HRVATSKA GASTRONOMIJA

LA LISTE: Na francuskom popisu tisuću najboljih svjetskih restorana našlo se i nekoliko hrvatskih. Fantastična reklama hrvatskoj gastronomiji!

 La Liste Facebook page
Pojavljivanje naših restorana na svjetskim listama najboljih izniman je uspjeh i dakako fantastična reklama hrvatskoj gastronomiji

U online svijetu kojim smo okruženi bilo je za očekivati da će se pojavljivati i relevantne i manje važne selekcije najboljih restorana temeljene na dostupnoj tehnologiji i internetu. Francuska La Liste, utemeljena 2015. godine, svoju metodologiju izbora najboljih tisuću svjetskih restorana temelji na kompilaciji stotine vodiča i navodnih milijuna online ocjena. Prema njihovim podacima u izbor ulazi čak 600 gastronomskih vodiča iz cijelog svijeta, a ocjene se konvertiraju u standardiziranu skalu od 0 do 100 bodova.

KOMPLICIRAN IZBOR

Svi vodiči prije su posebno rangirani na temelju mišljenja nekoliko tisuća (!) intervjuiranih chefova skalom pouzdanosti od 0 do 10, pri čemu je nula rezervirana za nepouzdane, a desetka za vrlo pouzdane. Svakom je restoranu zatim uzevši u obzir pouzdanost izvora kalkulirana prosječna standardizirana ocjena. U ukupnoj ocjeni na kraju s 10 posto zbroja sudjeluju i on line kritike zadovoljnih ili manje zadovoljnih milijuna gostiju. Za ponešto kompliciranu, zahtjevnu i skupu tehnologiju La Liste može zahvaliti brojnim velikim sponzorima. Tu su Air France, American Express, Generali, Renault i drugi. Pobjednici izbora za 2019. godinu s jednakim brojem bodova (99,75) su njujorški Le Bernardin i pariški Guy Savoy. S jednakih 99,50 bodova slijede ih legendarni francuski restoran Alain Ducasse au Plaza Athénée, baskijski Martín Berasategui i japanski Matsukawa.

La Liste Facebook page

Svakoj se selekciji da prigovoriti, pa i ovoj koja se čini jako gastronomski frankofilna, posebno kada se pogleda ostatak izbora i naročito pozicije na listi, u kojoj se na prvih pedesetak mjesta nalazi više od polovice francuskih restorana. Kada se tome doda da među preostalima ima i veći broj onih u kojima dominira francuska kuhinja, pametnome dosta. Interesantna je i činjenica da su visoko pozicionirani japanski i kineski restorani, što je možda utjecaj on line mnoštva, bez obzira na sudjelovanje u ukupnoj ocjeni težinom od 10%. Svaka je statistika točan skup netočnih podataka, kaže stara dosjetka, a on line tehnologijom se, višekratno je potvrđeno, da beskonačno manipulirati, pogotovo kada je obradite vlastitim algoritmom kako se to ovdje čini. Široko dostupne informacije također govore da je La Liste odgovor francuskog ministarstva vanjskih poslova na britanski vođen The World’s Best 50 Restaurants (San Pellegrino), medijskih doajena iz William Reeda, izdavača magazina Restaurant.

La Liste Facebook page

Utemeljitelj La Liste je, naime, bivši francuski ambasador u Japanu i nekadašnji šef vodiča Gault & Millaua, Philippe Faure. Upletanje kulinarstva i gastronomije u politiku i diplomaciju odavno je poznato. Jedno od značajnijih okupljanja diplomata i političara u povijesti, Bečki kongres, posvema je obilježen raskošnim večerama MarieAntoine Carêmea, možda najvećeg kuhara svih vremena, kojeg su Francuzi (!) posebno doveli za tu priliku.

HRABRO U IDUĆU GODINU

U La Liste su se nekako ugurali i hrvatski predstavnici, poput novigradskog Restorana Marina, murterske Konobe Boba, ali i Esplanadina Zinfandel’sa, te još i kvarnerski Johnson i rovinjski Monte, a dopuštam i da sam slučajnošću i zamornom pretragom nekoga ispustio. Osobno smatram pojavljivanje svakog hrvatskog restorana na nekoj svjetskoj listi iznimnim uspjehom, pa se nadam da će i Le Liste sljedeće godine biti bolje popunjena hrvatskim restoranima koji imaju što pokazati i na svjetskoj sceni, pa i u tehnologiziranim izborima.

Posebno vjerujem da će ovogodišnji Dobri restorani 2019, te prigodno izdane knjige/vodiči na hrvatskom i engleskom, kao i on line sudjelovanje čitatelja Jutarnjeg lista i ostalih gostiju u izboru pridonijeti budućem plasmanu na neku, možda i relevantniju listu. Do tada pohodite naše vrijedne restorane i glasajte na portalu Dobri restorani, jer naš izbor za 2020. praktički je već počeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:46