PRIČA NAŠEG BARISTE U KOLUMBIJI

MATIJA MATIJAŠKO: ''Branje kave mi je promijenilo pogled na svijet, iznimno cijenim ljude koji se time bave!''

Zagreb, 250119.
Kafic Kavantura.
Barista Matija Matijasko.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Sudjelovanjem u Barista & Farmer Reality Showu mladi Osječanin ispunio je svoj san i napokon posjetio zemlju u kojoj raste kava

Dok ispijate svoju prvu jutarnju kavu, zapitate li se ikada kako ona izgleda u svom izvornom obliku i koji put prolazi prije negoli završi u vašoj šalici? Mladi osječki barista Matija Matijaško razmišljao je o tome godinama, a onda je nenadano dobio priliku vidjeti plantaže na kojima raste najfinija kolumbijska kava.

Zagreb, 250119.
Kafic Kavantura.
Barista Matija Matijasko.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX
 

Sredinom prošle godine Matijaško je sudjelovao na Barista & Farmer Reality Showu, edukativnom natjecanju u sklopu kojeg baristi s različitih strana svijeta odlaze na plantaže kave kako bi doživjeli ono što je farmerima kave tipičan radni dan, od buđenja u 5 ujutro i odlaska na farmu, branja zrelih plodova i njihove obrade pa do pakiranja za izvoz. Svoje iskustvo Matijaško nam je nedavno prepričao u punom kafiću Kavantura, neposredno prije svog predavanja na tu temu.

 

- Bavim se kavom gotovo sedam godina, a prva specijalitetna kava koju sam probao bila je iz Kolumbije. Upravo me ona zainteresirala za svijet kave i bila mi je velika želja posjetiti jednu od zemalja u kojima se kava uzgaja. Na sajmu World of Coffee u Budimpešti 2017. slučajno sam naišao na štand Barista & Farmer Showa. Iako sam se već tresao nakon više od 13 ispijenih espressa, svejedno sam otišao na casting i snimio video na lošem engleskom. Nisam polagao puno nade u prolazak, ali sam se svidio žiriju i publici koja glasa te upao u prvih deset, a prijatelji su mi pomogli da platim put i doživim svoj san - prepričao nam je.

 

Skupina od deset barista u pratnji organizatora i policije naoružane do zuba otputovala je u lipnju prošle godine na područje Huila koje se zbog plodnog vulkanskog tla smatra jednom od najplodnijih regija za uzgoj kave u Kolumbiji. Predstavnici Hrvatske, Kine, Brazila, Islanda, Australije, Kolumbije, Amerike, Ukrajine, Rusije i Italije deset su dana posjećivali farme i plantaže, učili o kavi i potom se kroz blato probijali do grmova prepunih zrelih crvenih plodova ove voćke, prateći vješte žene koje to rade iz dana u dan kako bi priskrbile za svoje obitelji.

 

- Išli smo brati kavu u pratnji beračica koje to svakodnevno rade i moram priznati da mi se promijenio pogled na svijet kave. Te Kolumbijke penju se bose po nemoguće strmim padinama, zavlače ruke u grmlje u kojima zna biti zmija i drugih opasnih životinja te se doslovce ubijaju od posla za samo 50 centi po kilogramu ubrane kave. Sve nas je šokiralo koliko malo dobivaju. Znamo mi to sve teoretski i učimo o tome kada učimo o kavi, ali tek kada vidiš uživo, postane ti jasno.

Treba puno više cijeniti ljude koji beru, kao i samu kavu, jer branje nije tako jednostavno. Ne smije ti pasti zrno na pod dok bereš jer se mogu nakupljati bolesti, isto vrijedi i ako ubereš prezrelo zrno, a ako slučajno otkineš peteljku dok skidaš plod, na tom dijelu više nikad neće rasti kava.

Samo za usporedbu, nas deset je uspjelo pobrati oko 70 kilograma kave za jedan sat, dok oni poberu i do 15 kilograma po osobi. Kolumbijci inače piju filter kavu, a šalica kave kod njih košta od dvije do četiri kune. Ono što su ubrali, potom su imali priliku i kušati, a Matijašku je posjet jednoj od farmi nadmašio sva očekivanja.

 

- Farma Finca El Mirador bila mi je najimpresivnija jer su osmislili vlastite načine obrade kave. Oni određenim metodama i zamrzavanjem usporavaju fermentaciju kave, a povećavaju šećere da bude slađa. Iznenadilo me koliko kava sama po sebi može biti slatka. Kada zrno kave izvadiš iz opne i staviš u usta, to je kao da u ustima imate bombon - objasnio je.

 

Sama sorta kave ne jamči kvalitetu, proces njezine obrade i pripreme je taj koji joj omogućava da razvije poseban okus. - Važno je napomenuti da se u zemljama poput Kolumbije i Etiopije najbolja kava izvozi. No, čak i ta najlošija kava koja im ostaje je sjajna jer je najsvježija koju zapravo možeš probati - zaključio je Matijaško.

Izdvajamo

Iz drugih medija