TRI ETIKETE VRIJEDNE PAŽNJE

MUKE PO PJENUŠCU: Kako prepoznati dobre u moru prosječnih, a pritom ne potrošiti bogatstvo? Odabrali smo tri etikete koje su vrijedne pažnje!

 Getty Images/iStockphoto
Odabrali smo tri etikete koje koje će opravdati izreku “vrijednost za novac”

KAKO ODABRATI DOBAR ŠAMPANJAC?

Izbor šampanjca zaista nije jednostavan proces jer se greška zbog cijena, koje baš nikada nisu niske, skupo plaća. Prilično sigurnu zonu, kad je isključivo kvaliteta u pitanju, mogu pronaći samo ljudi s viškom novca. Oni si mogu priuštiti takozvane vintage šampanjce velikih i renomiranih kuća poput Dom Perignona, Taittingera, Kruga, Bollingera, Roederera i drugih, koji su u pravilu jezivo skupi, ali baš nikada ne podbace kvalitetom. Non vintage šampanjci istih tih kuća već su manje sigurna investicija jer nude šampanjce uredne kvalitete, koji, međutim, vrlo rijetko ponude uzbuđenje i dodatnu vrijednost. Za takvo nešto treba se maknuti iz zone komfora i upustiti u nabavu manje poznatih brendova. Oni su u pravilu bitno jeftiniji, međutim, raspon kvalitete još im je veći nego kod velikih šampanjskih kuća i varira se od kriminalne do fantastične. Dobru investiciju i drugačija, autentičnija vina nude šampanjerije s vlastitim vinogradima (u originalu Récoltant-Manipulant), međutim, od njih 5000, koliko ih je na tržištu, opet nije lako odabrati dobre. Stoga se u nabavi šampanjaca, ako ste u potrazi za najboljim omjerom cijene i kvalitete, najbolje rukovoditi vlastitim iskustvom ili pouzdanim preporukama. Iz trenutne ponude šampanjaca u Hrvatskoj izdvaja se jedan izniman brend - Champagne Charles Heidsieck. Ta je kuća toliko posvećena kvaliteti da nema nijednu etiketu koja ne nudi izvanredan omjer cijene i kvalitete, a igra u elitnoj ligi, dakle, sa Salonom, Krugom, Roedererom i sličnima. Osobito je impresivan u Hrvatskoj trenutno dostupan Brut Millesime 2006., koji je najmanje dvaput jeftiniji od vintage šampanjca najviše klase. Radi se o šampanjskom klasiku, elegantnom, profinjenom i kompleksnom vinu koje je punih deset godina ležalo na kvascima u boci prije degoržiranja, s toliko svježine i mineralnosti i impresivne slojevitosti da pilca jednostavno ostavlja bez teksta.

Preporuka: Champagne Charles Heidsieck 2006 Brut Millesime Cijena 580 kn (Enozoik)

DILEMA CAVA ILI PROSECCO?

Česta dilema u zoni pristupačnih pjenušaca, koja zapravo ne bi trebala biti dilema jer španjolska cava stoji cijeli kvalitativni razred iznad talijanskog prosecca, a košta slično. Iako, tržište se ponaša kao da je suprotno, jer dok cava već godinama stagnira, indeksi prodaje prosecca lete u nebo, prestigli su već i šampanjce i od prije koju godinu se proizvode u količini većoj od 300 milijuna litara godišnje. Cava je u pravilu kvalitetnije vino jer se dobiva klasičnom šampanjskom metodom druge fermentacije u boci i dužeg ili kraćeg odležavanja na kvascima u boci, dok je prosecco posljedica kratkotrajne tankovske metode pod nazivom Charmat, koja uz par iznimaka ne poznaje termin odležavanja na kvascima. Cava, koja nudi najbolji omjer cijene i kvalitete na domaćem tržištu, trenutno je novi projekt katalonskog diva Freixeneta, a zove se Meritum Grand Reserva. Ovo razvijeno vino nudi pristupačnost klasične cave i slojevitost ozbiljnog šampanjca. Dakle, zadovoljit će baš sve u društvu, i povremene pilce i one najstrastvenije, jer ne nedostaje mu šarma, kao ni dubine i karaktera. Odlične je strukture u ustima, sasvim suho, bez šećera. Elegantno, kompleksno i profinjeno vino.

Preporuka: Freixenet Meritum Grand Reserva 2012 Cijena 96,50 kn (Vivat)

POSTOJE LI DOMAĆI VRSNI PJENUŠCI?

Itekako. I broj im iz godine u godinu sve više raste. Najnoviji član obitelji najboljih kad su hrvatski pjenušci u pitanju prvi je vintage pjenušac poznate plešivičke obitelji Šember pod nazivom Pavel. Pripremljen je da se na tržište pusti ove godine prigodno uz otvorenje novog podruma sagrađenog upravo za proizvodnju i dozrijevanje pjenušaca. Obitelj Šember niz je godina figurirala kao dobra zamjena za, kad su pjenušci u pitanju, nedodirljivog Tomca, međutim, s Pavelom ne da su se izborili za ravnopravnost, nego su se popeli na sam vrh domaće pjenušave produkcije. Pavel impresionira čistoćom, dužinom, dubinom, trajanjem i slojevitošću. Toliko je dobar da je ravnopravan brojnim vintage šampanjcima, iako ih, istini za volju, nema smisla uspoređivati jer te dvije regije uglavnom nude sasvim različita vina. Osim spomenutih Šembera i Tomca, fantastični pjenušci izlaze još iz brojnih drugih podruma - Korak nudi autentičan plešivički stil, Griffin od rizvanca radi možda i najbolji pjenušac od te sorte koji smo imali prilike probati, Meneghetti se znalački igra s kombinacijom voćnosti i kvasaca, Bibich radi maestralne pjenušce od domaćih sorti debit i plavina, Misal radi desetak različitih stilova pjenušaca koji u jednom line upu nude pravi mali masterclass na temu pjenušavih vina. Dolaze i drugi, Coletti, Kurtalj, Coquelicot, Barun, Bolfan, Vuglec breg i tako dalje i ne pokazuju namjeru skorog posustajanja.

Preporuka: Šember Pavel Brut 2013 Cijena 157 kn (Miva)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:07