VINSKE MUŠICE

NAJBOLJI MERLOTI PO PRISTUPAČNOJ CIJENI: Vina koja ćete istočiti uz svakodnevni obrok ili neformalno druženje bez grižnje savjesti!

 Luka Gerlanc / HANZA MEDIA
Izdvojili smo vina vrijedna preporuke, odnosno izvrsnog omjera cijene i kvalitete ako tražite butelje koje ćete istočiti uz svakodnevni obrok ili neformalno druženje

U razredu pristupačnijih cijena vino od merlota generalno može biti vrlo dobar izbor. Zbog svoje prirode da daje mekša i sočnija vina s baršunastim taninima poželjan je izbor velikoj većini potrošača. Daleko od toga da merlot ne može dati kompleksna i bogata vina najviše kvalitete, osobito kad je grožđe iz izvrsnih vinograda, manjih prinosa, pune zrelosti i dužeg dozrijevanja u podrumu.

Split, 170914.
Pocela prodaja grozdja na splitskoj veletrznici.
Cijena grozdja po sortama je Vranac i Plavka po 4 kune, Rukatac 5kn, Merlot 7kn, Zlatarica4,5kn.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / HANZA MEDIA

Uostalom, od merlota su i neka od najcjenjenijih i vrlo skupih vina današnjice poput Pétrusa, Masseta ili Tua Rite koja se prodaju po više tisuća kuna ili čak više tisuća eura. Međutim, najšira vinska publika jako voli njegovu jednostavniju, komercijalniju formu, jer je u toj zoni pouzdan i rizici s njim su manji nego s drugim sortama. Gotovo nikad nije grub, opor ili kiseo te za otprilike pet eura može dati solidnu kvalitetu. Veliko kušanje bordoških sorti koje smo obavili pripremajući vinski specijal Dobre hrane ponovno nam je potvrdilo ispravnost te teorije, jer je merlot u jeftinijem cjenovnom razredu pružio manje oscilacija od drugih vina, a osobito od svog vječnog partnera u bordoškom blendu i renomiranije sorte, cabernet sauvignona.

Krajnji doseg caberneta za najvišu kvalitetu je vjerojatno veći od merlotova, iako su oba često bolji kad se pomiješaju nego kad dolaze kao monosortna vina, ali u zoni jeftinijih vina cabernet se muči. Njegova herbalna strana u jeftinijim vinima postaje zelena, njegova čvrsta taninska kičma s potencijalom za nešto više kiseline lako se može pretvoriti u oporost. Merlot ima manje tanina i umjesto herbalnosti ima voćnost višnje i šljive, pa i kad je masovnije vino, još uvijek nema grubih elemenata.

Benkovac, 090611.
Jutros je u Benkovackoj vinariji odrzanno predstavljanje vina Badela iz Korlata, dobitnika svjetskih priznanja (Korlat Merlot, Korlat Sauvignon i dr.). 
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / HANZA MEDIA

Osim toga, merlot je ranija sorta od cabernet sauvignona i doseže punu zrelost već početkom rujna, kad je vrijeme još dovoljno toplo i suho pa rizik plijesni i nedozrelosti koji dolazi u paketu s jesenjim kišama puno više opterećuje nekoliko tjedana kasniji cabernet sauvignon. U posljednjih nekoliko godina tri se vinarije ističu crnim vinima izvrsnog omjera cijene i kvalitete, a osobito kad je riječ o merlotu. Jedna je iz Srijema, tj. Iloka, i zove se vinarija Buhač, druga je iz Slavonije, točnije Feričanaca, i zove se Feravino, a treća iz Vodnjana u Istri i zove se Medea (Agroprodukt).

Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Na nizu degustacija održanim u tom periodu te vinarije nisu nijednom podbacile, vina su im nekada bivala ocijenjena višim ocjenama, nekada nešto nižim, ali nikad nije bilo loših vina ili vina nedostojnih preporuke. Na spomenutom kušanju za vinski prilog Dobre hrane povijest se ponovila i oni su ponovno isporučili vina vrijedna tople preporuke, tj. izvrsnog omjera cijene i kvalitete ako tražite vino za svakodnevnu upotrebu ili nezahtjevne prilike poput gableca ili marende ili pak nekonvencionalnog druženja s prijateljima.

BUHAČ MERLOT 2017 40 kn (Vrutak), 88+/100

Apsolutni šampion u omjeru cijene i kvalitete je merlot ove sjajne iločke vinarije, jer ovo vino pruža kvalitetu odležanog vina, a ne svježeg kao što je slučaj s drugim vinima ovog cjenovnog razreda. Vino je provelo određeni broj mjeseci u drvenim bačvama na dozrijevanju i isporučilo kvalitetu višestruko skupljeg vina. Radi se o bogatom i mekanom tipu merlota, s puno zrelih voćnih aroma poput šljive i šumskog voća koje se isprepleću s tostiranim utjecajem drva. Okusa punog slasti zrelog voća začinjenog pikantnim tonovima i toplinom alkohola. Punog tijela, visoke koncentracije, dugačkog trajanja. Može se i čuvati, jer će za godinu do dvije biti još bolje, zaokruženije.

FERAVINO MERLOT DIKA 2018 40 kn (Spar), 86/100

Fino vino, jednostavnije po prirodi, sočnijeg karaktera, s puno voćnosti u vidu nježnih tonova šljive i borovnice. Mirisa ugodnog i slojevitog. Spomenuta voćnost predvodi arome, a slijede žive herbalne primjese i fini začinski tonovi. Okus je također voćnog karaktera, živahan, sočan, čist, s lijepim retrookusom, s dosta koncentracije i topline te alkoholom od 14%. Nije za čuvanje, već za promptnu potrošnju, ali izdržat će u ovoj formi još godinu do dvije. Idealno uz sočne odreske od crvenog mesa s roštilja, ali prati i pikantne kobasice, čobanac i druga slična jela.

MEDEA MERLOT 2018 39,5 kn (Vivat), 85+/100

Istarski merloti obično su nešto življi i elegantniji od slavonskih i podunavskih, a tako je i s ovim vinom. Riječ je o aromatski atraktivnom vinu, s dosta svježe herbalnosti na nosu, sa slatkim primjesama višanja i trešanja u pozadini, visokog intenziteta. U ustima je živo i sočno, vrlo glatko na jeziku, blagih tanina, solidnog trajanja, sočnog finiša. Uz pašte i njoke s mesom i mesnim umacima, zatim i uz mesa s umacima u kojima ima rajčice, poput lasagna te u konačnici uz miješano meso s roštilja. Izvanrednog omjera cijene i kvalitete. Nije za čuvanje, ali razvijat će se u pozitivnom pravcu sve do sljedećeg ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:05