NAJBOLJI RESTORAN JE...

Lanjski pobjednik,chef Štefan: Tajna uspjeha su svježe ideje i mladi tim

Zagreb, 110515. Vukovarska 269. U hotelu Double Tree Hilton veceras su dodjeljene nagrade najboljim restoranima u 2015 godini. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 CROPIX
Jutarnji i Vinart projektom Dobri restorani, ove godine s Jamnicom kao partnerom, već petu godinu kreiraju top listu najboljih hrvatskih restorana

Piše: Mateja Domitrović

Odbrojavanje do proglašenja najboljih hrvatskih restorana i chefova takoreći je već počelo. Naime, bliži se 9. svibnja kada će se u zagrebačkom hotelu Esplanade okupiti oni koji su svojim predanim radom zaslužili nositi epitet vrhunskih, a koje već petu godinu zaredom biraju ugostitelji, kuhari, turistički djelatnici, gastro blogeri i novinari, vinari, maslinari i ostali proizvođači hrane te svi važni poznavatelji hrvatske eno-gastro scene. Odabrani žiri bira one najbolje u pet naših regija: gradu Zagrebu, Dalmaciji, Istri i Kvarneru, Središnjoj Hrvatskoj te Slavoniji i Podunavlju ali tu su i najbolji na nacionalnoj listi, odnosno najbolji od najboljih u cijeloj Hrvatskoj.

Tko će ponijeti titulu?

Kao i svake godine, netko će se okititi i titulom restorana “Prijatelja vina”, koju je lani dobio zagrebački restoran Dubravkin put, a u kategoriji chefa godine, u kojoj se natječe 100 hrvatskih chefova, pobijedit će onaj kojega izaberu njegovi kolege. Jer, ipak su oni ti koji se najbolje među sobom poznaju i najrelevantniji su reći onu “zadnju” po pitanju lika i djela svojih kolega i prijatelja.

CROPIX
Zagreb, 130415. Restoran Dubravkin put. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Najbolji restoran u Hrvatskoj po svim kriterijima prošle je godine bio Pelegrini iz Šibenika koji je ponio i titulu najboljeg restorana Dalmacije. Iako je “mlad” restoran, Pelegrini na čelu sa chefom Rudolfom Štefanom zasigurno je jedan od značajnih primjera kako se do vrha može doći kvalitetnim konceptom i ispravnim pristupom prema onome što radiš.Mladi tim, svježe ideje uz vrlo jednostavnu gastro filozofiju - spoj tradicije i modernog uz štovanje domaće namirnice - pokazao se kao savršena formula za uspjeh.

Sibenik, 170415.
Konoba Pelegrini. 
Na fotografiji: chef Rulolf Stefan.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Sibenik, 170415. Konoba Pelegrini. Na fotografiji: chef Rulolf Stefan. Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Što se želi postići?

Cilj projekta Dobri restorani, koji su zajednički pokrenuli Jutarnji list i Vinart, razvoj je hrvatske gastronomije, konstantno održavanje i podizanje kvalitete, stvaranje motivacije za nove gastro izazove, edukacija, i to posebice mladih kuhara, konstantni rad, razvoj i unapređenje pojedinaca u svim segmentima ugostiteljskog posla.

Jer, taj posao nije nimalo lak, u to se mora dati do kraja i oni koji drže do sebe, koji imaju stav, koji vjeruju u ono što rade i poštuju svakoga gosta, ali i svakog svog radnika i suradnika, bit će uvijek nagrađeni. A najvrednija potvrda svakome od njih da rade nešto dobro je pun restoran.

Sibenik, 170415.
Konoba Pelegrini. 
 Na fotografiji:  Biftek sa zapecenim misnim sirom i povrcem
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Žestoka konkurencija

Uz to, nagrada Dobrih restorana dodatno je zadovoljstvo i motiv za napredovanje. No, i oni koji ne stanu na tron i ne okite svoj restoran ovom nagradom također imaju razloga biti ponosni jer mnogo znači i to što su se našli u tako širokoj i žestokoj konkurenciji, uz bok s već godinama renomiranim i hvalospjevima okićenim restoranima. Znači da vrijedi svako ulaganje u sebe i da će se pravi, iskreni rad uvijek prepoznati i isplatiti.

Odbrojavamo sitno

Još je potrebno malo strpljenja dok ne vidimo tko su ovogodišnji šampioni koji će se okititi ovom prestižnom lentom. Zanima nas što se promijenilo i je li se uopće nešto mijenjalo, tko su oni koji maze i paze svoje goste te čiji su to tanjuri ostavili najviše dojma na naš žiri. Brzo ćemo doznati o kojim se i čijim jelima nadaleko priča i kojim se kuharima mnogi dive. Odbrojavamo još samo tjedan dana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:04