KUPUJ PAMETNO

KVALITETA vs. KVANTITETA: Namirnice na koje se isplati potrošiti malo više novca!

 Getty Images/iStockphoto
Bilo da je u pitanju okus, tekstura ili ukupno zdravlje, na neke namirnice vrijedi potrošiti malo više novca!

Čvrsto vjerujemo da ponekad valja štediti kada je u pitanju pribavljanje namirnica, ali postoje neke stvari na koje jednostavno valja potrošiti novac. Ove namirnice možda nećete trošiti u tako obilnim količinama na koje ste navikli, ali ćete znati da jedete kvalitetno i, na kraju krajeva, ispravno.

Med

Postoji razlog zašto imamo na raspolaganju toliko jeftinijih opcija kada je u pitanju med. Najvjerojatnije, ono što kupujete nije 100%-tni med. Vrlo često te jeftine opcije dolaze iz Kine i zaslađene su sirupima zato svakako potrošite malo više i kupite lokalni med.

Manuka Honey. Honey, honey stick and real manuka flowers
Getty Images/iStockphoto

Aceto balsamico

Što je aceto koji kupujete jeftinijji to više znači da se ne radi o pravoj stvari. Čak 50 posto takvih aceta je zapravo vinski ocat koji je obojan i zaslađen. Istina je da je boca dobrog aceta poprilično skupa, ali u njegovom slučaju manje je više te će samo par kapljica učiniti veliku raliku. Bocu ćete imati jako dugo.

Vinegar in front of hob with steaming pot
Getty Images/iStockphoto

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Svi znamo da nas vjerojatno najviše varaju na maslinovom ulju. Čak 80% maslinovog ulja na policama su različita ulja pomiješana u jedno ''maslinovo ulje''. Ako želite autentično maslinovo ulje, tražite riječi poput ''hladno prešano''. I koristite ga pri završavanju jela, kako bi njegov okus došao do izražaja.

two kalamata olives in a bowl of olive oil
Getty Images/iStockphoto

Čokolada

Jeftina čokolada je ne radi od kakao maslaca, već se koriste jeftinija ulja. Ovo utječe i na teksturu i na, naravno, okus. Vjerojatno već znate da jeftinija čokolada zapravo ni nema okus po čokolado, već više po šećeru.

Dark chocolate shavings
Getty Images/iStockphoto

Meso

Kvalitetno meso je prilično skupo i vjerojatno ćete ga morati kupovati u manjim količinama, ali znati ćete da radite nešto pozitivno i za svoje zdravlje i za ljude koji se uzgojem takvog mesa bave.

Perfectly medium roasted Roast Beef cut into slices.
Getty Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:03