SVESTRANA BOBICA

LJUDI I HRANA: Haskap je tek prije par godina našao svoje mjesto u Hrvatskoj, a na OPG-u Hruštek trude se da tako i ostane!

 Marko Miščević
Igor Hruštek sibirsku borovnicu bere sredinom svibnja, a potom sitne plodove tijekom ljeta prerađuje u ljute umake

U Maloj Subotici nedaleko od Čakovca, na poljima OPG-a Hruštek raste 4200 zelenih grmova koji skrivaju haskap, šumsko voće duguljastog ljubičastog tijela, popularno zvano i sibirska borovnica. Sitne bobice samo što nisu sazrele i njihov uzgajivač Igor Hruštek sprema se za skorašnju berbu.

Marko Miščević

- Ove godine berba nam je dosta kasno zbog lošeg vremena, a inače je već sredinom svibnja. Prvi put beremo sa strojem za bobičasto voće pa trenutno čekamo da sve bude podjednako zrelo. Ručno branje sibirske borovnice doista je osjetljiv posao jer se beru samo oni jako plavi plodovi i za kilogram sibirske borovnice treba nam sat vremena - objašnjava nam Hruštek, inače profesor trube u čakovečkoj Glazbenoj školi, kojem je uzgoj haskapa zabavan hobi za koji se nada da bi jednog dana mogao postati ozbiljniji posao.

Marko Miščević

Haskapom se počeo baviti naslijepo, no oduševio se okusom i mogućnostima koje nudi ova zahvalna grmolika voćka: - Htio sam nešto novo i drugačije pa sam se odlučio za borovnice, iako do tada nisam probao sibirsku borovnicu. Išao sam na blef i ispalo je izvrsno. Voćnjak je zasađen 2015. godine, ali tek sam prije godinu i pol počeo s preradom sibirske borovnice, za koju imam i eko certifikat. Urod mi varira od kile do pet kilograma bobica po grmu, a zadovoljan sam i ako dobijem dvije.

Marko Miščević

I dok je većina uzgajivača usmjerena na pripremu sokova i pekmeza, Hruštek je odlučio krenuti drugim smjerom pa se nakon početnog eksperimentiranja sa slatkim proizvodima okrenuo slanim varijantama i ljutim umacima te danas svojim kupcima nudi ljuti umak, super ljuti umak i ultra ljuti umak, slatki umak za slastice, ljubičasti senf i začine. Ljuti umak radi u malim serijama od 100 do 150 bočica, što Hrušteku omogućuje da dorađuje recept po potrebi.

Marko Miščević

- Svi recepti su moji, a omjere smo polako usklađivali sve dok nismo dobili balans okusa. Kako bismo pripremili umak u lonac stavljamo borovnicu i malo povrća. Stavljamo rajčicu, malo luka, curry, med i čili papričice pa kuhamo. Svi ljuti umaci imaju isti popis sastojaka, samo se razlikuju po udjelu čilija. Čak razmatramo da u svima još pojačamo ljutinu - istaknuo je pa nastavio: - Idući proizvod koji smo osmislili bio je slatki umak, koji je idealan za kolače, sladolede i palačinke, a pripremamo ga od sibirskih borovnica, kakaa, kardamoma, meda i smeđeg šećera. Kako bismo dobili ljubičasti senf borovnicama dodajemo mljevenu gorušicu, aceto balsamico, med i smeđi šećer. Ljudima je to zanimljiva kombinacija sastojaka, a zamislio sam je za kobasice i roštilj te marinade. Najviše me iznenadilo koliko odlično ljubičasti senf ide s ćevapima. Sibirska borovnica je ipak šumsko voće, a ono se inače izvrsno slaže s crvenim mesom, ali i sa sirevima! Smjesu umaka priprema sam, a sam puni i bočice koje potom svoj put nađu do dućana kao što su Mrkvica, Grga Čvarak, Dobri plac, Špeceraj ili pak čakovečki dućan Angry Moose.

Marko Miščević

- Trenutno smo u oko deset dućana, a planiramo se dalje širiti po malim dućanima u Hrvatskoj. Također smo često po sajmovima, pogotovo pivskim festivalima, jer me zanima baš taj dio sektora. Dugoročno planiramo veleprodaju, no za to moramo razviti metodu prerade, jer još uvijek sve radimo ručno. Inače je sibirska borovnica jako zahvalna za preradu jer je slatkasto-kiselkasta, a nije trpka, te se zbog toga jako dobro slaže s mesnim jelima. Budući da volim burgere i craft pivo, izvorna ideja je bila da ponudim proizvode koji će se upravo s time odlično slagati - rekao je. U suradnji s Brankom Bočinom iz brenda Juta Spiza, Hruštek je složio i ljute umake od haskapa, smokava i ljutih papričica, a prije nekoliko mjeseci kombinirali su kaštelanske mandarine i sibirske borovnice. Najnoviji dodatak izboru proizvoda je zanimljiva kombinacija začina.

Marko Miščević

- Razvili smo i suhu mješavinu u kojoj se nalaze sušena borovnica, sušeni vrganji, malo čilija, sol i začini, a izvrsna je za mesne marinade. Imam toliko ideja za nove proizvode, ali idemo polako, prvo ćemo vidjeti kako nam ide s ovim što imamo sada. Veselim se - zaključio je Hruštek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:04