JESTE LI ZNALI?

MASNI PRSTI: Šest stvari koje morate znati o maslacu!

Prilikom prženja valja pripaziti da temperatura maslaca ne prijeđe 150°C. Na višim temperaturama nemasne tvari iz maslaca počnu gorjeti, a to najlakše možete spriječiti dodavanjem ulja (čime se povisuje točka dimljenja) ili ga jednostavno koristiti za sotiranje, pirjanje, pečenje.

Pišu Karmen Matković Melki i Tena Niseteo/ Definicija hrane

Dobivanje

Proizvodnja maslaca uključuje dva ključna koraka: - proizvodnju vrhnja obiranjem ili separacijom mliječne masti iz mlijeka, sirutke ili mlaćenice - preradu vrhnja u maslac mehaničkim metodama obrade, tzv. bućkanjem.

Osnovni sastav i kvaliteta

Maslac je po sastavu koncentrirana mliječna mast, uz prisutnost manje količine vode i drugih sastojaka, tzv. nemasnih krutih tvari (bjelančevina, laktoze, mineralnih tvari i vitamina A, D i E). Bogat je masnim kiselinama kratkog i srednje dugog lanca.

Korištenje

Maslac je simbol francuskog kulinarstva i slastičarstva te je neizostavna namirnica u profesionalnim kuhinjama u pripremi namaza, umaka, slastica i osnova je mnogih jela. Francuska izreka kaže da su potrebne tri stvari za dobro jelo: maslac, maslac i još malo maslaca. Gastronomski gledano, punoća okusa hrane koja se priprema s maslacem premašuje pripremu hrane s drugim masnoćama.

Ghee

Ghee, poznat i kao pročišćeni maslac ili maslo, obrađeni je maslac bez proteinskog i vodenog dijela. Maslac se lagano otapa, ukloni se pjena s površine te se procijedi, čime se izdvajaju proteini i voda te se na taj način ostvaruje intenzivniji okus i aroma, ali i viša točka dimljenja od 180 stupnjeva, zbog čega se može koristiti i za prženje.

Beurre noisette

Smeđi maslac je pravo malo kuharsko čudo, upotrebljivo na bezbroj načina, u pripravi jednostavno da jednostavnije ne može biti. Maslac se na laganoj vatri otopi i potom polako zapjeni. U tom procesu isparava voda, a maslac postane zlatnosmeđ. Ta je boja znak kako je priprava gotova. Još je važniji signal mirisa. Kuhinja lijepo zamiriše po orašastim plodovima. Miris najviše podsjeća na lješnjak, otud i francuski naziv, beurre noisette, “lješnjakov maslac” u nespretnom doslovnom prijevodu. Od naših kuhara najviše ga koristi i voli Raul Lajtman. U svjetskim relacijama stručna suradnica New York Timesa, Melissa Clark, predstavila je izvrstan recept za slatku kukuruznu zljevanku što bi mi rekli.

A cast iron pan with foaming butter and sugar, chef has add cream to make a caramel sauce and is stirring it vigorously
Getty Images

Maslac ili margarin?

Margarin je, za razliku od maslaca, industrijski dobivena namirnica gdje se koristi postupak djelomične hidrogenizacija biljnih ulja, u kojoj mogu nastati i nepoželjne transmasne kiseline. Margarin sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline, a često je obogaćen vitaminima (posebice A i E). Inovativnijim procesima maslac se danas proizvodi tako da sadrži minimalni udio transmasnih kiselina (manje od 1%), ali je i dalje maslac svojim sastavom srednje i kratkolančanih masnih kiselina bolji prehrambeni izbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:54