DOBRI SAVJETI

NABAVILI STE MONOSORTNO ULJE I POJMA NEMATE S ČIME GA POSLUŽITI? Evo ideja!

 Goran Šebelić / HANZA MEDIA
Mala škola uparivanja!

Maurin

Svježi inćuni marinirani u naranči s maurinom. Riječ je o ulju koje se odlično slaže s ribom. Svježe je i ima herbalne note, miriše na travu.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: sardoni s maurino uljem.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Buža

Tuna s dvije kapi limuna i perlama aceta balsamica u kombinaciji s bužom. Buža je voćno, svježe ulje, aromatično, sa zelenim notama. Istodobno je snažna jer ima izvrsno izbalansiranu pikantnost, voćnost i gorčinu. Najbolju kvalitetu i okus daje na crvenoj zemlji.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: tuna i buza ulje.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Pendolino

Srdela marinirana u crvenom grejpu s pendolinom. Zašto se slaže? Pendolino je svježije ulje, ima zelene note, umjereno je pikantno, ugodno pod jezikom i zato dobro ide s ribom.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: srdela i pendolino ulje.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Leccino

Carpaccio od brancina, s tri kapi naranče, soli i paprom, sljubljen s leccinom. Leccino je svježe, lagano i izbalansirano ulje čiji je odnos gorčine i pikantnosti odličan. Univerzalno je i svi ga vole, posebno oni koji ne vole jača ulja. Belić kaže da su čak sami talijanski maslinari rekli da leccino u Istri daje bolje ulje nego u Toskani. Posebno je cijenjen u Japanu.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: brancin i leccino ulje.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Selekcija Belić

Sirovi kvarnerski škampi s kupažom ulja, odnosno selekcijom Belić. U ovoj su kupaži postoci pojedinih sorti svake godine drugačiji jer ovisi o tome kakva je bila godina, odnosno je li bilo suše ili previše kiše. Rađena je tako da pokriva široku lepezu hrane, ponajviše ribu.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: kvarnerski skamp s selekcija belic uljem.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Vodnjanska crnica

Losos sa senfom od smokve, narančom, vlascem i motrom te vodnjanskom crnicom. Vodnjanska crnica je idealna za serviranje uz plavu ribu. Dobro se sljubljuje s lososom, palamidom, malo robusnijim maneštrama, pašta fažolom i mladim grahom na salatu. Izbalansirana je u pikantnosti i gorčini.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: losos s vodnjanskom crnicom.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Istarska bjelica

Sladoled od crne čokolade s istarskom bjelicom. Istarska bjelica je sorta koja ima najizraženiju gorčinu od svih sorti maslina u Istri. Zato se idealno slaže s crvenim mesom, divljači, a i kraljica je čokolade i svih čokoladnih kolača. Što je čokolada tamnija, to bjelica više dolazi do izražaja.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: sladoled od cokolade s istarska bjelica uljem.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Ascolana teraneo

Skuta sa slatkom od smokava Bosiljke Belić i ascolanom teraneom. Ova je sorta jedna od najaromatičnijih. Miriše na zeleno tropsko voće, bananu, avokado, mango. Idealno ide sa skutom, medom, smokvom, ali i sa zrelim sirevima i sirevima s plemenitom plijesni.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: skuta s smokvom i ascolana tenera uljem.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Rosulja

Bakalar na bijelo s inćunom i rosuljom. Rosulja ima pikantnost i voćnost koja još više podigne okus bakalara. Rosulja se odlično slaže s jačim okusima.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: bakalar s slanim incunom i rosulja uljem.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Frantoio

Carpaccio od bifteka boškarina s potočarkom i frantoiom. Belić naziva frantoio kraljem crvenog mesa. Riječ je o toskanskoj sorti maslina čije se ulje proslavilo u “suradnji” s fiorentinom. Glavna mu je karakteristika pikantnost, a pod nepcem se osjećaju note papra i peperončina. Najbolje se slaže s crvenim mesom - biftekom, ramstekom, tagliatom i drugim sličnim mesnim jelima.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: istrasko govedo s frantoio uljem.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Itrana

Kavijar od aceta balsamica i lososa s itranom. Itrana je srednje intenzivno ulje, aromatično, voćno, zrelo. Kada ga pomirišete, osjećate miris tropskog voća i banana.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: kavijar crni i crveli s itrana uljem.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Picholino

Zreli kravlji sir s picholinom. Riječ je o ulju s izbalansiranom pikantnošću i gorčinom. Nešto je manje pikantan od frantoia, ali je zato voćniji. Odlično se slaže sa svim zrelim sirevima kao što su grana padano i parmigiano reggiano te drugim kravljim i ovčjim zrelim sirevima.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: kravlji sir star 9 mjeseci s picholine uljem.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:40