SAŠA ŠPIRANEC

NAJBOLJI VINOGRADARSKI POLOŽAJI HRVATSKE: Sve je više dobrih domaćih vina. I sva dolaze s posebnih položaja!

 Tom Dubravec / HANZA MEDIA
Neki položaji redovno daju slabo grožđe, neki položaji daju dobro grožđe samo u dobrim berbama, neki položaji daju odlično grožđe u dobrim berbama i prosječno u prosječnim, a najbolji položaji daju odlično grožđe uvijek, s iznimkom iznimno loših berbi.

Osim što daju najvišu kvalitetu grožđa, takvi ponajbolji položaji obično imaju i neku specifičnost koja ih čini osobito pogodnom za neku od sorti, dok ih za neke druge čini sasvim neupotrebljivim. U tome i leži čar vina koje u različitim prirodnim okolnostima daje sasvim drugačije rezultate, a kad se stvari idealno poklope, može dati nesvakidašnju i nezaboravnu kvalitetu. Koji su to položaji u Hrvatskoj koji su dosad pokazali potencijal za proizvodnju izvanrednih vina?

DINGAČ/PELJEŠAC

TIPIČNI PREDSTAVNICI: SKARAMUČA DINGAČ, KIRIDŽIJA DINGAČ

Dingač je najpoznatiji vinogradarski položaj u Hrvatskoj i jedan od samo tri po kojima vino u konačnici nosi naziv. U svim drugim slučajevima se vino uglavnom naziva prema sorti ili im vinarije dodijele neke vlastite fantazijske nazive. Druga dva takva položaja su Postup i Ivan Dolac. Specifičnost Dingača nisu isključivo zapanjujuće strmine i trostruka insolacija, iz zraka, od kamena i od mora, o kojoj se puno govori u propagandnim materijalima vinarija, nego još veći značaj ima činjenica da je taj položaj kao malo koji drugi najmanje podložan varijacijama kvalitete grožđa i posljedično vina u različitim berbama.

Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Dakle, duboki procjepi ispunjeni zemljom na strminama Dingača čuvaju dovoljno vlage i tijekom najsušnijih ljeta, a očito su i vrlo ocjediti kad su u pitanju vlažnija godišta. Uvijek daje vina visoke koncentracije i potencijal za najvišu kvalitetu kad je u pitanju sorta plavac mali.

POSTUP/PELJEŠAC

TIPIČNI PREDTSVANICI: MARE POSTUP DINGAČEV

prvi susjed prema zapadu ima nešto niže pozicije u prosjeku te povoljniji omjer zemlje i kamena u korist zemlje. U klimatski uobičajenim godištima daje vrlo slične plavce Dingaču, ali u ekstremnijim godinama kvaliteta i stil vina mogu dramatičnije oscilirati.

Potomje, Peljesac,  011012.
Vinarija Bura.
Na slici: Vinogradi Marije Mrgudic na Dingacu.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / HANZA MEDIA

Stoga u toplim godištima postupi nerijetko mogu biti slatkasti i visoko alkoholni istovremeno, a u vlažnijim mogu pomalo izgubiti karakter moćnog i koncentriranog plavca i dati elegantnija suha vina. Bez obzira na oscilacije koje nalazimo kod plavaca s Postupa, i dalje se radi o jednom od najpotentnijih položaja za plavac mali na Jadranu.

PIJAVIČINO-PRAPRATNO/PELJEŠAC

TIPIČNI PREDSTAVNICI: MILOŠ STAGNUM

Radi se o položaju koji je prvi susret posjetitelja kad dolaze od Stona i Dubrovnika s Pelješcem kao vinorodnom regijom. Dojam koji dostavlja više je nego impresivan. Radi se o vinogradima na terasama omeđenim suhozidima stopljenima s krškim krajobrazom koji se prelijevaju po padinama iznad glavne ceste i koji su zaslužni za neke od danas najboljih vina od plavca malog.

Vojko Bašić / HANZA MEDIA

Nalaze se na južnoj strani glavnog pelješkog grebena, ali ne gledaju na more kao većina drugih velikih položaja za plavce.

KOMARNA/KOMARNA

TIPIČNI PREDSTAVNICI: RIZMAN TRIBIDRAG, SAINTS HILLS SV. ROKO, VOLAREVIĆ SYRTIS

Najmlađi od velikih vinogradarskih položaja u Hrvatskoj rođen je prije nekih petnaestak godina melioracijom i kultiviranjem krša. Proteže se od južno jadranskog mjestašca Komarna do uvale Duba na strminama obalnog pojasa između Neuma i ušća Neretve.

Komarna, 150217.
Vinogorje Komarna, 
Padina u Komarni do prije nekoliko godina bila je tek kamena strmina zarasla u makiju i dracu a sada se tu nalaze  cetiri vinarije, jedan OPG i dvije zadruge sa ukupno 80 hektara vinograda, ili pola milijuna loza uglavnom autohtonih dalmatinskih sorti plavca malog, crljenka, posipa.
Foto: Denis Jerkovic / Cropix
Denis Jerković / HANZA MEDIA

Iako je mlado vinogorje, već se pozicioniralo među vodeće za sorte plavac mali i tribidrag. Daje drugačije, elegantnije i življe, više food friendly plavce i savršeno uravnotežene tribidrage. Popularnost i važnost vina s ovih položaja rastu iz godine u godinu.

DEFORA/KORČULA

TIPIČNI PREDSTAVNICI: BIRE GRK DEFORA, KRAJANČIĆ PLAVAC MALI DEFORA

Radi se o danas sasvim nepoznatom vinogradarskom položaju, koji povijesno ima veliku važnost i koji danas brojni vinari s Korčule pokušavaju oživiti. Naime, nekoć su se prije industrijalizacije otoka na tim pozicijama nalazili brojni cijenjeni terasasti vinogradi. Položaj se nalazi na jugoistočnoj obali otoka i vinogradi za razliku od ostalih korčulanskih položaja gledaju na more. Stoga je osobito povoljan za sortu plavac mali koja u poljima u unutrašnjosti otoka nikad nije davala osobite rezultate.

Vojko Bašić / HANZA MEDIA

Zanimljivo je da izvrsne rezultate pokazuje i sorta grk čija su se bijela vina do sada dobivala gotovo isključivo u pjeskovitom tlu Lumbardskog polja. Prva vina s Defore, pristigla na tržište prije koju godinu, pokazala su izvanrednu kvalitetu, bolju od bilo čega drugog s Korčule i odmah ga prometnula među najvažnije hrvatske položaje.

SMOKVIČKO-ČARSKO POLJE/KORČULA

TIPIČNI PREDSTAVNICI: KRAJANČIĆ POŠIP, ČARA POŠIP, NERICA POŠIP

Legendarno Smokvičko-čarsko polje mjesto je gdje se rodila danas najvažnija bijela sorta Dalmacije - pošip.

Nikola Vilić / HANZA MEDIA

I danas najmanje pola pošipa na tržištu dolazi iz tog polja te se ujedno neka od najboljih bijelih vina Dalmacije rađaju u vinogradima ovog polja smještenog u središnjem dijelu unutrašnjosti otoka Korčule.

MURVICA - STIPANČIĆ/BRAČ

TIPIČNI PREDSTAVNICI: STINA - PLAVAC MALI MAJSTOR, BAKOVIĆ PLAVAC MALI MURVICA

Brački položaj za plavac mali jednako je dobar kao i oni najbolji pelješki ili hvarski i trenutno se tamo uzgaja grožđe za vino Stina Majstor i Stina Remek djelo, dva plavca sa samog vrha hranidbenog lanca te sorte.

Murvica, 170910.
Sukob oko prava prolaza do posjeda izmedju cehinje Jane Radoicicove i obitelji Bakovic, od kojih je Radoicicovkina majka prije 40 godina kupila zemlju do koje Bakovici brane prolaz.
Na slici lijevo sumarak ciji je vlasnik Jana Radoicickova, desno kuca bez krova na imanju kojem je vlasnik Mario Zubovic i skroz desno kuca obitelji Bakovic ciji je vinograd u prvom planu.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Niži položaji kod Murvice sličniji su Postupu, nijansu su bogatiji zemljom i lakši za obrađivanje, dok su krševite strmine ispod pustinjačkog samostana Stipančić mjesto najekstremnijih pozicija za vinograde u Hrvatskoj koje strmošću nadmašuju čak i one slične s visokih pozicija Dingača ili Svete Nedjelje.

IVAN DOLAC/HVAR

TIPIČNI PREDSTAVNICI: PZ SVIRČE IVAN DOLAC, VUJNOVIĆ IVAN DOLAC

Južna strana Hvara mjesto je niza odličnih pozicija za vinograde među kojima se Ivan Dolac posebno ističe. Tip tla, izloženost suncu i sortiment su isti kao i na Dingaču, zbog čega su i vina u pravilu od plavca malog u konačnici vrlo sličnog karaktera. Puna topline i koncentracije.

Ivan Dolac , otok Hvar, 150312.
Vinari s otoka Hvara.
Vinograd sorte plavac mali na padini iznad mora kod mjesta Ivan Dolac na juznoj strani Hvara.
Foto: Tom Dubravec /  CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Poljoprivredna zadruga Svirče je uspjela, za razliku od pelješkog pandana PZ Dingač, sačuvati vina s Ivana Dolca na najvišoj razini, tako da Ivan Dolac kao vino ima neprekinuti kontinuitet kvalitete više desetljeća.

SVETA NEDJELJA/HVAR

TIPIČNI PREDSTAVNICI: ZLATAN PLAVAC GRAND CRU

Položaj Sveta Nedjelja također je na južnoj strani otoka Hvara, iznad istoimenog mjesta i tik do drugog velikog hvarskog položaja Ivana Dolca.

Makarska, 161012.
Radnici u vinogradu na Baskom Polju kod Makarske zaposleni u firmi
Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Strmine vinograda Svete Nedjelje, koje nagibom ostavljaju posjetitelja bez daha, mjesto su gdje nastaje Zlatan plavac Grand cru vinarije Plenković, jedno od najvažnijih crnih vina Hrvatske. Još jedan od premium dalmatinskih položaja za sortu plavac mali koji karakterizira osunčanost, strmina i škrto krševito tlo.

BUCAVAC/PRIMOŠTEN

TIPIČNI PREDSTAVNICI: GRACIN BABIĆ

Najcjenjenija vina od sorte babić dolaze iz okolice Primoštena iz priobalnog pojasa koji još nosi naziv Bosiljina, a koji se proteže od uvale Grebaštica do uvale Marina. Vinogradi se u pravilu nalaze izvučeni na više pozicije udaljene od mora, tek s jednom iznimkom u vidu položaja Bucavac čiji se vinogradi spuštaju tik do crte obale.

-SPECIJAL DOBRA HRANA-
Sibenik, Primosten 280518.
Za prilog Dobra hrana reportaza s vinarima i njihovim podrumima, vinogradima i vinima.
Na fotografiji: Bucavac, Prgin, Domagoj Horvat.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA

Bucavac je poznat kao vinograd od kamene čipke, gdje suhozidi okružuju samo nekoliko loza i čine džepove koji čuvaju tlo od erozije. To ih ujedno čini obradivim jedino ljudskim manualnim radom i onemogućuje pristup svakoj vrsti stroja, pa čak i životi - nje. Stoga je grožđe babića s Bucavca vjerojatno najskuplje dobiveno grožđe u Hrvatskoj, osobito kad se još uzmu u obzir iznimno niski prinosi. Međutim, upravo na tim pozi - cijama babić postiže svoj savršeni balans i daje potencijal za najvišu kvalitetu vina.

KORLAT/BENKOVAC/RAVNI KOTARI

TIPIČNI PREDSTAVNICI: KORLAT SYRAH

Položaj Korlat nastao je melioracijom krša, jednako kao i vinogradi Komarne, međutim dok se na Komarni razvilo cijelo jedno vinogorje, vina s položaja Korlat na tržište dolaze pod jednim brendom i od jednog proizvođača, zagrebačkog poduzeća Badel. Na Korlatu nije zasađen plavac mali, već internacionalne sorte merlot, cabernet sauvignon i syrah, a posljednji, syrah, pokazuje osobito dobre rezultate i daje jedno od najboljih vina Hrvatske od te sorte.

Lovro Solman

Korlat je smješten u sjevernoj Dalmaciji, u benkovačkom kraju u blizini mjesta Nadin. Kraj je poznat po uzgoju grožđa za vino i inače, osobito od francuskih sorti iz doline rijeke Rhone, kao što su grenache i syrah, međutim položaj Korlat dodatno se izdvaja kvalitetom. Balans između koncentracije i živosti vina s Korlata ono je što vina s tog položaja čini posebnima i atraktivnima restoranskoj industriji Hrvatske.

MOTOVUN/ISTRA

TIPIČNI PREDSTAVNICI: BENVENUTI SANTA ELISA - BETTA, FAKIN IL PRIMO, TOMAZ TERAN

Istra ima bezbroj dobrih položaja za proizvodnju vina i nije lako izdvojiti one najbolje, međutim, motovunski okoliš posljednjih se godina nedvojbeno izdvojio kao mjesto na kojem teran daje više nego drugdje. Motovunski vinogradi terana zasađeni su na takozvanoj bijeloj zemlji, dok većina drugih terana iz priobalnih područja dolaze s crljenice.

Motovun, 220317.
Ipsa, Tomaz, Fakin i Benvenuti istaknuti vinari motovunstine. 
Na fotografiji: Ipsa.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Motovunski terani su puni okusa, imaju dubinu, živost i zrelost istovremeno i karakter vina koje se može čuvati dugo. Motovunski teran je i čuveni povijesni vinski simbol, međutim vinari današnjice su kvalitetu te sorte izdigli u sasvim nove, dosad neslućene visine.

BUJŠTINA/ISTRA

TIPIČNI PREDSTAVNICI: KOZLOVIĆ SANTA LUCIA, CLAI SV. JAKOV, CATTUNAR MALVAZIJA 4 TERRE

Kao što se najpotentniji terani rađaju u oko - lišu Motovuna, tako i istarska malvazija pokazuje najviše u Bujštini. Bujština je šire područje najzapadnijeg dijela Istre, međutim kvaliteta se skoncentrirala na pozicijama na potezu od Buja do Brtonigle i Nove Vasi te na potezu od Buje do Krasice, gdje se između ostalih nalaze položaji Santa Lucia, Sveti Jakov, Contarini te brojni drugi.

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Mnogi od najcjenjenijih proizvođača malvazije dolaze iz tog trokuta, iako i neke druge pozicije poput okoliša Vižinade i Viš - njana ili pak okoliša Poreča postižu jednako dobre rezultate.

PLEŠIVICA/PLEŠIVICA

TIPIČNI PREDSTAVNICI: KORAK RIESLING, ŠEMBER PINOT CRNI, TOMAC PJENUŠCI

Plešivica je naziv vinogorja koje se proteže po brežuljcima koji se uspinju prema Samoborskoj gori, a nazvano je po selu Plešivica u kojem su pak smješteni neki od najboljih vinograda tog vinogorja. Na Plešivici zbog hladnije klime osobito dobro uspijevaju aromatičnije sorte poput sauvignona, rieslinga i obitelji pinota. S druge strane strmine najboljih položaja i nadmorska visina vinograda omogućuje im izloženost suncu kad ga drugi vinogradi nemaju, zbog čega s lakoćom postižu optimalnu zrelost.

Plesivica, 270815.
Vinari zumberackog kraja otkrili su potencijal podneblja, tla slicnog onom u slavnoj francuskoj sampanjskoj pokrajini, ali i prednosti koju imaju zbog amfiteatarskog oblika tla na kojem su vinogradi, te poceli proizvoditi pjenusava vina, sampanjce visoke kvalitete.
Na fotografiji: Agrokorov vinograd.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Slika plešivičkih vinograda koji izranjanju iz magle kao otoci iz mora koje je prekrilo kotline okolice Jastrebarskog najbolje ilustriraju potencijale plešivičkih vinograda. Iz manje osunčanih vinograda pak stižu neki od najboljih pjenušaca Hrvatske tako da Plešivica uspješno iskorištava sav svoj potencijal.

HRŠAK BREG/ZAGORJE

TIPIČNI PREDSTAVNICI: PETRAČ KARIZMA

Hršak breg je jedan od najmanjih vinogradarskih položaja u Hrvatskoj, ali je zaslužan za jedno od najcjenjenijih crnih vina kontinentalne Hrvatske. Naime, vinogorja Zagorja su poznata po ilovači kao najčešćem tipu tla, koje je pak zaslužno za pojačane kiseline u vinima tog kraja, međutim, Hršak breg ima pjeskovito tlo koje je izrazito ocjedito i daje potencijal za vina s nižim kiselinama.

Hašek Breg Facebook page

Osim toga vinogradi na Hršak bregu se nalaze na skladnim padinama s dobrom izloženošću suncu i kao takvi predstavljaju idealno mjesto za uzgoj crnih sorti. Hršak breg je zaslužan za jedini hrvatski cabernet sauvignon koji stilom i elegancijom vjerno asocira na one ponajbolje iz matičnog Bordeauxa.

MITROVAC/KUTJEVO

TIPIČNI PREDSTAVNICI: KRAUTHAKER GRAŠEVINA MITROVAC, PERAK GRAŠEVINA MITROVAC

Na malo kojem mjestu najpopularnija hrvatska sorta graševina pokazuje tako dobre rezultate kao što je to slučaj s položajem Mitrovac kod Kutjeva. Tu je graševina pronašla balans između zrelosti i živosti, između punoće i elegancije, između mineralnosti i voćnosti.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Graševine s Mitrovca imaju i potencijal za dulje odležavanje i mogu se koristiti i za proizvodnju arhivskih vina. Graševine koje se uzgajaju na Mitrovcu obično se izdvajaju za posebnu etiketu i zasebnu vinifikaciju te ih karakterizira pouzdanost, čak i u inferiornijim berbama.

VENJE/KUTJEVO

TIPIČNI PREDSTAVNICI: ENJINGI VENJE

Venje je položaj koji je proslavilo istoimeno vino vinarije Enjingi. Nalazi se također blizu Kutjeva, u blizini drugog slavnog položaja Mitrovca. Osim Enjingija, ondje grožđe za svoje predikate i desertna vina uzgaja i vinarija Galić, a nekoć je stilski i zrelošću vrlo slična vina Enjingijevim proizvodila i vinarija Majetić.

Kutjevo, 300816.
Hrnjavac, imanje Enjingi.
Ivan Enjingi poznati vinar iz Kutjevackog kraja snimljen u jednom od svojih mnogobrojnih vinograda.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Stoga su vina s Venja prije svega poznata po zrelijem stilu, u pravilu kasnih ili drugih predikatnih berbi. Često s tragovima plemenite plijesni na okusu, a u pravilu i s impresivnom mineralnošću na jeziku i retrookusu.

DALJSKA PLANINA/ERDUT

TIPIČNI PREDSTAVNICI: ANTUNOVIĆ GRAŠEVINA PREMIUM

Daljska planina se nalazi tik do Dunava, u pri - rodi nije planina nego tek blaga uzvisina i mjesto je gdje graševina daje punija i zrelija vina. Puni potencijal tog položaja najbolje je iskoristila vinarija Antunović kad je s vinom s tog položaja osvojila platinastu medalju na natjecanju magazina Decanter pred koju godinu.

Erdut 190112.
Vinogradi vinarije Iuris.
Na slici vinogradi vinarije Iuris.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Kao i druge podunavske graševine, i ova s Daljske planine pokazuju više tijela, međutim intenzitet okusa, izvrstan balans i impresivno trajanje Antunović Premium graševina pokazuje da se na Daljskoj planini može dobiti grožđe najviše razine.

PRINCIPOVAC/ILOK

TIPIČNI PREDSTAVNICI: ILOČKI PODRUMI TRAMINAC PRINCIPOVAC

Iločko vinogorje koje se nalazi na krajnjim obron - cima Fruške gore i tik uz rijeku Dunav poznato je po dobrim vinima, međutim položaj Principovac izdiže se posebnošću. Principovac je povišen i stalno strujanje zraka omogućava očuvanje zdravlja na bolesti vrlo osjetljivog traminca.

Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Također stabilnije podnosi ekstremno niske zimske temperature, tipične za ovaj kraj i opasne po lozu. Praporasto i ocjedito tlo Principovca pak pogoduje idealnom udjelu sladora u zrelom grožđu, a Dunav čuva mikroklimatsku ravnotežu nužnu za aromatičnost sorte traminac. Rezultat se može vidjeti u zrelim, slasnim i aromatičnim vinima pod istoimenom etiketom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:37