EVO KAKVU HRANU OVDJE OČEKIVATI...

KULTNI ZAGREBAČKI RESTORAN: Ovdje sam pojeo jedan od najboljih rižota u životu, a "skidam kapu" kuharu koji je ovako priremio pačja prsa!

 Berislava Picek
 

Trilogija - Vino & Kuhinja

Kamenita ulica 5
01 4851 394

Otkad Zagreb pohode brojčano impresivne horde turista, ugostitelji su se na najposjećenijim punktovima njihova obilaska počeli ponašati kao i one njihove kolege na uzmorju. Zgrabi što možeš, zaradi što više, briga te za kvalitetu onoga na tanjuru, i tako toga gosta više nikad nećeš vidjeti. Taj princip jako je dobro tlo našao u najužem centru tzv. metropole. Možda i na idealnom mjestu za prodavanje takve boze našla se Trilogija.

Berislava Picek

Na samom istočnom ulazu u Gradec, tik do Majke Božje od Kamenitih vrata, ovaj minijaturni restoran već više od desetljeća odolijeva svim marifetlucima prvog susjedstva Tkalčićeve ulice. Pače, od zadnji put kad sam ovdje prije godinu dana blagovao jela su im za klasu bolja. Baš u ambijentu kakav očekuješ u ovom dijelu Gornjega grada gdje su najstarija zagrebačka zdanja uopće, pod lučnim svodovima nevelikog, vrlo decentno uređenog prostora u dosluhu s vremenom nastanka, tek s pokojim suvremenijim detaljem jeo sam dva jela.

Pristao sam na ponudu vrlo ljubaznog konobara koji me je dobro savjetovao. Prvo mi je servirao po sastavu jedan pomalo atipičan rižoto. Kako na tom jelu odmah vidiš umješnost kuhara jer ga rijetko gdje kuhaju “po zanatu”, volim ga naručiti da odmah vidim na čemu sam, pa da platim i odem ili, ako je rižot dobar, nastavim s naručivanjem. Ovaj se žutio od obljubljene kuharske namirnice ovog godišnjeg doba - bundeve. Da bi dobio na gušćoj konzistenciji, dodao je malo, rekao bih, prepečenih kestena, a time dobio i atraktivniji okus. Da bi ga još “podigao”, na kockice je narezao malo jako dobre kobasice, pa mu je rižoto ispao jedan od boljih koje sam ikad jeo. Ni klice muštarde po vrhu nisu bile samo za ukras, nego su s nekoliko kapi bučina ulja bile jako skladna okusna dopuna.

Privatna arhiva

S optimizmom sam iščekivao drugi konobarov prijedlog - pačja prsa s gnudima. Izgledom jako lijep tanjur, gdje su gnudi bili preliveni s malo pačjeg demi glacea, a pečena pačetina posuta s malo ciklinih klica. Koliko god su klice i na prvom i na drugom tanjuru danak trendu, ovdje su se one jako dobro uklopile u okuse jela. Gnudi možda samo ovaj put kuharu nisu ispali baš najbolje. U formi pogačica, bili su malko “vodenasti”, no kuhar ih je dobro kamuflirao redukcijom šuga od pačjeg pečenja.

Privatna arhiva

Zato je pačja prsa ispekao - “kapa dolje”. Hrskave kožice, dominantno roskasta pod njom, mekana i jako ukusna. Oba ova Trilogijina jela bila su na diku profesiji, postojanom gazdi i njegovu, kako sam čuo, novijem kuharu koji ima pedigre brodskog, kakve posebno štujem. Ovaj lokal koji ima i jako dobar izbor vina opet ću uvrstiti među favorite.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 8/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:26