GDJE RASTE HRANA

MLJEKARA LATUS: Farma na kojoj se rade sirevi po noninoj recepturi!

Obitelj Orbanić u mljekari Latus od domaćeg mlijeka proizvodi samo ono što bi dala jesti vlastitoj djeci

Okus domaćeg mlijeka i sira nemjerljiv je s bilo kojim industrijskim. To znaju svi oni koji su ikada imali prilike piti i jesti one prave prirodne proizvode, a posebno oni koji su na tako nečemu odrasli. Dobar i zdrav sir, jogurt ili vrhnje bez ikakvih aditiva i industrijskih sirovina rade mnoga gospodarstva i domaćinstva u nas, a jedno takvo nalazi se u Gornjim Orbanićima pokraj Žminja. U tom istarskom selu sedmeročlana obitelj Orbanić već generacijama ima svoj uzgoj krava i sve što proizvode radi se isključivo od mlijeka.

Primjerice, u jednoj litri njihova jogurta nalazi se i jedna litra mlijeka. To bi se trebalo podrazumijevati i vrijediti za sve mliječne proizvode na našem tržištu, no nažalost nije uvijek tako. Ova mala obiteljska manufaktura pod imenom Latus djeluje posljednjih 15 godina i stekli su status jednog od najboljih malih proizvođača. No, iako su mali, oni su ipak najveća obiteljska mljekara u Istri koja sve što proizvede plasira na tom području, dok se u Zagrebu njihovi proizvodi mogu kupiti u trgovinama Grga Čvarak i Košara i kašeta.

Njihova mljekara svakoga dana preradi oko 5000 l mlijeka od vlastitih krava, njih 23, te od desetak kooperanata s drugih istarskih farmi. Oni sami kažu da su toliko mali da se mlijeko ovdje toči dan za dan, to su male količine i zato je svježina zajamčena.

– Mi ne želimo biti veliki i ne želimo produljiti rok trajanja naših proizvoda. Ono što priroda da i kako ona odradi svoje, toga se držimo. To je naš put i s njega ne mislimo skretati – kažu supružnici Sandi i Maja Orbanić.

Latus ima 20 zaposlenih, a u samoj proizvodnji su glavne žene, njih osam. Sve je bazirano na tradiciji, sir se i danas radi onako kako ga je radila nona Šantina. U početku je proizvodnja bila smještena na 60-ak kvadrata, dnevno se prerađivalo oko 300 l mlijeka, a malopomalo su se proširili, no tu staju, ne pretendiraju biti veći od toga.

Ja sam odrastao na ovoj farmi i sa sela nisam pobjegao pa je sve ovo za mene bio logičan slijed. To je nešto što mi je usađeno, a tu tradiciju smo danas samo osuvremenili. Naše mlijeko je punomasno, pasterizirano, nehomogenizirano i ne sadrži nikakve umjetne arome, boje ni konzervanse – kaže Sandi. – Za svaki naš sir postoji receptura, no to je samo baza koja se nadograđuje. Receptura je jedno, a krajnji proizvod nešto drugo. Sve što se napravi, uspije, ništa tu nije nejestivo, no bitno je i koliko si na kraju zadovoljan dobivenim rezultatom. Zato se mi svakom našem proizvodu potpuno posvetimo, moraš se dati do kraja ako želiš kvalitetu i ako želiš da to kupci cijene i da ti vjeruju – kaže Sandi.

Latus u svojoj ponudi osim svježeg mlijeka, sira i vrhnja te jogurta ima i mladi sir, skutu, Žminjski polutvrdi sir koji je prvi sir izašao iz njihove proizvodnje, a za koji kažu da mu “fali daska” jer ne zrije na drvu nego u vakuumu. To znači da se sir vakuumira kad se posoli i osuši, odnosno nakon što izgubi svoju prvu vodu i kao takav on nema koru, a dozrijeva oko mjesec dana. Taj žminjski lijepo se i topi pa je odličan i u toplim sendvičima, tostu, na pizzi ili s tjesteninom.

Osim njega, u vakuumu još dozrijeva i Latufino, sir s crnim tartufima. Nadalje, tu su i Istarski tvrdi sir te Veli Jože koji je 2015. Struka proglasila sirom godine. Oba dozrijevaju na jelovim daskama, prvi šest do osam mjeseci, dok drugi, šampion, Veli Jože, do godine dana. To su sirevi jačeg, intenzivnog okusa i arome koji pašu u svim kombinacijama i uz svaku čašicu.

Iako se svi proizvodi rade od kravljeg mlijeka, u siru Mišadur nalazi se i ovčje mlijeko, a trenutni su hit svakako njihovi voćni jogurti u tri okusa: pečena jabuka, jagoda i marelica. Da, u njima se nalazi pravo voće, i to ono iz ekouzgoja, a njihova divna kremasta struktura zamijenit će i neki laganiji desert poslije marende, ručka ili večere. I namamiti i one koji nisu od takvih okusa.

– Sve što se proizvodi u našoj mljekari, ono je na čemu smo odrasli i ono što želimo da jedu i naša djeca. Mi zaista radimo ono što volimo, a ne ono što moramo – kaže Sandi. I zato njihovi proizvodi i jesu tako dobri jer se osjeti koliko je tu dano ljubavi i predanosti te koliko oni sami vjeruju u to što rade. A to zavređuje duboki naklon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:10