JEDNOSTAVNI RECEPTI

NAJBOLJE SVJETSKE JUHE: U najfinijem i najzdravijem obliku hrane uživa se žlicom iz dubokog tanjura ili zdjelice!

 Vid Nikolić
Juhe su ono što nam vrlo često treba nakon pretjerivanja s hranom, pogotovo onom mesnom. Upravo se tada okrećemo omiljenim jelima na žlicu...

Perjanica tzv. cucine povere (siromaške kuhinje) je minestrone. Glavna odlika minestronea leži u činjenici da se gotovo uvijek priprema od dostupnih sezonskih namirnica (povrća), a glavnu nutricionističku osnovu čini grah kojeg se ponegdje i zamjenjuje slanutkom.

Minestrone soup in a pan on a light table, top view. Delicious vegetarian food concept. Flat lay
Getty Images/iStockphoto

Kad vam netko spomene japansku kuhinju, najvjerojatnije se prvo sjetite sushija, a potom vam sigurno na pamet pada ramen, bogata juha s mesom, povrćem i rezancima koja je polako, ali sigurno počela osvajati hrvatsku gastronomsku scenu. Baza joj je temeljac koji se satima polako krčka na jednoličnoj vatri kako bi dobio intenzivan i aromatičan okus.

Marko Miščević

Pripremate li ručak nadahnut japanskom kulturom, zdjelica vruće miso juhe idealna je okrjepa prije nego vam na stol dođu smotuljci od riže, povrća, ribe i algi. Vaši će gosti s veseljem zaroniti žlicu u juhu pripremljenu od miso paste i japanskog ribljeg temeljca poznatog još i kao dashi. Upravo su miso pasta i dashi tajna privlačnosti ove juhe jer u sebi kombiniraju sve potrebno za stvaranje umamija, slavnog petog okusa koji jela čini posebno primamljivima.

Zagreb, 090118.
Nova Ves.
Restoran Hanami.
Miso juha.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Ne zna se točno iz kojeg je djela, ali većina tvrdi kako je boršč ukrajinskog porijekla. Ne postoji fiktivni recept za ovu krepku juhu, neobične ljubičaste boje (koja dolazi od cikle), jer u nju se može i ne mora dodavati meso (čak dolazi u obzir piletina, junetina, govedina pa i svinjetina), neki dodaju gljive, dok se gustoća može a i ne mora postići uz pomoć škroba iz krumpira.

StockFood

Za krepku, divnu, juhu punu mirisa i okusa ne postoji fiksni recept. U nju se stavlja uglavnom što se ima u vrtu, smoćnici ili hladnjaku: sitniji dijelovi piletine - naročito nogice i krilca, iznutrice, zelenje za juhu, malo graška. Obavezne su i noklice: ili od pilećih jetrica ili od brašna i jaja.

Vid Nikolić

Juha od rajčice ukorijenjena je u gastronomsku kulturu brojnih zemalja. Talijani se tako hvale svojom inačicom pappa al pomodoro, Španjolci s dobro znanim gazpachom, dok ju kod nas vežemo uz bakine nedjeljne ručkove.

Bouillabaisse je danas rasprostranjen u restoranima diljem svijeta, uključujući i one s Michelinovim zvjezdicama. Ne dajte se uplašiti njegovim naizgled kompliciranim imenom (čita se otprilike bujabez) i nizom sastojaka u receptu – riječ je o jelu francuskih ribara, ribljoj juhi koja umnogome podsjeća na naše brudete i druge slične pučke riblje juhe sa Sredozemlja.

DAR ČITATELJIMA! Više o finim svjetskim juhama čitajte u posebnom prilogu Jutarnjeg lista u četvrtak 27.2.2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:29