BRAĆA NEKIĆ U NOVIM IZAZOVIMA

MARIN NEKIĆ: "Dugo smo željeli smoker pa smo ga u koroni i napravili! Predstavit ćemo ga u petak, a taj pulled pork morate probati!"

 Marko Miščević
 

„Slušaj, napravit ćemo smoker. Nećemo ga kupiti, mjesecima smo slagali dizajn i konačno shvatili što želimo. Znaš da je buraz ludo talentiran s takvim stvarima i rekao je da se to – može!” tako nekako je započeo telefonski razgovor s Marinom Nekićem, najboljim hrvatskim miksologom. Prije nekoliko dana uslijedio je novi poziv koji je započeo rečenicom „Hej, ali nećeš vjerovati „neman” je gotova!” ushićeno je rekao i proslijedio mi fotografije masivnog smokera crne boje koji se sjajio na suncu. Zajedno s bratom Josipom Nekićem izradio ga je od dijelova koje su naručivali, skupljali po otpadima, a u vrijeme samoizolacije zbog globalne pandemije bio im je problem pronaći i odgovarajuće šarafe.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

Priznaje, kako nije bilo jednostavno, ali uspjeli su složiti smoker s tankom od 1800 litara, dobrim protokom dima, gdje je Marin iskoristio svoje znanje o destilaciji i postigli jednaku temperaturu u obje komore.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

„Dali smo mu i ime i zovemo ga Čade po volu koji je nekad pripadao mojoj majci i ujaku. Bio je to ogroman vol koji je bio stvarno lijen, a budući da smo odlučili pripremati slow cooked jela kao što je na koncu i pulled pork, ime se nekako nametnulo samo od sebe.” otkrio nam je Marin Nekić.

Inače, Tomo Vrabac, Marinov ujak, danas je jedan od najboljih uzgajivača pastrve u Hrvatskoj, a nekad je bio jedan od najpoznatijih krotitelja volova.

„Nakon brojnih testiranja odlučili smo da je smoker spreman za javnost i ljudi će ga imati prilike vidjeti ovog petka 29. svibnja na Picnic Galacticu, prvom drive-in festivalu na otvorenom gdje ćemo pripremati nekoliko jela.” otkrio nam Marin Nekić.

Ovo je samo još jedan u nizu projekata braće Nekić koji za sada imaju flotu od osam vozila koji omogućuju realizaciju enogastronomske ponude gdje god si to možete zamisliti. Posebnu pažnju poklonili su vrsti drveta tako da dime na grabovini koju su krčili preko zime a zatim sušili u blizini obronaka Bilogore u Wood Vaultu – trezoru drva kako ga Nekići nazivaju.

Marko Miščević

Poznato je kako je Marin Nekić doista izuzetan na području miksologije, ali svi koji ga bolje poznaju bez razmišljanja će vam potvrditi kako se on odlično snalazi i u kuhinji. Tako će na Picnic Galacticu služiti tri vrste sendviča sa sporo pečenom svinjetinom.

Privatna arhiva

Trailer mess je sendvič s trganom sporo pečenom svinjetinom u 2 sloja s osvježavajućim coleslaw od komorača i kupusa.

Privatna arhiva

Sendvič sa majonezom od kapara i limuna, sporo pečena svinjetina, rikola, umak od sira i listići parmezana.

Privatna arhiva

Sporo pečena svinjetina, Svježi krastavci, cherry rajčice, tzatziki, BBQ, brioche pecivo

Šprajceri s vinom, mineralnom vodom, svježim i suhim začinima.

„Teško mi je izdvojiti favorita ali recimo Trailer mess je meni sjajan. Radi se o sendviču s trganom sporo pečenom svinjetinom na „dva kata” s osvježavajućim coleslaw od komorača i kupusa, a BBQ umake radimo sami. Za ovaj preporučujemo Tabasco i Bulleit BBQ te brioche pecivo. Od umaka meni je možda najzanimljiviji umak koji smo napravili s burbonom i rogačem!” zaključio je Marin Nekić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:18