OBITELJ S PLEŠIVICE

NA BREŽULJCIMA PLEŠIVICE: Vinarija Korak predstavila svoju prvu liniju pjenušaca!

 Darko Tomaš / Hanza Media
Plešivicu je obasjala još jedna pjenušava zvijezda. Nakon gotovo 26 godina od prve etikete na tržištu, renomirana vinarska obitelj Korak promovirala je u zagrebačkom restoranu Dubravkin put svoja dva pjenušca.

Obitelj Korak izrazito je cijenjena među vinskim obožavateljima jer prezentiraju umijeće spravljanja vrhunskih vina već godinama i drže konstantno visoku kvalitetu svojih Chardonnaya, Pinota crnih, Rizlinga, Sauvignona, Pinota sivih te Syraha. Njihova su vina elegantna i graciozna, skladna i aromatski bogata. Nedavno su započeli i s dugim maceracijama bijelih sorti pa tako u skoro vrijeme možemo očekivati još noviteta iz njihova podruma. Tradicija bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom ima svijetlu budućnost jer glava kuće, Velimir, iza sebe ima sina Josipa koji nakon završnog Agronomskog fakulteta sve intenzivnije pronalazi ulogu i radost među pitoresknim brežuljcima prošaranim vinovom lozom.

Zagreb, 250417.
Dubravkin put.
Vinarija Korak predstavila nova vina Rose nature i Brut nature.
Na fotografiji: butelje.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Hanza Media

Korakovi obrađuju oko 6 ha vinograda gdje je zasađeno 30000 trsova. Imaju i stalne kooperante koji za njih obrađuju još nekih 2-3 ha. No, vratimo se pjenušcima. Bijeli pjenušac Brut nature iz 2013. napravljen je u jednakom omjeru od Chardonnaya i Pinota crnog, dok je Rosé nature iz 2014. rađen od Pinota crnog. Napunjeno je oko 5000 boca bijelog i 3000 boca rosé pjenušca. Fermentacija se odvijala u velikim drvenim bačvama. Pjenušci su rađeni klasičnom (šampanjskom) metodom vrenja u boci. Bijeli je pjenušac tri godine odležavao na kvascima, a rosé godinu manje. Oba su pjenušca bez dodatka ekspedicijskog šećera i nose oznaku brut nature na etiketama koje je za njih dizajnirala Velimirova kći Vera. Karakterizira ih izrazita mineralnost, svježina, suhoća uz vrlo bogat perlage.

Zagreb, 250417.
Dubravkin put.
Vinarija Korak predstavila nova vina Rose nature i Brut nature.
Na fotografiji: butelje.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Hanza Media

Trenutno je u podrumu ukupna količina od oko 20.000 boca pjenušaca. Među odgovornim krivcima za dobru hranu koja je pratila predstavljanje pjenušaca zaslužan je još jedan član obitelji, Bernard, koji će se u skoro vrijeme alocirati iz Dubravkina puta u obiteljski restoran što se uređuje u sklopu vinarije. Veselimo se i ovom pothvatu obitelji Korak koja gradi izuzetno ozbiljnu eno-gastro priču u hrvatskoj Champagnei. Obiteljska vinarija Korak već je godinama u samom vrhu naše vinske scene, a izlaskom na tržište s ovako ozbiljna dva pjenušca priča se čini još više zaokružena i potpunija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:39