LJUDI I HRANA

MLIN PUKANIĆ: Mjesto u kojem se više od 70 godina proizvodi brašno i tjestenina

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
I dok se mnogi obrti zatvaraju, a zanat pada u zaborav, obitelj Pukanić u Kurilovečkoj ulici u Velikoj Gorici dokazuje da može biti i obrnuto.

Naime, na istome mjestu (naravno, uz tehnološke promjene i nadogradnju) žito se melje žito još od 1942. godine. - Mlin je sagradio naš pradjed Franjo zbog vlastitih potreba, ali i zbog ‘trampe’. Naime, seljaci su donosili žito, pradjed ga je mljeo u brašno, a zauzvrat se, u većini slučajeva, dobivala roba i tako se preživljavalo - rekao nam je 35-godišnji Franjo Pukanić, koji ne samo zvanjem nego i imenom nastavlja tradiciju.

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

S dvije godine starijim bratom Ivom i ocem, Franjo radi u mlinu, koji utihne jedino noću. Buku iz velike zgrade po kojoj se naslućivalo da je mlin (preciznije rečeno, mlinovi) u punom pogonu, nadvladao je kamion koji je upravo istovarivao pšenicu na žičanu podlogu s koje su zrna užurbano, jedno za drugim, klizila u podrum, odnosno skladište koje gotovo nikad nije puno jer je potražnja za kvalitetnim domaćim brašnom sve veća.

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

- Pogledajte kakva je to pšenica, kakva su to zrna - dozvao nas je Franjo koji je izašao iz kamiona, dopustivši da mu žito klizi iz ruku.

Da, opet Franjo, jer u svakoj je generaciji jedan Franjo, a sve generacije rade u Mlinu Pukanić. Ovaj smo put put razgovarali s ocem koji, kao i sinovi, radi sve: brine se za pogon, daje upute radnicima, sklapa poslove, nosi vreće, prazni ih u mlinove, melje, čisti sita, a i vozi kamion s proizvodima, kojima nekoliko puta dnevno puni skladište.

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Kvalitetna zrna

- Na svu sreću, potražnja za domaćim, kvalitetnim brašnom, bez ikakvih konzervansa, raste, pa smo odlučili sagraditi vlastite silose. Jer, kvalitetna se zrna, koja nisu tretirana, teško pronalaze, pa kad nam dobavljač za kojeg točno znamo gdje i kako uzgaja žito dostavi robu, moramo je negdje i pohraniti - objasnio nam je Franjo (stariji) Pukanić, pokazujući nam put kroz puno dvorište viljuškara i užubanih radnika do bučne hale u kojoj sitna bijela zrnca u zraku tvore magličastu atmosferu.

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Gotovo sve prekriveno je finom prašinom, pa smo hvatali i siguran korak na podu klizavom od brašna. - Iz našeg mlina izlazi 18 vrsta brašna od svih mogućih žitarica, svih mogućih tipova. U sat vremena strojevi samelju tonu brašna. Većinu sirovina nabavljamo od domaćih proizvođača, a samo mali dio, primjerice, rižu za rižino brašno, uvozimo - objasnio nam je Franjo mlađi, uvodeći nas u malu trgovinu koja se nalazi na samom ulazu u dvorište.

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

- Taj prostor je bio prvi mlin - rekao nam je Franjo. - Pogledajte kako je malen, tu je pradjed mljeo brašno prije više od 70 godina. Ovdje dolaze u kupnju mještani Velike Gorice, ali i Zagrepčani i stanovnici okolnih sela, a u novije doba vrlo dobro funkcionira i web prodaja. Mislimo da je to budućnost jer tako su naši proizvodi dostupni u cijelom Zagrebu i diljem Hrvatske - nastavio je Franjo dok smo mi znatiželjno pogledom prelazili preko polica.

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Pšenično glatko i oštro brašno, pa pšenični griz , heljdino, ječmeno, kukuruzno brašno, kukuruzna krupica... pogled nam je lutao preko manjih i većih vreća, sve do... tjestenine?

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Potrošači tjestenine

- Počeli smo proizvodnju tjestenine iz praktičnih razloga: naime, u obitelji nas je trinaestero i ogromni smo potrošači te namirnice. A onda, kad smo već krenuli u nabavu stroja, jer majka Jadranka, koja je preuzela kućanstvo, jednostavno nije mogla namijesiti tolike količine, odlučili smo nabaviti malo ozbiljniji stroj. Onda se pokazala potreba i za prostorom za sušenje, pa smo i to nabavili i tako je krenula proizvodnja većih količina i njihova prodaja. Ali, pokazalo se da i to nije dovoljno.

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Naime, možemo proizvesti samo onoliko koliko uspijemo posušiti, a to je 150 kilograma dnevno. Sretni smo da su naše proizvode prepoznale mnoge zagrebačke trgovine domaćih i zdravih proizvoda, prodaja raste, pa ćemo, očito, morati širiti proizvodnju tjestenine - s osmijehom na licu objasnio nam je Franjo i dodao da je recept za tjesteninu njihov, a ona je bez dodanih konzervansa, pojačivača okusa i boja.

Zagreb, 120318.
Mlin obitelji Pukanic, tradicijski je mlin vec generacijama.Sada ga vode otac Franjo s sinovima Ivanom i Franjom. Mlin radi na sruju ali su strojevi i cijelo postrojenje takvi vec godinama. Cijeli njihovu pricu pokrenuo je pradjed Franjo.
Osim 20-tak vrsta brasna, proizvode 10-tak vrsta domacih tjestenina. Njihove proizvode moguce je kupiti direktno u mlinu u  njihovom ducanu, u specijaliziranim ducanima zdrave hrane ili preko web shopa.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Nakon posjeta Mlinu Pukanić svi smo krenuli uprljati prste tijestom, a prvi nam je na pameti bio kukuruzni kruh. Dok je bio još mlačan, premazali smo ga maslacem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:00