NOVO MJESTO

LA TURKA: "Crni čaj dolazi s naših plantaža, a svoje baklave izvozimo u Njemačku, Austriju i Sloveniju!"

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Nakon što su našim slastičarnicama godinama vladale francuske monoporcije, tartovi od limuna, čokoladne bombice ili američki deserti poput raznih voćnih pita i cheesecakeova, došlo je vrijeme za povratak turskim i bosanskim slasticama koje u mnogima još bude nostalgiju za nekim prošlim vremenima

U samom centru Zagreba, u Petrinjskoj 47, svoja vrata nedavno je otvorila La Turka, specijalizirani dućan s vitrinama punim baklava, rahat lokuma i raznih prženih i kandiranih orašida. U ovom dućanu baklava se kupuje na vagu, kao i rahat lokum, a pravi je izazov odoljeti da ne natrpate kutiju u želji da probate što više okusa.

Zagreb, 260919
Ducan sa turskim slasticama La Turka u Petrinjskoj ulici.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Osim velike vitrine, u prostoru su i tri stola, pa možete sjesti i baklavu pojesti na licu mjesta, uz mirisni turski čaj koji će vam stići na stol.

Zagreb, 260919
Ducan sa turskim slasticama La Turka u Petrinjskoj ulici.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

- Ovo je turski crni čaj s naših plantaža pokraj Crnog mora, a tradicionalno ga pijemo tijekom cijelog dana, pa smo ga željeli ponuditi i u našem dućanu - objasnio nam je Tayfun Azakli, direktor tvrtke La Turka, koji je podrijetlom iz Turske, ali je hrvatski zet te živi već nekoliko godina u Zagrebu.

Zagreb, 260919
Ducan sa turskim slasticama La Turka u Petrinjskoj ulici.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Svi kojima nije do čaja mogu se počastiti i pravom turskom kavom pripremljenom u užarenom pijesku, u dućanu će uskoro moći kupiti i ukrašene džezve za njezinu kućnu pripremu, a doma mogu ponijeti i kavu najpoznatije turske pržionice Kurukahveci Mehmet Efendi zbog koje cijela istanbulske Tržnica začina miriše po svježoj kavi.

Zagreb, 260919
Ducan sa turskim slasticama La Turka u Petrinjskoj ulici.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

La Turka je pobudila veliko zanimanje ljubitelja tradicionalnih turskih i bosanskih specijaliteta, pa je već sad u dućanu neprestano gužva, a prostor je jednostavno uređen jer su ionako slastice te koje privlače svu pozornost, i to već kroz izlog dućana. Sama La Turka kao tvrtka postoji od 2012. godine, ali dosad se bavila isključivo izvozom baklava iz Hrvatske u druge europske zemlje.

Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

- Svoje baklave radimo u Zagrebu i izvozimo ih za veleprodaju u zemlje poput Austrije, Slovenije i Njemačke. Odlučili smo da je vrijeme da otvorimo svoje prvo prodajno mjesto, i to baš u Zagrebu, a već smo prvi dan potrošili 30 kilograma baklave. Svakodnevno ih radimo svježe, a kako inače proizvodimo oko 30 različitih vrsta, svaki dan mijenjamo ponudu u dućanu - istaknuo je.

Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Rahat lokum uvoze iz Turske, odakle im stižu i pistacije, osnovna namirnica za pripremu tradicionalne turske baklave, koja je za sada i najprodavanija poslastica.

Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

S otvorenjem dućana svi kojima padne šećer i zažele se tankih listova ispunjenih ukusnim nadjevom i prelivenih slatkim sirupom mogu navratiti u Petrinjsku po svoju dozu turske sreće.

Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Izdvajamo

Iz drugih medija