrćem i vodom od bunceka i pustimo da sve krčka još dobrih sat vremena. Za dodatnu gustoću, izvadite par šeflja graha koji se kuha, stavite u blender i blendajte u pastu. Grah ima dosta škroba i dok se vrati nazad taj pire nazad u grah i prokuha, lijepo će ga zgusnuti i nije potrebno nikakvo prženo brašno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:36