Mjehurići posvuda!

Mala abeceda pjenušavih vina

 Getty Images/iStockphoto
Pjenušac? Šampanjac? Nije li to ista stvar? Ne? Šampanjac je pjenušavo vino proizvedeno isključivo u francuskoj pokrajni Champagne! Kako čuvati pjenušac, na kojoj temperaturi? Gdje ga kupiti? Kako ohladiti i kako poslužiti? Sva ova pitanja su sada odgovorena!

Kada vas uhvati želja za malo svečanijom večerom i provođenjem vremena u posebnom društvu, pjenušava vina su pravi izbor. A da izaberete pravo pjenušavo vino, pravilno ga čuvate i poslužite, pomoći će vam naš mali vodič kroz pjenušce! Pazite, ne šampanjce!

Vrste pjenušaca

Pjenušce dijelo u tri vrste po metodi proizvodnje:

Tradicionalna ili klasična metoda (koju zovemo i šampanjska metoda) pri kojoj se drugo vrenje odvija u boci. Produkt su sitni i perzistentni mjehurići.

Charmat metoda pri kojoj se drugo vrenje odvija u čeličnom tanku. Produkt su isti mjehurići kao i u tradicionalnoj metodi, ali je manji utjecaj kvasca.

Gazirani pjenušci kojima se u mirno vino upumpava ugljični dioksid. Produkt su krupni mjehurići kao u gaziranih sokova i vrlo kratkotrajna pjena.

Wine glass filled with Champaign and strawberries
Getty Images/iStockphoto

N/V Non Vintage

To znači da nije označeno godište berbe. Svaki pjenušac koji nema istaknutu godinu berbe je non vintage.

Zamjenski izrazi za pjenušac

Dolaze u dvije grupe. Prva označava porijeklo, to jest regiju nastanka, a druga prijevod izraza pjenušavo vino.

Prva grupa: Campagne, Prosecco, Moscato d'Asti...

Druga grupa: sekt, cava, spumante, sparkling wine...

Suhoća-slatkoća

Oznake razine slatkoće u pjenušcu kreću se od potpuno suhog ka slađem na sljedeći način: Brut nature, Extra brut, Brut, Extra sec, Sec, Demi sec, Doux.

A bottle of sparkling wine in a bucket under the linen towel.
Getty Images/iStockphoto

Temperatura serviranja

Za većinu pjenušaca i šampanjaca od 4 do 6 stupnjeva, a za vintage (s oznakom berbe) pjenušce od 8 do 10 stupnjeva.

Način hlađenja

Idealno ga je ohladiti i smiriti u hladnjaku na najmanje 12 sati, ali ako je vino pristiglo u zadnji čas, može ga se ohladiti u kibli napunjenoj vodom pomiješanoj s ledom. Za još brže hlađenje u tu vodu ubacite šaku soli.

Vrsta čaša

Zabravite na plitke i široke čaše u kojima i okus i mjehurići brzo izvjetre. Koristite visoke i duguljaste čaše koje će dulje zadržati okus i koncentrirati miris.

A female hand holding two glasses of champagne, ready to drink and toast
Getty Images/iStockphoto

Otvaranje boce

Bez trešnje. Nakon što ste skinuli foliju i žičanu košuljicu na čepu, rotirajte bocu jednom rukom dok drugom čvrsto držite čep. Čep će ovako izaći sam bez praska i bez prolijevanja skupocjene tekućine.

Točenje

Prvo ulijte trećinu željene količine pa kada se pjena slegne, ponovno dolijte dvije trećine.

Čuvanje pjenušca

Većinu pjenušaca ne treba čuvati dugo jer nakon skidanja pjenušca s kvasaca kvaliteta polako slabi. Iznimka su vintage pjenušci koji nakon skidanja kvasaca traže još neko vrijeme do postizanja optimalnog okusa i mirisa. Čuvati ih obavezno polegnute u tamni na stabilnoj i niskoj temperaturi.

Vinoteka ili supermarket?

Jeftinije pjenušce koji služe za pucanj u ponoć potražite u supermarketima, ali one koje planirate popiti u biranom društvu i koji nude pravi omjer cijene i kvalitete potražite u specijaliziranim vinotekama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 22:31