ĐIR PO ADVENTU

NA FULIRANJU SE NAJBOLJE JEDE: Ovo su naši ultimativni favoriti gdje ćemo se sigurno vratiti!

 Sandro Sklepić
Na Strossmayerovom trgu je započelo još jedno Fuliranje, uvijek originalno i puno dobre vibre, ali što je još važnije, puno dobre hrane

Gastro ponuda je najšira do sada, ali što manje očekivati od događaja koji se održava već sedmu godinu zaredom, od lani na novoj lokaciji. Već smo pisali o nekolicini kućica na ovogodišnjem Fuliranju, ekipi koja se okupila pod nazivom Breadclub. Ova četvorka već je dobro poznata javnosti, a radi se o jednom od najboljih hrvatskih chefova u hrvatskoj gastronomiji - Dino Galvagno, pastry chefica Ivana Čuljak, Zrinka Zajec jedna od zaslužnih za divan K3 - Kruh na treću te Karlo Vulin kojeg povezujemo s pekarnicom Kroštula iz Pakoštana. Također, vjrojatno najfotografiraniji ramen u centu Zagreba je onaj a adventske kućica Kansui Ramen bar, a ovaj tradicionalni japanski specijalitet priprema chef Vid Nikolić.

Marko Miščević

Fuliranje smo, ako i svake godine, obišli uzduž i poprijeko, a donosimo vam nekoliko naših favorita s kojima nećete pogriješiti.

BarBaQ

Mojmir Žuvela, svjetski putnik, bivši marketingaš, izučeni pizza majstor i veliki zaljubljenik u sočne odreske koji stalno pronalazi načine kako još bolje ispeći dobar komad mesa, na Fuliranju u smokeru, između ostalog, priprema cijeli odojak.

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

''Čim ga krenem rezati, ekipa se počne skupljati, a nestane u tren oka!'' – rekao je Mojmir.

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Služi ga s restanim krumpirom i kiselim kupusom, a porcija je i više nego dobra. Kožica nevjerojatno hrskava, svinjetina mekana, a sve ćete platiti 63 kune.

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Uz svinju, za 49 kuna možete pojesti Bacon Burger Dog (govedinu u obliku šiš ćevapa omotanu u pancetu, u brioche pecivu s relishem od kiselih krastavaca, cheddarom i burger umakom) te Strgani Burger (trgano meso svinjske lopatice s coleslaw salatom, BBQ umakom u brioche pecivu) koji stoji 45 kuna. Svakako se radi o adventskoj kućici koju ne biste smjeli zaobići.

Lola Street Food

Vesela ekipa koju čine Tonči Trbuhović, Mateo Mihovilčević i Milan Ivanović je na Adventu, uz dobru hranu, zadužena i za ultimativni božićni duh. Prvo će vas ponuditi nečim ''kratkim'', zatim vam poslužiti buncek bun, dim sum, Lola do Tokya, arancine ili sweet bun.

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

''Tijesto za dim sum nabavljamo iz Azije!'' – rekli su dečki.

Mi smo se, naravno, počatili dim sumom i arancinima, tradicionalnim sicilijanskim street foodom na bazi riže. Dim sum su zapravo ''kineski ravioli'' punjeni svinjetinom upotpunjenom azijskim začinima, a služe ih sa soya tahini dipom. Solidna porcija i jako ukusam dim sum za koji ćete izdvojiti 39 kuna.

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Isto toliko ćete platiti i vege arancine (pržene rižine okruglice s dimljenom mozzarellom, taleggio sirom i sušenim rajčicama) koje služe s aioli majonezom. Arancine su omotane panko mrvicama, unutrašnjost je savršeno mekana, a izvana su nestvarno hrskavi. Pun pogodat i za one koji obožavaju meso!

Time

Prošle su se godine proslavili ramenom i ikoničnom apple fritulom, a ove godine su malo modificirali recept i počastili nas još jednom vrhunskom poslasticom.

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Knedlom Schlivovitza koju pripremaju od krumpirovog tijesta, šljiva, cimeta, a služe s panko mrvicama i kiselim vrhnjem. Cijena je jednaka prošlogodišnjoj frituli, točnije 25 kuna. Još jedan favorit je svakako Pork Bun (carsko meso, coleslaw salata i BBQ umak) koji služe u parenom tijestu. Cijena je 25 kuna ako naručite jedan, a 40 ako naručite dva.

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Savršeno mekana svinjetina, još mekše tijesto, izvrsna ideja. Ovdje za 40 kuna možete pojesti i grah s ancho chilli paprikom, carskim mesom, vrhnjem i avokadom te sarma kobasicu s kremom od kiselog kupusa u brioche pecivu.

El Toro

El Toro se na Fuliranju, između ostalog, predstavio sa svinjskom šiškobasom bez ovitka, telećom hrenovkom te junećim šiškobasom. Mi smo kušali Salchichas Navidenas beef koja stoji 45 kuna.

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Savršeno začinjeno meso, cimet koji daje posebnu notu te cheddar sir koji sve zaokružuje su bili izvrsni.

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Ove su se godine odlučili predstaviti i s nečim slatkim, tako da na ovoj adventskoj kućici možete isprobati El Toro donut za 20 kuna, točnije donut punjen kremom od mliječne čokoalde i lješnjaka te glazurom od slanog karmela i cimeta. Raj za ljepljive prste!

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

The Garden Bar & Kitchen

Patka i mlinci te buncek sa zeljem su dva jela kojim se Garden Bar & Kitchen predstavio na ovogodišnjem Fuliranju.

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Probali smo oba jela i oba su zadovoljila naše kriterije. Pohani binck u panko mrvicama koji služe u brioche pecivu sa zeljem, rikulom i umakom od hrena ćete platiti 54 kune i pošteno se najesti.

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Oni željni maminog nedjeljnog ručka, na svoje će doći s natrganom patkom začinjenom reduciranim umakom od pečenja s kremom od pečenog krumpira i mladog luka, u vučenom tijestu koje služe uz umak od zelena jabuke. Cijena? 48 kuna.

Buffalo

Jedini ''place'' na Fuliranju koji nudi pizzu.

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

I to pizzu Buffalo, margheritu, vege pizzu, adventsku pizzu, a osim pizza istarski bak (48 kuna), napaljenog boškarina (33 kune) te prasca u koritu (28 kuna).

Zagreb, 131218.
Strossmayerov trg.
Fuliranje, gastro ponuda u sklopu Adventa.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Mi smo se namjerili na napaljenog boškarina (tripice u domaćem pecivu s domaćom šalšom) i oduševili se. Ovdje služe i brule od jabuke. Topli napitak koji rade od domaćeg soka od jabuke, začina i ruma. Rum je opcionalan, zato i klinci (bez ruma) mogu uživati u toploj čaši ovog brulea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:38