GASTRO ISKUSTVO

Meneghetti u zagrebačkom Apetit Cityju

Renomirana istarska vinarija i poznati zagrebački restoran vole se javno, a u četvrtak pripremaju jedinstvenu večeru koje još uvijek možete biti dio

Kako su radovi na rekonstrukciji i proširenju Stancije Meneghetti u punom jeku, glavni chefovi restorana Meneghetti Danijela Pifar i Bojan Vuković tijekom travnja i svibnja gostuju u nekoliko vrhunskih restorana diljem Hrvatske u kojima kreiraju jednistvene menije temeljene na sljubljivanju okusa Istre sa raznim utjecajima tipičnim za kuhinje restorana domaćina. U tjednu koji prethodi samim večerama u svim restoranima domaćinima dogovorena je i posebna promocija vina gdje se gosti mogu upoznati sa vinima iz ponude vinarije Meneghetti.

Danijela i Bojan dinamičan su kulinarski duo koji već skoro desetljeće i pol zajedničkim snagama tradicionalne recepte ovoga kraja pretvara u nove kulinarske doživljaje kroz maštovite moderne interpretacije svojih jela. Ovaj dvojac se susreo i poslovno ujedinio još davne 2002. u kuhinji kultnog pulskog restorana Valsabbion u kojem su se tih godina pomicale granice gastronomije na ovim protorima. 2012. godine zajedno su prešli u Meneghetti gdje od tada ravnopravno vode kuhinju, što je također jedinstven slučaj na ovim prostorima. Njihov sofisticirani kulinarski izričaj preslikava dinamičan odnos između ruralne i urbane Istre, temeljen isključivo na svježim namirnicama lokalnih proizvođača.

U travnju je Meneghetti kuhinja već gostovala u hotelu Bastion u Zadru, Dubravkinom putu u Zagrebu, Ježu u Makarskoj te Kadeni u Splitu. Turneja će kulminirati krajem svibnja događanjima na Koručuli u hotelu Lešić Dimitri Palace gdje će naši chefovi gostovati prvo 26. svibnja na zajedničkoj večeri sa kuhinjom domaćina, a 28. svibnja se na istom mjestu održava jedinstveno cjelodnevno gastronomsko događanje Relais & Chateaux Gourmet Sensation gdje će snage ujediniti čak 5 Relais & Chateaux kuhinja – domaćin Lešić Dimitri Palace sa Korčule predvođen Tonijem Ercegom, Bevanda iz Opatije i chef Andrej Barbieri, Il Bottaccio iz Masse (Italija) i chef Antiono Mosca, Kong Hans Kaelder iz Kopenhagena (Danska) i chef Mark Lundgaard te naravno Meneghetti prevođen našim chefovima.

Još stignete biti dio gastro turneje!

Sljubljivanje Meneghettijevih vina i jelima zagrebačkog Apetit Cityja bit će 19. svibnja.2016 u restoran Apetit City. Za ovu priliku Meneghetti kuhinja je s kuhinjom restorana Apetit City koju predvodi glavni chef Stjepan Bistrički i njegov tim kreirala poseban menu od 7 sljedova.

Dean Duboković

Večera će početi s pjenušcem Meneghetti Classic 2013 kao pićem dobrodošlice uz kornete s beef tartarom i maslacom od tartufa, nakon čega slijede millefoglie od dimljenog rošpa praćene svježom Meneghetti malvazijom 2015. Sljedeće jelo na meniju su bijele šparoge sa umakom Hollandaise i black tiger gamberi uz Kuća Glavić Malvasiju dubrovačku 2015.

Drugi dio menija prate dva velika vina iz Meneghetti arhive - uz crne fagotine od bakalara poslužit će se Meneghetti White 2011 iz jeroboam boce od 3L a osso bucco sa palentom od limete, mladim graškom i gremolatom pratiti će Meneghetti Red 2009 iz velike boce od 5 L.

Za kraj su ostala dva deserta - domaći dimljeni keksi sa aromatiziranom čokoladom te ekleri s limunom i timijanom koje će pratiti jedno malo iznenađenje iz Meneghetti podruma. Završni dodir jelima dati će naravno Meneghetti maslinova ulja.

Večera počinje u 20 sati, cijena je 450 kn a mjesto se može rezervirati direktno na broj restorana Apetit City 01/4811077 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Više o vinariji Meneghetti

Meneghetti je vinska destinacija nastala obnovom stare istarske stancije, smještena u blizini Bala, na putu između Pule i Rovinja. Nakon što krajem ljeta otvori vrata, imati će u svom sastavu wine hotel sa 26 luksuznih smještajnih jedinica te restoran sa 70 sjedećih mjesta, kao i radnu vinariju. Od 2013 . godine Meneghetti je član internacionalnog udruženja ekskluzivnih hotela i restorana Relais & Chateaux. Restoran Meneghetti dobitnik je brojnih visokih nagrada i priznanja od kojih je posljednje u nizu došlo prije nekoliko mjeseci kada je u prestižnom izboru La Liste izabran u 1000 najboljih svjetskih restorana.

Vinarija Meneghetti predana je svojoj misiji da proizvodi najkvalitetnija vina i maslinova ulja koja također redovito osvajaju brojne domaće i inozemne nagrade i priznanja. U svibanjskom broju Falstaffa, najutjecajnijeg eno-gastro magazina na njemačkom jeziku, čak 8 vina iz podruma Meneghetti dobilo je vrlo visoke ocjene između 89 i 94 boda na ocjenjivanju najboljih vina Hrvatske po izboru urednika Petera Mosera. Valja naglasiti da je Meneghetti Classic 2013 prvi na listi najboljih pjenušaca sa 93 boda a Meneghetti Red je na istoj poziciji među najboljim crvenim vinima sa 94 boda.

Više o restoranu Apetit City Restaurant & Bar

Smješten u samom srcu Zagreba Apetit City Restaurant & Bar dio je urbanog okruženja središta grada – omiljena destinacija za poslovne ručkove, polazišna točka večernjih izlazaka te mjesto susreta prijatelja i poznanika. Apetit City mjesto je i gdje se susreću različite arome i okusi pa tako filozofija počiva na srednjoeuropskoj kuhinji s naglašenim dodirom Mediterana.

Sličan je pristup i u odabiru namirnica pa glavni chef Stjepan Bistički i njegov tim u pripremi koriste samo najbolje i najsvježije namirnice koje Zagrebu pruža njegov položaj - čvrsto na kontinentu a istodobno nadomak Jadranskog mora. Posebna pažnja posvećena je vinskoj karti koja se kontinuirano nadograđuje i odražava odabir najboljeg na tržištu. Unutrašnjost restorana, koja odiše opuštenim i modernim tonovima, prostor čini svojevrsnim produžetkom zbivanja sa zagrebačkih ulica i trgova koji ga okružuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:39