GVG CERAMICS

MLADA KAROLINA BUMBAK: ''Osjećam se spojeno s ostatkom svijeta znajući da će posuđe koje izrađujem u svom studiju otići negdje nekome!''

Razgovarali smo s mladom dizajnericom koja nam je otkrila što ju pokreće i kakvi su joj planovi za budućnost...

U potrazi za novim setom šalica i tanjurića, nabasala sam na hrvatski brend GVG Ceramics, sasvim slučajno. Iza ovog malog keramičkog studia stoji mlada dizajnerica Karolina Bumbak iz Pule koja je vrlo otvoreno sa mnom podijelila priču o maštovitom i unikatnom keramičkom posuđu koje izrađuje.

Kako je sve započelo kad je GVG keramika u pitanju?

Pohađati tečaj keramike mi je jako dugo bila želja, ali tek nakon fakulteta, kada sam se vratila u Pulu sam uspjela to i ostavriti. Nakon prve godine tečaja, počeli su ozbiljniji planovi i sve je nekako krenulo u smjeru stvaranja GVG keramike. Dobila sam ideje za vlastite proizvode, krenula ih plasirati na tržište i otvorila obrt.

Zašto GVG keramika?

GVG su inicijali od Gala Voli Gretu. Obožavam životinje te imam mačku (Gala) i psa (Greta) u čijem odnosu ljubav nije obostrana. Sam izraz najbliže opisuje njihov odnos u kojem Gala voli Gretu dok Greta ne voli Galu (ljubomora).

Zašto baš keramika i radite li s drugim materijalima?

Trenutno radim isključivo keramiku iako imam ideje i za proizvode od drugih materijala. Fokusirana sam samo na keramiku jer ona zaista zahtijeva puno vremena i strpljenja, tako da sve ostalo mora pričekati, ako uopće ikad dođe na red. Keramika je prioritet i materijal u kojem sam našla najveće zadovoljstvo.

Kako se osjećate dok izrađujete svoje predmete?

Zanimljiv je to osjećaj izraditi uporaban predmet iz običnog komada gline. Osjećam se spojeno s ostatkom svijeta znajući da će predmet koji izrađujem u svojem malom studiju u Puli otići negdje/nekome u svijet. Najdraži osjećaj još uvijek je otvoriti peć s glaziranim predmetima, to uzbuđenje mislim da nikad neće prestati!

Koliko je hrana važna u vašem životu i zašto, između ostalog, izrađujete i posuđe?

Hrana je naravno iznimno važna u mojem životu. Prije godinu dana prestala sam jesti meso, tako da sam morala bolje osmisliti što unosim u sebe, a napokon sam zavoljela (gotovo svo) povrće. Od posuđa trenutno izrađujem male serije šalica i tanjura za desert, a svakako bih voljela i proširiti ponudu.

Možete li nam opisati proces izrade jedne šalice ili zdjelice?

Nakon što odaberem vrstu gline (najčešće kamenina), krećem u izradu šalice rezanjem te spajanjem stranica i dna, te naknadnim dodavanjem ručke (ako ju šalica ima). Nakon što se šalica oblikuje, slijedi sušenje gline 7-10 dana. Kad je predmet potpuno suh, stavlja se u peć na biskvitno pečenje. Biskvit se nakon toga glazira te stavlja u peć na drugo paljenje, nakon čega dobijemo gotov predmet.

Možete li reći koliko je taj posao zahtjevan? Što je najteže u tom poslu?

Ovaj posao je fizički prilično zahtjevan. Tijelo je najčešće u istom položaju dugo vremena što može biti vrlo naporno, a treba imati i snage u rukama. Osim toga, najbolje je odmah u početku prihvatiti da će se uvijek nešto razbiti ili poći po zlu jer glina ima svoj tempo i ponekad zna biti neposlušna i ispasti iz ruku ili puknuti pri sušenju. Isto tako i glazure znaju iscuriti na šamotne ploče, najčešće kada se najviše žurite i imate rokove.

Možete li nam otkriti neke svoje planove za budućnost?

Planova imam puno, između ostalog planiram počet primjenjivati novi način proizvodnje, a u izradi su mi i novi proizvodi. S obzirom da je ljeto, velika je gužva i potražnja, tako da će se više novog izraditi u zimskim mjesecima. Tome se izrazito radujem!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:11