Ne pričamo ovdje o raskoši stola, jer svatko će staviti ono što će uspjeti dobiti u trgovini ili pak izvući iz zaliha, nego o okusima koji su tako… uskršnji. No, prije obilnog doručka i ručka (za koji ćete sigurno izvući najljepše posuđe) predstoji nam Veliki petak, dan kada se posti, a mnogi na stol iznose - ribu. Tržnice su gotovo prazne, pa ovdje nećemo pričati o nekim ribama koje je sada ili jako teško nabaviti, nego o - svagdašnjim. Provjerite, možda vam je još od Božića ostalo suhog bakalara, ako ne, nude se gotovo u svim trgovinama. Istina, na prvu cijena baš i nije “posna”, ali od cijelog bakalara napravit ćete puno juhe s krumpirom, a ostat će toga još, pa dio, kad je već kuhan, odvojite i za namaz, odnosno popularni bakalar na bijelo. Ne želite li ga namakati i kuhati, tada nabavite zamrznuti. I oslić je dobra opcija. Velike svježe primjerke teško da ćete nabaviti, ali zamrznutih ima u svim samoposlugama. Od odmrznutog možete raditi svakakva jela (najjednostavniji je u pećnici zapečen složenac s krumpirom, češnjakom, peršinom i obiljem maslinova ulja), a da bude malo drukčije i raznobojnije, predlažemo oslić u škartocu, u koji možete stavljati sve povrće koje ste uspjeli nabaviti, zamrznuto ili konzervirano. I, na kraju, najjednostavnije - lignje u saftu, odnosno na gulaš. Ako nemate bijelu palentu, uzmite klasičnu žutu, a ako ne volite palentu, toć je tako fin da je milina u njega na makati i sam kruh.
NEŠTO SE FINO KUHA
NA STOLU ZA VELIKI PETAK: Istina, na prvu cijena bakalara baš i nije “posna”, ali od cijelog možete napravit puno juhe s krumpirom!
Ovakav Uskrs još nismo imali. Sve je drukčije, a ipak se trudimo da to ne bude. Dakako, druženje smo sveli na nulu (osim s ukućanima), ali nastojimo na stolovima ipak imati karakteristična jela za ovaj blagdan.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?