IZBOR VINA ZA SVAČIJI DŽEP

NAJBOLJA VINA U INTERSPARU: Naš popis vinskih etiketa koje neće razočarati!

 Getty Images/iStockphoto
Naš stručni suradnik Saša Špiranec odabrao je nešto više od deset vina za svaku priliku. Vina su sortirana po cijeni od više prema nižoj, a ne po kvaliteti samog vina. Bacite oko na naš izbor i obnovite svoje vinske zalihe ovog vikenda.

CRNA VINA:

Zlatan Plavac Grand Cru 2011. Hvar, Dalmacija

Cijena: 159,99 kn

Kultni plavac svetonedeljske vinarije s Hvara jedno je od najvažnijih hrvatskih vina uopće. Koncentriran, topao, raskošan i moćan s osunčanih južnih padina najtoplijeg jadranskog otoka, utjelovljuje sva očekivanja od jednog velikog crnjaka. Ovo je vino za poklon ili za intimno društvo, a konzumirajte ga s punomasnim slanim sirom tipa Paški ili Parmigiano-Reggiano te tradicionalnim dalmatinskim pršutom i janjetinom.

Korlat Syrah 2013, Sjeverna Dalmacija

Cijena: 89,99 kn

Perjanica Badela 1862 jedno je od najfinijih crnjaka Hrvatske. Odlikuje ga savršen balans između svježine i topline te između pikantnosti i voćnosti, što je ujedno i ključna razlika sjevernodalmatinskih crnjaka u odnosu na crnjake s juga ili otoka srednje Dalmacije i što ga ujedno čini savršenim food vinom koje prati najširi dijapazon mesa u umacima.

Skaramuča Dingač 2013, Pelješac, Dalmacija

Cijena: 69,99 kn

Trenutačno vodeći plavac Dalmacije po pitanju omjera cijene i kvalitete. Rijetka je prilika pronaći Dingač ovakve kvalitete po tako pristupačnoj cijeni, a da kvaliteta pri tom nimalo ne pati. Pašticade, janjeći kotleti, i druga crvena mesa u tamnim umacima od pečenja su idealni partner ovom vinu.

Miraz Frankovka 2015. Feričanci, Slavonija

Cijena: 59,99 kn

Crnjak koji bi trebao biti ponos Slavonije, jer je sorti frankovka dao novu prestižnu dimenziju, nudi se po iznimno povoljnoj cijeni za svoj kvalitativni razred. Realna vrijednost mu je najmanje dvadesetak kuna više. Dolazi iz sjajne berbe i ujedno je jedno od najboljih vina koje je vinarija iz Feričanaca napravila u svojoj povijesti, pa je prilika zapravo još veća. Zbog svoje karakteristične sočnosti i svježine idealno ga je spariti s dobrim (ne odveć ljutim) fiš paprikašom, a savršeno će ići i uz patku, ramsteak, lazanje bolonjeze, jela od divljači te brojna druga masnija i sočnija mesa s roštilja.

Casillero del Diablo, Cabernet Sauvignon 2015., Čile

Cijena: 49,99 kn

Jedna od najpouzdanijih kupnji kad je u pitanju sorta cabernet sauvignon. Ujedno i jedna od najprodavanijih etiketa ove sorte na cijelom svijetu koja je srca vinoljubaca osvojila pripitomljenim i zaglađenim stilom zrelog crnjaka. Dakle, koji ima koncentraciju i bogatstvo, ali bez pikantnosti, oštrih rubova ili preizraženih tanina. Izrazito komercijalno osmišljen proizvod u pozitivnom smislu. Biftek, ramsteak i druga sočna i kratko pečena mesa s roštilja su idealni par ovom vinu.

Belje Cabernet Sauvignon kvalitetno 2015., Baranja

Cijena: 29,99 kn

Baranja se u novije doba proslavila uprvo s crnim vinima iako i dalje pretežno proizvodi bijela vina s naglaskom na tradicionalnu graševinu. Vinarija Belje se prvo pročula po mekanom, bogatom i voćnom merlotu, da bi kasnije izbacila i ovaj živi i sočni cabernet sauvignon iz izvrsnog 2015. godišta. Radi se o bazičnoj, a ne premium kvaliteti, ali u tom razredu pruža značajno više od cijene. Pizze, lasagne, pljeskavice i druga mljevena mesa s ili bez umaka su jela koja trebate spariti s ovim vinom.

Vina Laguna, Terra Rossa 2015., Istra

Cijena: 27,99 kn

U ovoj 2015. berbi se ova linija još uvijek zove Vina Laguna, da bi od berbe 2016. bila preimenovana u Vina Istria. Vino je utjelovljenje tipičnog istarskog crnjaka koji stilom podsjeća na talijansku školu crnih vina gdje su kiseline nijansu izraženije i vina su generalno življa, a zbog čega ta vina jedina među crnjacima idu s jelima u kojima se nalazi termički obrađena rajčica ili umak od rajčice. Osobito kad je u pitanju mljeveno meso ili kobasice u umaku od rajčice.

Stobi Vranec 2015., Makedonija

Cijena: 27,99 kn

U moru raznih vranaca raznih cijena na našem tržištu, ovaj se ističe jako dobrom kvalitetom i izvrsnim omjerom cijene i kvalitete. Zaobiđite one najjeftinije etikete i za tek nešto veći novac odaberite vranac poput ovog, sa svim odlikama te jedinstvene balkanske sorte. Sočan i pikantan istovremeno i donekle mekan, idealni je izbor za svakodnevne situacije, ručkove i gablece te veća društva.

BIJELA VINA:

Krauthaker Pinot sivi 2016, Slavonija

Cijena: 54,99 kn

Jedno od najboljih vina vinarije Krauthaker iz aktualne berbe je ovaj pinot sivi i zasigurno je izvrsno uložen novac ako se odlučite na kupnju. Srednjeg tijela, dugačkog trajanja, osvježavajućeg karaktera i s puno voćnih aroma koštunjičavog voća poput breskvi sjajno će popratiti brojna sočna i ne odveć masna jela poput teletine ispod peke ili teleće koljenice. Izvrsno će pokriti i širok dijapazon bijele ribe.

Kutjevo Graševina vrhunsko 2016., Slavonija

Cijena: 34,99 kn

Samo 35 kuna za premium kvalitetu je zaista bagatelna cijena. Ova linija graševina iz vinarije Kutjevo d.d. je njihova perjanica i uvijek pruža visoku razinu kvalitete, a ova, na tržištu aktualna 2016. berba je iznadprosječno dobra. Dobro će popratiti tipičan nedjeljni ručak s pečenim pilićem i krumpirima.

Ivan Katunar Žlahtina 2016., Krk, Kvarner

Cijena: 34,99 kn

Standardno jedna od najboljih žlahtina na tržištu po iznimno fer cijeni. Nježno i lagano vino idealno ide uz lagane objede s puno kuhane hrane poput lešo ribe s kuhanim krumpirima te pečene bijele ribe. Međutim, jednako će dobro ublažiti i začinjeniju pikantnu hranu kao što je piletina začinjena s curryjem. Jako dobro će poslužiti i kao aperitiv uz razgovor prije objeda.

Jeruzalem Rumeni Muškat 2016., Slovenija

Cijena: 29,99 kn

Ovo vino koje se prodaje po bagatelnih 30 kuna je lani osvojilo zlatnu medalju na Decanter World Wine Awards i zasigurno je cijenom najmanje duplo jeftinije od onog što njegovi kvalitativni pandani traže. U nas se rumeni muškat zove žuti muškat te je kao što je slučaj i s ovim vinom najčešće slatkasto. Osim slatkoće ovo vino krasi iznimna aromatičnost te zamamna igra kiselina i slatkoće na finišu po ispijanju. Može poslužiti i kao desertno vino.

Iločki Traminac kvalitetni 2016., Ilok, Srijem

Cijena: 27,99 kn

Najvažnija etiketa Iločkih podruma je upravo ovaj traminac. Iako rade još nekoliko ambicioznijih i skupljih etiketa ove sorte, ovaj nudi najbolji omjer cijene i kvalitete te figurira kao svakodnevno suho vino za redovnu konzumaciju, a ne kao desertno vino. Cvjetni miris s asocijacijom na ruže je njegova karakteristika, a najbolje će se spariti s pikantnim slavonskim jelima, koje će sa svojom niskom kiselošću i svojevrsnom mekoćom sjajno ublažiti.

Kalazić Graševina 2015., Baranja

Cijena: 21,99 kn

Kalazićeva linija vina sa satom na etiketi nudi jedan od najboljih omjera cijene i kvalitete na tržištu. Iako ovo vino dolazi iz berbe 2015., koje više nije aktualno u ovom kvalitativnom razredu, vino je još uvijek u sjajnoj kondiciji i dobar je izbor za veća obiteljska druženja i zabave. Sjajno utjelovljuje nepretencioznu prirodu graševine, s puno herbalnosti i agruma na nosu te pritom pruža lijep gastronomski doživljaj. Razni pohanci poput bečkog šnicla su idealan izbor hrane za ovo vino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:56