DEGUSTACIJA MLADIH VINA

MLADA VINA: Hrvatski vinari predstavili svoje etikete na manifestaciji En Primeur!

 Marko Todorov / Hanza Media
Ove je godine ta manifestacija održana na dvije lokacije. Prvi dio u hotelu Esplanade, a drugi dio u hotelu Westin. Prvo ili premijerno kušanje mladih vina koja u nastupajućem razdoblju od nekoliko dana do nekoliko mjeseci dolaze na tržište vrlo je važan događaj na vinskoj sceni.

U tom je trenutku, naime, prva prilika da najšira moguća komisija vinskog biznisa sastavljena od svih zainteresiranih ugostitelja, vinskih novinara i trgovaca, procijeni kakav je pravi potencijal prošlogodišnje berbe. Koje su se sorte pokazale obećavajućim, koje su se regije pokazale pouzdanim, koji su vinari opravdali svoj status, a koji nisu.

Informacije

Do ovog trenutka sve pristigle informacije o vinima koja pristižu na tržište svode se samo na propagandu sa strane vinara, a iskreno, teško je očekivati samokritiku od nekog tko ti želi prodati svoj proizvod. Na En Primeuru, tržište je pronašlo neke nove nade ili potvrdilo status starih favorita, uvjerilo se u kvalitetu aktualnog godišta i sada može pristupiti planiranju vinskih karti restorana ili ponude u trgovinama i vinotekama. Manifestacija naziva En Primeur, ili naški premijera, prvo kušanje, pokrenuta je od strane Vinistre prije šest godina, a podržana je od Udruženja vinarstva pri HGK.

Zagreb, 160217.
Hotel Westin.
Premijerno kusanje nove 2016. berbe grasevine, posipa i drugih sorti u organizaciji Udruzenja vinarstva pri HGK, Udruge Grasevina Croatica, Udruge Vina Dalmacije i Udruge Bregovita Hrvatska odrzava se u hotelu Westin.
Na fotografiji: vinar Vlado Krauthaker i ministar poljoprivrede Tomislav Tolusic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Nakon dvije godine Istri su se pridružile i druge domaće regije, prvo predvođene Slavoncima okupljenima u udruzi Graševina Croatica, koje su potom slijedili vinari Bregovite Hrvatske i Dalmacije. Kako je manifestacija rapidno rasla, došlo je u konačnici do razdvajanja na dva dijela, jedan u hotelu Esplanade održan 13. veljače gdje su se predstavila vina Istre i Kvarnera, a drugi u hotelu Westin održan 16. veljače gdje su se predstavila vina Slavonije i Podunavlja, Bregovite Hrvatske te Dalmacije.

Zagreb, 160217.
Hotel Westin.
Premijerno kusanje nove 2016. berbe grasevine, posipa i drugih sorti u organizaciji Udruzenja vinarstva pri HGK, Udruge Grasevina Croatica, Udruge Vina Dalmacije i Udruge Bregovita Hrvatska odrzava se u hotelu Westin.
Na fotografiji: posjetitelji na degustaciji.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Kvaliteta

Obje su degustacije, ona istarska i ona ostatka Hrvatske, pokazale zavidnu razinu kvalitete lanjske berbe. Godišta za koje zapravo nismo bili sigurni što očekivati. Prethodilo mu je 2015. godište koje je bilo dočekano s velikom pompom i još većim očekivanjima, slavljeno kao berba stoljeća, na što je vjerojatno imalo utjecaj što je pristiglo nakon užasno frustrirajućeg 2014. godišta, koje se kvalitetom pokazalo više nego mizerno. Međutim, 2016. nije nimalo inferiorna 2015. Možemo zaključiti da se često pokazala i uravnoteženija s najmanje jednakim potencijalom razvoja.

Zagreb, 160217.
Hotel Westin.
Premijerno kusanje nove 2016. berbe grasevine, posipa i drugih sorti u organizaciji Udruzenja vinarstva pri HGK, Udruge Grasevina Croatica, Udruge Vina Dalmacije i Udruge Bregovita Hrvatska odrzava se u hotelu Westin.
Na fotografiji: Monika Provic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

U Istri je dala sjajna crna vina i aromama bogatije malvazije, u Slavoniji graševine bolje nego u 2015., u Dalmaciji kvalitetnije plavce nego u 2015., a podjednako dobre pošipe i druge bijele sorte. U Bregovitoj Hrvatskoj bolje rezultate nego ikad. Škrlet je potencijalni novi hit, sauvignoni su mirisni, živi i atraktivni, pinoti crni intenzivni i elegantni, a muškati mirisni. Interes stručne publike je za nijansu bio veći za događanje u Westinu od onog u Esplanadi. Istru i Kvarner je obišlo oko 600 posjetitelja, dok je Slavonce, Bregovitu Hrvatsku i Dalmaciju obišlo oko 700 zainteresiranih. Među posjetiteljima su uglavnom dominirali ugostitelji i sommelieri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:07