I RECEPTI ZA ODLIČNU RIBU!

LOŠINJ: Otok ispunjen mirisima aromatičnog bilja i okusima svježe ribe!

 Dean Dubokovič
Vožnja trajektom s Krka na Cres nije samo "obična" vožnja u kojoj svi nastoje zauzeti bolje mjesto zaklonjeno od vjetra, obasjano suncem i s pogledom na jedan ili drugi otok. Vožnja je kao transformiranje u neki drugi svijet, neku oazu - mirisnu oazu. Popodnevno proljetno sunce koje je već dobrano zagrijalo šume i kamen otoka Cresa izmamilo je miris kadulje. Najintenzivnija je od kraja proljeća pa do početka lipnja. A, prelaskom na otok Lošinj, aromatska se priča produbljuje i širi.

Još je austro-ugarska vlada u Beču 1892. godine otok Lošinj proglasila klimatskim lječilištem i oporavilištem, a ljekovitost otoka sačuvana je do danas. Čak su nedavna ispitivanja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo o onečišćenju zraka potvrdila kako je Lošinj očuvao netaknutu prirodu, a lošinjski zrak pripada prvoj kategoriji kakvoće zraka. Lošinjska aromaterapija potpuno je besplatna i svima dostupna.

Dean Dubokovič

Ona će vas dočekati kad kročite na otok, a kad ste na njemu šetajte, vozite bicikl, trčite i duboko dišite, udišite mješavinu mediteranskog i ljekovitog bilja s borom i morskim aerosolom. Mi smo odlučili aromatično bilje, dakako, iskoristiti u kuhinji, i osim predivnih šetnica i planinarskih staza koje su kao posute miomirisima, odabrali - Miomirisni otočki vrt. Nije ga teško naći - nalazi se na raskrižju prema Velom Lošinju. Ovisno o vegetaciji bilja, u svako je doba različit, a mi smo oduševljeno udahnuli miris kadulje, ružmarina, lovora, mente i majčine dušice.

Dean Dubokovič

- Jeste li ponijeli mrkve - upitala nas je odmah na ulazu otočanka, Sandra Nikolić koja je od zapuštenog kamenjara napravila upravo ovaj mirisni vrt. Kakve veze mrkva ima s vrtom... malo smo se zamislili, a potom ugledali Dragana - ljupkog pitomog magarčića koji, kao i svi magarčići, obožava grickati mrkvu. Lijepo je šetati i vrhovima prstiju doticati biljke koje potom šire mirise i arome, a mi smo ih odmah počeli spajati, ovaj put s morskim plodovima. Naime, Denis Francišković, chef konobe Cigale, smještenoj u najljepšoj lošinjskoj uvali Čikat, obećao nam je da će nabaviti svježu ribu. I bilo je tako. U kašetama su se još koprcali divlji brancini, orade, grdobina, pokoji kovač, škarpine, škarpoći... a iz one dublje čulo se kuckanje škampa.

Dean Dubokovič

Tako svježa riba, pa ona je nedavno još plivala, ostali smo oduševljeni, a chef Francišković nam je s ponosom objasnio kako u konobi Cigale ribu nabavljaju od lokalnih ribara, tako da je uvijek svježa. - Zapravo riblji meni radimo na dnevnoj bazi, jer on ovisi o ribi koju će ribari uloviti večer prije ili ujutro. Zna se dogoditi da je zbog vremenskih prilika raznolikost ponude u konobi skromnija, ali ni onda ne želimo popustiti: riba mora biti svježa, iz našeg mora, ne iz ribogojilišta, pa što se ulovi, to spremamo u kuhinji. A, mi smo zamolili chefa da pripremi ribu s aromatičnim biljkama koje smo ubrali na otoku. Našli su se na stolu ružmarin, kadulja, lovorov list, malo metvice i timijan.

- Riba voli takve začine, a kad je ovako svježa, tada se može poslužiti i sirova, jer znamo otkud je i kada je ulovljena. Dovoljno ju je filetirati pa marinirati u maslinovom ulju uz dodatak aromatičnog bilja, ili tanko narezati, pa pokapati s malo soka od limuna ili naranče i maslinova ulja - objasnio nam je chef Francišković.

Dean Dubokovič

Oduševila nas je jednostavnost pripreme (lako tako kad imaš svježe i kvalitetne sastojke), a tartar od kovača odmah smo namazali na domaći kruh koji svako jutro peku u konobi, a gostima nude uz mesna i riblja jela, domaće sireve, udič (pršut od ovce), te lokalne specijalitete s aromatičnim biljem. Mi smo od chefa “ukrali” tri recepta...

Trio Cigale

Dean Dubokovič

Jadranski škampi u toču

Dean Dubokovič

Hrskavi krak od hobotnice

Dean Dubokovič

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:56