VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

LA MASSA: Cijenjena i kvalitetna vina kao rezultat opravdanog bunta vrhunskog vinara!

 Getty Images/iStockphoto
Vinogradi La Massa na padinama su cijenjenog položaja Conca d’Oro kod Panzana, okrenuti su prema jugu i obrađuju se ručno

Jedan se mladić iz napuljske poduzetničke obitelji u drugoj polovici svojih dvadesetih na određeni period obreo u Bordeauxu i trenutno se zaljubio u svijet vina. Odmah je shvatio čime se zapravo želi baviti u životu te je svojima javio da se ne planira vratiti kući jer želi biti vinar. Vratio se natrag u Italiju, ali ne u rodni kraj, koji je također vinorodan, nego u srce Chiantija u Toskani, u gradić Panzano, gdje se inače rađaju neka od najcjenjenijih talijanskih vina.

close up of vineyard leaves, in the back round of row of vineyard and hiils
Izrael - Vino se ovdje radi od biblijskih vremena, ali veći dio svoje povijesti, Izrael je bio poznat po proizvodnji košer vina sumnjive kvalitete. Nova generacija vinara je odlučila to promijeniti, prihvaćajući moderne, nove tehnike i načela kvalitete vina. Male, boutique vinarije su počele klijati posvuda, osobito u Galileji i Golanskoj visoravni.

Tamo se zaposlio kao enološki pomoćnik u poznatoj vinariji Castello di Rampolla i zamislio skupljati iskustvo i znanje sve dok se ne ukaže prilika da pokrene svoj biznis. Mladić se zvao Giampaolo Motta, a prilika o kojoj je sanjao došla je znatno prije nego što se nadao. Već 1992., kada je imao samo 31 godinu, susjedna povijesna vinarija, čije se postojanje proteže stoljećima unatrag, u 1490. godinu, zbog većih financijskih poteškoća postala je predmet prodaje, i to po povoljnoj cijeni. Giampaolo nije dvojio ni trenutka, nego je sve što ima uložio u kupnju posrnulog posjeda.

Getty Images

Za revitalizaciju vinograda i posjeda odmah je angažirao lokalnu enološku zvijezdu Carla Ferrinija i uz iskustvo koje je prethodno skupio sam, odmah je uspio osvojiti simpatije i povjerenje tržišta. Međutim, prvotni uspjeh ga nije zadovoljio. Odlučio je u sortiment i blend od kojeg radi svoje osnovno vino La Massu uz domaći sangiovese uvesti bordoške sorte, osobito merlot, koji mu je trebao da bi sangioveseu dodao finesu i balans. U lokalnom konzorciju Chianti Classico na tu ideju nisu gledali nimalo blagonaklono. Vruće napolitanske krvi kakve jest, Giampaolo Motta je reagirao temperamentno i momentalno istupio iz konzorcija, a što misli o njihovim pravilima, slikovito je pokazao na posljednjoj etiketi na kojoj je crnog pijetla, simbol Chiantija, nabio na ražanj, obojio u bijelo i okrenuo naglavačke.

vintage corkscrew with wood background
Getty Images/iStockphoto

Pozvao je svog dobrog prijatelja iz Bordeauxa Stéphanea Derenoncourta, poznatog enologa konzultanta, da mu pomogne oko vinograda i enologije i današnji je rezultat jedno više nego impresivno vino iz razreda supertoskanaca, a cjenovne klase prosječne Chianti Riserve, što La Massu čini vinom fantastičnog omjera cijene i kvalitete. Kvalitete jednog Tignanella koja košta četiri puta manje. Vinarija La Massa danas ima 27 hektara vinograda i proizvodi oko 170.000 boca godišnje, od čega izvozi više od 90 posto. Vinogradi su smješteni na padinama cijenjenog položaja Conca d’Oro kod Panzana, okrenuti su prema jugu i obrađuju se ručno, bez upotrebe herbicida i gnojiva.

Red wine. Glass of wine. Pouring red wine.
Getty Images/iStockphoto

Uvedene su revolucionarne metode sadnje žitarica i grahorica u prorede između loza koji se žanju u fazi formiranja ploda kako bi se nutrijenti iz dubine podigli što bliže lozama u kritičnom periodu i kako bi se biljke prirodnim putem opskrbile dušikom. Ne koriste se selekcionirani kvasci ni drugi enološki preparati, a sulfiti su minimizirani. Sama vinarija je vrhunska, s arhitekturom podređenom isključivo dobivanju vina što više kvalitete.

LA MASSA 2015. cijena oko 130 kn (Winesearcher), ocjena 92/100

Sangiovese 60 posto, merlot 30 posto, cabernet sauvignon i alicante bouchet 10 posto. Odležavano u malim hrastovim bačvicama različite starosti, od čega je 20 posto novih. Iz vinograda sa specifičnim tlom lokalnog naziva galestro s puno škriljca i lapora. Vino je punog tijela, savršeno izbalansiranih tanina, bez očitog utjecaja drva te usprkos punoći ima specifičnu finoću i eleganciju. Profinjeno i balansirano vino za istinske hedoniste u kojem ne iskaču ni voćnost, ni mineralnost, ni začini iz drva, već je sve savršeno uravnoteženo, s tipičnim talijanskim dodirom svježine na kraju. Izvanredno vino.

CARLA 6 2015. cijena oko 490 kn (Winesearcher), ocjena 96/100

Sangiovese 100 posto. Apsolutna ljepotica od vina i vjerojatno najfiniji čisti sangiovese koji smo imali prilike probati u karijeri. Proizvedeno kojih 7000 boca na 1,5 hektara vinograda sasvim visoko na poziciji Conca d’Oro. Podatnije je od svih sangiovesea koje ste imali priliku probati. Raskošno vino, apsolutni zavodnik koji je, za razliku od Giorgia Prima, idealno popiti samo bez hrane i u društvu jednako strastvenog obožavatelja vina. Zrnati tanini, dugačko trajanje, višnjasti dodir, raskošan okus, profinjen miris. Djelomično je dozrijevalo u hrastu, a djelomično u betonu. Ime je kombinacija imena Giampaolove kćeri i broja kojim je obilježena parcela u vinogradu.

GIORGIO PRIMO 2015. cijena oko 490 kn (Winesearcher), ocjena 95/100

Blend cabernet sauvignona 70 posto, merlota 25 posto i petit verdota 5 posto. Klasična left bank bordoška kupaža perjanica je vinarije La Massa i napravljena je da traje. Intenzivnija i čvršća u ustima od bazičnog vina, s jakim i izraženim taninima, mirisom na crno bobičasto voće poput crnog ribiza i borovnice, vrlo dugačkog trajanja u ustima te s potencijalom za čuvanje od najmanje petnaestak godina. Aktualna berba u vinariji je 2015., ali se na tržištu još mogu naći starije berbe, pa ako se odlučujete za konzumaciju, odmah potražite starije, a za čuvanje kupite aktualnu, od koje najbolje tek očekujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:48