DIZAJN KOJI OSVAJA NAGRADE

MASLINOVO ULJE IZ BALA ZA KOJIM JE POLUDIO SVIJET: Istarsko maslinovo ulje koje je osvojilo Tokio i New York!

 Marijana Banko / CROPIX
Perdisacca maslinovo ulje koje proizvodi obitelj Cergna iz Bala svojom je kvalitetom i posebnim dizajnom bočice osvojilo mnoge međunarodne nagrade

Maslinarsko je imanje obitelji Cergna iz Bala kao iz bajke. Dva kilometra udaljeno od mjesta u smjeru mora smješteni su njihovi maslinici, na kojima su zasađene isključivo autohtone sorte maslina - buža, bužom puntožom i rosinjolom. I usred njih prostrana ladanjska kuća s bazenom i pomoćnom zgradom. Mjesto gdje ne samo ugošćuju svoje goste, nego i kušaju svoje ulje, rade velike fešte kada u listopadu krene berba maslina. Tada jedva čekaju da se isprešaju te prve masline koje daju sočno zeleno zlato.

Dizajnerska ambalaža

- Najdraže nam je kušati to ulje odmah prvi dan. Nema ništa bolje od toga - priča nam Sergio Cergna koji sa suprugom Šahzijom vodi imanje.

A njihovo ulje koje je prije dvije godine brendirano pod nazivom Perdisacca jedno je od najboljih u Istri. U Tokiju i New Yorku na svjetskim izložbama maslinovih ulja dobili su zlata, ulje im je uvršteno u vodič Flos Olei, bibliju maslinovih ulja svijeta, a ono što je obitelji Cergna, koja se od pamtivijeka bavi maslinarstvom, najbitnije - vole ga njihovi gosti.

Bale, 290618. 
Perdisacca maslinovo ulje.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX

Ono što posebno intrigira je samo ime ulja i dizajnerska ambalaža ulja koju je osmislio njihov sin dizajner Dominik Cergna s Markom Mlinarićem, Sandrom Dujmenovićem i Sanjom Nikolić iz zagrebačke dizajnerske agencije Beton.

- Ime Perdisacca potječe iz jedne priče naše obitelji. Naime, moj je pradjed Giorgio izgubio kožnu bisagu s maslinama u polju gdje se danas nalazi maslinik kada se navečer, nakon što je cijeli dan brao masline, vraćao doma.

Bale, 290618. 
Perdisacca maslinovo ulje.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX

Austrougarska mapa

Tužan je otišao u oštariju u selu gdje ga je tadašnji gradonačelnik pitao što se dogodilo. On mu je ispričao cijelu priču koja se tada pročula. Kako je cijelom selu taj događaj bio toliko smiješan, gradonačelnik je preimenovao lokaciju parcele u Perdisacca, što dolazi iz talijanskog perdere il sacco, a znači izgubiti vreću ili bisage. I tako je takvo ime lokacije ušlo u katastar - dodaje Sergio. Sin Dominik se, pak, pobrinuo da tako zgodnu legendu digne na novi nivo s ambalažom koja priča tu staru priču o njegovim precima. Otisnuta je na staroj austrougarskoj mapi gdje se točno i vidi samo ime tog imanja gdje su sada njihove masline. Kako se obitelj oduvijek bavila maslinarstvom, bilo je logično otvoriti OPG, što su i napravili prije deset godina. Do prije dvije godine i stavljanja na tržište nove ambalaže te etikete, kao i velik dio istarskih maslinara, prodavali su ulje u rinfuzi. Ali tada su shvatili da je ipak konkurencija sve veća, što traži značajniji trud u prodaji i marketingu. Zato danas svojih 1500 litara ekstra djevičanskog maslinova ulja koje daje 900 maslina na tri hektara zemljišta plasiraju po cijeloj Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Prerađuju ga u lokalnoj mini uljari u Balama kod Emanuela Grubića koji po njima najbolje prerađuje masline. Tvrde da takvo ulje nema taloga. - Ulje plasiramo u Rovinju, Poreču, Opatiji, Zagrebu i Dubrovniku. Plasiramo u delikatesne trgovine i restorane. Što se tiče inozemstva, ulje prodajemo u Njemačkoj i Nizozemskoj, pa čak imamo i upit za plasman našega ulja na Kreti - ističe Sergio. Rade monosortna ulja i kupažu svih sorti.

Ljubav prema maslinama

- Rosinjola je nešto jače ulje. Pikantna je i gorča pa stoga odlično ide uz meso, sireve i teška jela. Kada je kušate, osjetite taj okus nakon nekoliko sekundi. Buža je blaža pa idealno ide uz ribu, školjke, salate - napominje Šehzija, koja obožava biti u masliniku, a maslinarsko joj je znanje u najvećoj mjeri prenio svekar.

- Nitko nikad nije htio ići u maslinik s mojim svekrom, ni muž niti njegov brat. A mene je to jako zanimalo. I tako sam od njega mnogo naučila. Uvijek sam ga pitala hoće li meni pustiti masline pa ih je na kraju pustio mojem suprugu - kaže nam kroz smijeh. - Jako volim rezati masline, gnojiti ih, voziti traktor - otkriva Šehzija koja je ujedno glavna i u kuhinji. Voli isprobavati nova jela od povrća u obližnjem povrtnjaku koja sljubljuje s Perdisaccom. Osim uz tek dozrele ovogodišnje cherry rajčice, odlično ide i uz skutu, sireve, ali i sladoled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:34