ŽENE I VINO

MARTINA GRGIĆ KRAUTHAKER: "Žene u vinarstvo unose posebnu energiju pojačanu emocijama!"

Na legendarnog Vladu Krauthakera ne treba trošiti puno riječi jer mu svaki ljubitelj vina u Hrvatskoj poznaje lik i djelo, drugim riječima, karakterističan brk i pouzdana i fina vina najviše kvalitete. Međutim, malo ih zna da iza vina obiteljske vinarije enološki godinama ne stoji Vlado, nego njegova kći Martina.

Nakon što je hrvatski legendarni vinar Vlado Krauthaker 1992. godine krenuo u privatne poslovne vode, pridružila mu se i kći, tada srednjoškolka, Martina, pomažući mu kod sitnijih poslova. Ali krv nije voda, kako se kaže, i u Martini se počela javljati sve veća ljubav prema vinogradima, vinima... Ljubav prema svijetu u kojem je odrasla. Danas enologinja Martina Krauthaker Grgić ravnopravno s ocem sudjeluje u radu vinarije, njegovanju tradicije, ali i kreiranju novih vina, koja gotovo uvijek na domaćim i svjetskim izložbama osvajaju prestižne nagrade.

Kako je bilo odrastati uz tatu Vladu Krauthakera, legendarnog vinara koji je obilježio hrvatsko vinarstvo?

- Njega nije lako slijediti, s njim je svaki radni dan novi izazov.

Postati enologinja bila je logična odluka, ali kako ste se, kao žena, snašli u vinarskom svijetu?

- Danas je sve više žena u vinskom svijetu, a kao i u svakom poslu moraš se dokazivati i ulagati mnogo truda i vremena. Smatram da su žene dale velik doprinos hrvatskom vinarstvu. Ne možemo generalizirati, ali usuđujem se konstatirati da žene unose posebnu emociju u taj posao.

Kako usklađujete obiteljske i poslovne obaveze?

- Podrumi Krauthaker obiteljski su posao i uključeni smo svi, to je naš stil života. Uz timski rad i dobru organizaciju uspijevamo se dobro nadopunjavati.

Slažete li se u odlukama, što se tiče vinograda i vina, uvijek s ocem?

- Većinom se slažemo, ali koji put nam se i razilaze mišljenja. Nađemo kompromis, a ponekad ja kao kći popustim.

Gdje volite najviše provoditi vrijeme: u vinogradu, podrumu ili laboratoriju?

- Posao smo si raspodijelili tako da sam ja više zadužena za podrum i laboratorij, a tata za vinograd. Volim provoditi vrijeme u vinogradu, tamo napunim baterije. Nažalost, zbog brojnih obaveza i odgovornosti samo zbog dosta obaveza u podrumu ne stignem provoditi u vinogradu vremena koliko bih željela...

Privatno, volite li više piti crna ili bijela vina?

- Više volim piti bijela.

Koja vam je najdraža sorta vina?

- Najdraže sorte su mi Graševina, Zelenac pa Chardonnay.

Koje svjetske vinske regije vam služe za inspiraciju?

- Nemam određenu vinsku regiju koja mi daje inspiraciju. Mislim da svaka regija ima svoje karakteristike i svoje posebnosti. Međutim, posjet različitim svjetskim vinskim regijama i razmjena iskustava daju nam širinu i smatram da su ta putovanja itekako potrebna svakom vinaru. Teško je donositi usporedbe i ta iskustva s putovanja ne mogu se uvijek primijeniti kod nas, ali su dragocjena za razvoj vinara.

Prenosite li svoju ljubav prema vinarstvu i na svoju djecu, vidite li u njima nasljednike u proizvodnji vina?

- Pokušavam im približiti posao koji radim, još su mali, ali i znatiželjni. Vidjet ćemo koji put će izabrati. Bitno mi je da sami izgrade svoju osobnost.

Koliko ste dosada vina kreirali i na koje ste najviše ponosni?

- Zajednički radimo na svemu, tako i svako vino zajedno radimo.

Planovi za budućnost?

- Da nastavim uspješno slijediti oca i da se posao razvija u

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:32