NOVI ŽIVOT OTPISANIH BAČVI

LIKOVNA AKADEMIJA KRAUTHAKER: Umjetnici koji otpisanim vinskim bačvama daruju novi život!

U sklopu Festivala graševine u Kutjevu, poznati vinar Vlado Krautkaher već petu godinu zaredom okuplja veselo društvo ispod trijema svoje vinarije.

Simpozijem o graševini i dodjelom šampionskih titula i zlatnih medalja za mladu graševinu i graševine starijih godišta, u Kutjevu je prošli vikend zaokružen ovogodišnji Festival graševine. Nakon dodatnog ocjenjivanja, šampionske titule za najbolju mladu graševinu dodijeljene su Vinogradarstvu i podrumarstvu Krauthaker za graševinu Podgorje, berba 2016.

Za najbolju zrelu graševinu šampionska titula dodijeljena je Kutjevu d.d. za vino Vrhunska graševina Vinkomir 2015., a šampionska titula za najbolje predikatno vino dodijeljena je Kutjevu d.d. za vino Graševina ledeno vino 2015. Tog su se dana kušala i ponajbolja vina poznatih kutjevačkih vinarija, poput Sontacchija, Kutjeva d.d. Tandare, Galića, Adžića i Peraka, a najveselije i najšarenije bilo je opet u vinariji Krauthaker, točnije pod trijemom vinarije u Jambrovićevoj ulici u Kutjevu.

Tamburaši, miris gulaša, kulen, čvarci, švargle, Vlado širokog osmijeha i raširenih ruku dobrodošlice, orošene čaše pune mlade graševine te miris akrilnih boja, šarenilo je Likovne akademije Krauthaker koja već petu godinu okuplja umjetnike koji starim, otpisanim bačvama daruju novi život. Nije to samo veselica, to je ozbiljno i promišljeno okupljanje, pa nije ni čudno da su prošle godine oslikane bačve (u nekim slučajevima samo njihovi dijelovi) završile u Muzeju Mimara na izložbi “Vino, boje i oblici Zlatne doline”. Uvijek dobro raspoloženog domaćina Vladu Krauthakera “oteli” smo na pet minuta veselom društvu da nam pojasni otkud zamisao o Akademiji koja je već prerasla u tradiciju.

Kako ste došli na ideju osnovati, odnosno pokrenuti Likovnu akademiju Krauthaker?

- U glavi mi se rodila ideja na sajmu vina u Bordeauxu, gdje smo vidjeli oslikane bačve. Nakon povratka u Hrvatsku, krenuli su razgovori, promišljanja, a pri definiranju ideje pomogao mi je prije šest godina Ivo Raič, hiperrealist iz Neuma i vokalni bas zagrebačke klape Nostalgija. Razmišljali smo: zašto bismo svake godine bacali dotrajale bačve, idemo spojiti umjetnost i vino i oslikavati ih. Ideja se vrlo brzo pretvorila u djelo, jer imam puno prijatelja umjetnika koji su pokazali interes za pokretanje akademije.

Koliko je već umjetnika gostovalo na vašoj akademiji?

- Dosad su kod nas bili akademski slikari: Petar Barišić, Josip Karežić, Antun Krešić, Vatroslav Kuliš, Tihomir Lončar, Bane Milenković, Stipe Nobilo, pokojni Hrvoje Šercar, Zlatko Nežić, Petar Dolić i Sašo Petroševski Novak.

Što radite s oslikanim bačvama?

- Prošle smo godine imali izložbu u Mimari i u zagrebačkom hotelu Westin, a iduća izložba bit će ove godine u Zagvozdu, u sklopu festivala koji organizira Vedran Mlikota. A, sve su te bačve, sada umjetnička djela, tijekom godine izložene u našem podrumu.

Hoćete li proširiti suradnju s umjetnicima - primjerice da vam oslikaju etikete?

- Zasad planiramo nastavak održavanja kolonije, a što se tiče izrade etiketa, iskreno, nismo o tome razmišljali, ali sve je moguće!

Vaš komentar na Festival graševine i osvojenu titulu?

- Kako je graševina najzastupljenija sorta u Hrvatskoj, a samim time i koncentracija i konkurencija su velike, nagrada za najbolju mladu graševinu lijepo je priznanje za uloženi trud tijekom godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:37