PRIČA NAŠEG BARISTE U KOLUMBIJI

MATIJA MATIJAŠKO: ''Branje kave mi je promijenilo pogled na svijet, iznimno cijenim ljude koji se time bave!''

 CROPIX
Sudjelovanjem u Barista & Farmer Reality Showu mladi Osječanin ispunio je svoj san i napokon posjetio zemlju u kojoj raste kava

Dok ispijate svoju prvu jutarnju kavu, zapitate li se ikada kako ona izgleda u svom izvornom obliku i koji put prolazi prije negoli završi u vašoj šalici? Mladi osječki barista Matija Matijaško razmišljao je o tome godinama, a onda je nenadano dobio priliku vidjeti plantaže na kojima raste najfinija kolumbijska kava.

Zagreb, 250119.
Kafic Kavantura.
Barista Matija Matijasko.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Sredinom prošle godine Matijaško je sudjelovao na Barista & Farmer Reality Showu, edukativnom natjecanju u sklopu kojeg baristi s različitih strana svijeta odlaze na plantaže kave kako bi doživjeli ono što je farmerima kave tipičan radni dan, od buđenja u 5 ujutro i odlaska na farmu, branja zrelih plodova i njihove obrade pa do pakiranja za izvoz. Svoje iskustvo Matijaško nam je nedavno prepričao u punom kafiću Kavantura, neposredno prije svog predavanja na tu temu.

- Bavim se kavom gotovo sedam godina, a prva specijalitetna kava koju sam probao bila je iz Kolumbije. Upravo me ona zainteresirala za svijet kave i bila mi je velika želja posjetiti jednu od zemalja u kojima se kava uzgaja. Na sajmu World of Coffee u Budimpešti 2017. slučajno sam naišao na štand Barista & Farmer Showa. Iako sam se već tresao nakon više od 13 ispijenih espressa, svejedno sam otišao na casting i snimio video na lošem engleskom. Nisam polagao puno nade u prolazak, ali sam se svidio žiriju i publici koja glasa te upao u prvih deset, a prijatelji su mi pomogli da platim put i doživim svoj san - prepričao nam je.

Skupina od deset barista u pratnji organizatora i policije naoružane do zuba otputovala je u lipnju prošle godine na područje Huila koje se zbog plodnog vulkanskog tla smatra jednom od najplodnijih regija za uzgoj kave u Kolumbiji. Predstavnici Hrvatske, Kine, Brazila, Islanda, Australije, Kolumbije, Amerike, Ukrajine, Rusije i Italije deset su dana posjećivali farme i plantaže, učili o kavi i potom se kroz blato probijali do grmova prepunih zrelih crvenih plodova ove voćke, prateći vješte žene koje to rade iz dana u dan kako bi priskrbile za svoje obitelji.

- Išli smo brati kavu u pratnji beračica koje to svakodnevno rade i moram priznati da mi se promijenio pogled na svijet kave. Te Kolumbijke penju se bose po nemoguće strmim padinama, zavlače ruke u grmlje u kojima zna biti zmija i drugih opasnih životinja te se doslovce ubijaju od posla za samo 50 centi po kilogramu ubrane kave. Sve nas je šokiralo koliko malo dobivaju. Znamo mi to sve teoretski i učimo o tome kada učimo o kavi, ali tek kada vidiš uživo, postane ti jasno.

Treba puno više cijeniti ljude koji beru, kao i samu kavu, jer branje nije tako jednostavno. Ne smije ti pasti zrno na pod dok bereš jer se mogu nakupljati bolesti, isto vrijedi i ako ubereš prezrelo zrno, a ako slučajno otkineš peteljku dok skidaš plod, na tom dijelu više nikad neće rasti kava.

Zagreb, 250119.
Kafic Kavantura.
Barista Matija Matijasko.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Samo za usporedbu, nas deset je uspjelo pobrati oko 70 kilograma kave za jedan sat, dok oni poberu i do 15 kilograma po osobi. Kolumbijci inače piju filter kavu, a šalica kave kod njih košta od dvije do četiri kune. Ono što su ubrali, potom su imali priliku i kušati, a Matijašku je posjet jednoj od farmi nadmašio sva očekivanja.

- Farma Finca El Mirador bila mi je najimpresivnija jer su osmislili vlastite načine obrade kave. Oni određenim metodama i zamrzavanjem usporavaju fermentaciju kave, a povećavaju šećere da bude slađa. Iznenadilo me koliko kava sama po sebi može biti slatka. Kada zrno kave izvadiš iz opne i staviš u usta, to je kao da u ustima imate bombon - objasnio je.

Sama sorta kave ne jamči kvalitetu, proces njezine obrade i pripreme je taj koji joj omogućava da razvije poseban okus. - Važno je napomenuti da se u zemljama poput Kolumbije i Etiopije najbolja kava izvozi. No, čak i ta najlošija kava koja im ostaje je sjajna jer je najsvježija koju zapravo možeš probati - zaključio je Matijaško.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:18