EKSPERT SVJETSKOG GLASA U HRVATSKOJ

MOGU LI MEĐIMURSKA VINA PORAZITI FRANCUSKA? Evo što o našim vinima misli jedan od dvjesto master sommeliera na svijetu!

 

Drugoga dana Urbanova, na Mađerkinom bregu, prekrasnom terasastom brežuljku s kojeg se dobro vide Slovenija, Austrija, Mađarska, a za lijepa vremena čak i Slovačka, održana je vrlo zanimljiva masterclass radionica. Vodio ju je ugledni francuski gost 20. Urbanovog, jedan od samo dvjestotinjak master sommelier na svijetu, Alzašanin Eric Zwiebel, koji već 15 godina kao sommelier radi u Engleskoj. Zwiebel je u Međimurje došao na poziv prijatelja sommeliera Siniše Lasana, koji ga je lani prvi put doveo u Hrvatsku, te se već tada bio s hrvatskim sortama poput plavca malog, pošipa, malvazije. Ovaj put upoznao se i s vinima Međimurja te je kušao sva vina na ovome sajmu.

default

Ideja radionice na otvorenom, koju je pratilo i desetak međimurskih vinara, bila je kušati naslijepo šest parova stilski sličnih vina, po jedno iz Međimurja i jedno francusko, kako bi ih se usporedilo i ocijenilo. Svi prisutni dobili su po dvije čaše, a nakon svakog kušanja vina koja je Zwiebel iscrpno prokomentirao, publika bi se izjasnila koje im se više svidjelo, pa se tek potom otkrilo o kojim je vinima riječ.

Već na početku pokazalo se da će ovaj ogled biti jako zanimljiv: u našim su se čašama našla dva jako dobra bijela vina, i uopće nije bilo lako odlučiti koje je bolje. Kad su boce otkrivene, doznali smo da se više ruku podiglo za višestruko skuplji Sancerre Domaine Vacheron. No, doista odličan Sauvignon blanc Davida Štampara, našeg najmlađeg dobitnika Decanterova priznanja, čija su vina i na listama najboljih hrvatskih restorana poput dubrovačkog 360 ili Pelegrinija, lako je mogao proći bolje.

default

default

U drugom krugu nije bilo puno dvojbi: Chablis Premier Cru bio je bolji od Solum Chardonnaya sur lie Roberta Naprte

Uslijedila su dva vina koja uopće nisu bila usporediva pa se tu nije ni glasalo – riječ je o Turkovu svježem Zweigeltu i moćnom Sainte Leocadie Minervois Leukadios 2015.

No, onda je stigao i prvi bod za domaće: glasajući za prvo od dva sljedeća vina, publika se jednoglasno odlučila za Cmrečnjakov Merlot Mađerka ispred bordoškog Chateau Rougiera iz 2015. Taj je merlot, inače, istaknuo je Cmrečnjak junior, prvo vino iz vinograda posađenog prije samo tri godine, koji se počinje spuštati s Mađerkina brega doslovce nepunih desetak metara za Zwiebelovim leđima.

Potom su uslijedila još dva crna vina – Tomšićev Cabernet sauvignon, vrlo atraktivna mirisa, ali možda ipak s malo previše hrasta koji prekriva odlike sorte, i bordoška kupaža s većim udjelom caberneta Domaine du Salut, i publika je, doduše ne jednoglasno, opet naklonost pokazala domaćem vinu. Nama malobrojnijima kojima se više svidio ekstraktniji Salut, ipak se činilo da bi ovo vino mladih vinara iz Bordeauxa nakon dekantiranja dobilo veći broj glasova.

default

I naposljetku, desert. I trijumf Kocijanovog slatkog Traminca mirisavog 2013., koji je bio u top formi, nad još mladim Chateau Guiraud sauternesom iz 2016.

3 : 2 za Hrvatsku, tko bi to očekivao!

Mlado Međimurje pokret je koji sad već donosi uspjehe i na internacionalnoj sceni, ali i ovakvi neobavezni ogledi – uz moderiranje jednog od najboljih svjetskih sommeliera na jednom od najljepših međimurskih položaja koji reljefom podsjeća na kineske čajne vrtove – podižu svijest i uvjerenje o vlastitoj vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:50