PROVJEREN RECEPT ZA OBLIZATI PRSTE

NAJBOLJE OREHNJAČE DO SADA: One su prijateljice već deset godina, odlično peku kolače i nama su otkrile recept!

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Bivša pastry chefica zagrebačke Mundoake koja već neko vrijeme živi i radi na novim projektima u Beogradu, otkrila nam je provjeren recept za makovnjaču te zajedno sa svojim prijateljima pripremila vjerojatno najpoznatiji božićni kolač!

Bojana Bukvić i Marijana Zlomislić (inače autorica bloga Un mondo di sapori) su prijateljice već deset godina i nerijetko zajedno pripremaju najrazličitije delicije. Tako se nekako rodila ideja i o zajedničkoj pripremi božićnih kolača. Pronašle su rupe u svojim pretrpanim rasporedima, nakupovale začina, maka i lješnjaka i bacile se na pripremu makovnjače i lješnjaknjače (ako tako možemo nazvati orahnjaču s lješnjacima).

Bojana je inače javnosti poznata kao pastry chefica u zagrebačkoj Mundoaki koja već neko vrijeme živi i radi na novim projektima u Beogradu, dok Marijana vodi blog "Un Mondo di Sapori" (Svijet okusa). Bitno za napomenuti, kako su gosti u video prilogu Igor Gudac te Mario Mihelj, chef El Tora. Dečki su bili nepovjerljivi prema curama pa su dolazili u provjeru pripreme i namirnica pa im treba pripisati veliku zaslugu što je sve tako dobro uspjelo.

Zagreb, 151216.
Jurisiceva 1, Gastronomadi.
Pripremanje bozicnih kolaca za Dobru hranu.
Na fotografiji: Bojana Bukvic - slasticarka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

"Lješnjak mi je favorit, a što se tiče tijesta napravila sam neki "hibrid" prhkog i dizanog tijesta. Meni se to čini zgodno jer budu taman kakve trebaju biti meke i prhke! Što se tiče nadjeva, nemojte štedjeti, neka budu bogate, a ako volite intenzivnije okuse, ovaj recept će vam posebno prirasti srcu!" rekla nam je Bojana

Zagreb, 151216.
Jurisiceva 1, Gastronomadi.
Pripremanje bozicnih kolaca za Dobru hranu.
Na fotografiji: Bojana Bukvic - slasticarka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Marijana inače radi klasično dizano tijesto, a favorit njezine mame je mak. Budući da se nismo mogli odlučiti za samo jedan kolač, cure su se bacile na posao, a na vama je da svakako isprobate njihov receptić.

Zagreb, 151216.
Jurisiceva 1, Gastronomadi.
Pripremanje bozicnih kolaca za Dobru hranu.
Na fotografiji: priprema orehnjace i makovnjace.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Sastojci:

Tijesto:

600 g glatko brašno
10 g suhi kvasac
100 g šećera u prahu
280 g maslaca sobne temperature
1 jaje
1 žumanjak
100 g mlakog mlijeka
Malo soli
Korica limuna, naranče, vanilija

Umijesiti podatno tijesto od svih sastojaka i ostaviti na sobnoj temperaturi 2-3h. Razdijeliti tijesto na 2 dijela i svaki nadjenuti sljedećim nadjevima

Zagreb, 151216.
Jurisiceva 1, Gastronomadi.
Pripremanje bozicnih kolaca za Dobru hranu.
Na fotografiji: rolada s orasima i makom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Mak:

150 g mljevenog maka
1 žlica meda
75 g šećera
Tonka oraščić
cimet
korica limuna
75 g vrelog mlijeka
1 bjelanjak
malo ruma

Lješnjak

150 g mljevenog lješnjaka
1 žlica meda
75 g šećera
Ras el hanout
korica naranče
100 g vrelog mlijeka
1 bjelanjak
malo ruma

Zagreb, 151216.
Jurisiceva 1, Gastronomadi.
Pripremanje bozicnih kolaca za Dobru hranu.
Na fotografiji: makovnjaca.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Zakuhati mlijeko i preliti preko svih sastojaka, izmiješati, ohladiti i potom povezati bjelanjkom. Nadjenuti štruce. Ostaviti ih na sobnoj temperaturi 20ak minuta pred pečenje. Peći na 180°C, 25-30 minuta dok ne poprime zlatnu boju sa svih strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:38