SLASTIČARNICA I PEKARNICA

LA MARQUISE BOULANGERIE & PATISSERIE: Ako ste u Zagrebu ove francuske kolače morate probati!

 Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA
Pȃtisserie, pekarnice/slastičernice koje u francuskoj peku kruh i slastice imaju kultni status, a zagrebačka La Marquise Boulangerie & Patisserie, na dobrom je putu.

- Znali smo, prije otvaranja prostora da Zagreb ima puno pekarnica, ali to nas uopće nije uplašilo – objasnila nam je Céline Vermant koja sa svojim suprugom Sebastienom po cijele dane ima ruke umrljane brašnom.

Zagreb, 150218.
Dolcic 1.
Slasticarna La Marquise.
Na fotografiji: Vlasnica slasticarnice Celine Vermant.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

“Pun je grad pekarnica, ali to nije ono pravo. Većina u pećima samo dovršava gotove, duboko zamrznute kruhove i peciva, a u vitrinama nude “industrijske” kolače, a rijetke su one prave, artisan, u kojima možete kupiti kruh napravljen samo od brašna, vode i kvasca, koji iz krušne peći ide ravno na police” i kolače koji su ručni rad, u potpunosti od prirodnih sastojaka, bez aditiva, umjetnih bojila i aroma”- nadodala je Céline, nudeći nam topao, tek pečen croissant s bademima koji se naprosto topi u ustima ostavljajući, za francuske kolače, toliko karakterističan okus maslaca u ustima.

- U devetnaest godina, koliko smo Sebastien i ja zajedno, proputovali smo cijeli svijet, jedno smo vrijeme živjeli u Sloveniji, ali jednostavno smo se, dok smo posjećivali zagrebačke znance, zaljubili u Hrvatsku. Naše troje djece steklo je prijatelje, a mi smo odlučili potražiti mjesto za življenje i otvorili obrt – rekla je Céline koju je suprug naučio sve o slastičarstvu i pekarstvu.

Zagreb, 150218.
Dolcic 1.
Slasticarna La Marquise.
Na fotografiji: Vlasnica slasticarnice Celine Vermant.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Naime, Sebastien je u francuskoj pohađao CFA školu (nešto slično kao naše zanatske škole). Završio je za majstora slastičarstva, pekarskog stručnjaka i dizajnera čokolade te stekao i certifikat predavača. Sve što je znao, prenio je Céline i od tada zajedno kreiraju divote kojima se jednostavno ne može odoljeti. Spomenute divote (uz pomoć trojice, također Francuza – pastry chefa i dva pekara) peku u ulici Dolčić (u blizini Bijeničke ulice), gdje se nalazi manji prodajni prostor, dok su u Bukovačkoj 25 otvorili puno raskošniji Pȃtisserie zahvaljujući kojem su mnogi zagrepčani nesvjesno postali ljubitelji francuskih slastica.

Zagreb, 150218.
Dolcic 1.
Slasticarna La Marquise.
Na fotografiji: Vlasnica slasticarnice Celine Vermant.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Naravno, odmah u oči upadaju raznobojni macaronsi, ali svakako treba probati i kolače od tijesta choux – tradicionalan Paris-Brest, okrugli kolač nalik na kotač bicikla koji se puni kremom od lješnjaka, ili dugoljaste eclairs, potom Tarte tropezienne, tart koji zapravo podsjeća na tortu, a ne smije se preskočiti niti Pain au Chocolat.

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Međutim, nikako ne zaboravite da se nalazite u Pȃtisserie, mjestu koje osim slastica nudi i kruhove – a njihovi će vas ostaviti bez daha.

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

- Francuzi, za razliku od Hrvata imaju poptuno drukčiji odnos prema kruhu, odnosno njime ne popunjavaju “prostor” između jela, nego ga doživljavaju kao posebnu deliciju, hranu koja se jede sama za sebe, u kojoj se posebno uživa – rekao nam je Sebastien.

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

A, u njihovim kruhovima stvarno ćete uživati, bilo da se radi o klasičnom francuskom baguetteu ili kruščićima s orasima, dodatkom crnog vina, roquefort sira...

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Zagreb, 120218.
Bukovacka cesta.
Slasticarnica La Marquise.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Uglavnom, u La Marquise Boulangerie&Patisserie možete uživati u više od stotinu slastičarskih ili pekarskih proizvoda, a za sve one koji su se “navukli” na francuske okuse, dobra vijest: Céline i Sebastien planiraju uskoro otvoriti Pȃtisserie u Petrinjskoj ulici te potom na Bundeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:42