TESTIRANJE DOBRE HRANE

NAJBOLJI ZAGREBAČKI BURECI: Svjesni da ćemo teško pronaći izvorni burek, odlučili smo potražiti najbolji mogući!

Bureci su u svojoj postojbini Turskoj sve pite - dakle tanko vučeno tijesto punjeno koječim. No, mi smo se ovaj put odlučili pozvati na bosanske izvore koji tradicionalno inzistiraju na tome da je burek isključivo pita s mesom (dok je onaj sa sirom sirnica itd.). Idealno, s jufkom valjanom na stolnjaku, a ne na pouljenoj površini, i s nasjeckanom junetinom i lukom. Svjesni da ćemo jako teško pronaći izvorni burek punjen sitno kosanim junećim butom, odlučili smo potražiti najbolji mogući, onaj koji sadrži kvalitetnu, dobro začinjenu, svježu junetinu, ne baš posve “ubijenu” lukom ili paprom

Nakon konzultacija sa zaljubljenicima i burekmanijacima o omiljenima adresama zagrebačkih buregdžinica, obišli smo male lokale od zapada do istoka grada u potrazi za burekom koji neće razočarati. Pekarske lance ovaj put nismo uzimali u obzir. Omjer tijesta i mesa u bureku morao je biti dobro pogođen, a sočnost je bila imperativ. Tijesto je pak trebalo biti meko iznutra s blago hrskavom koricom izvana, zlatnožute boje. U nekim lokalima koje smo posjetili (Vrući burek “Mira”, Piterija “Ivo”, Merak) zatekli smo na djelu vrijedne ruke koje vješto razvlače jufke (u Meraku i Medinim snovima čak na stolnjaku, a ne izravno na pouljenoj radnoj površini) i takav način otvorene kuhinje svakako pozdravljamo. Većina je mjesta u ponudi imala i nekoliko umaka, najčešće onaj od češnjaka, koji su se dodatno naplaćivali. Uvjereni kako je jogurt jedini dostojan “sidekick” mesnog bureka, propustili smo umake. Pročešljali smo grad u potrazi za burekom koji bi mogao parirati onom domaćem, na nekim mjestima smo mu čak došli vrlo blizu, i apeliramo na savjest čestitih buregdžija: znamo što je dobar burek, neki od nas ga često jedu i pripremaju, pa vas molimo da nam ne uskraćujete “pravi” proizvod. Ne odmahujte rukom na spomen kvalitetnog komada mesa, budite sigurni što sadrži mljeveno meso koje nabavljate i zaposlenicima pokušajte omogućiti više prostora za razvlačenje tijesta. Masna pita uglavnom je rezultat nedostatka prostora pa si zaposlenici/e) moraju pomoći dodavanjem ulja kako bi tijesto mogle/i razvući dovoljno tanko. Bilo bi lijepo u skoroj budućnosti u Zagrebu pojesti burek sa zaljevom, bez velike količine ulja i s kosanim junećim butom. A kako se izvornoj namirnici pridaje sve veća pažnja, valjda ćemo i to dočekati.

PITERIJA ELLA

Rudeška cesta 172
Cijena: 12 kuna

Ovdje burek motaju u oblik ovalnog puža, što ga čini jednostavnim za rukovanje, a veličina je zadovoljavajuća za doručak ili brzinsku užinu. Tijesto je nemasno i hrskavo na vrhu te dovoljno pečeno, što se odmah može primijetiti ako promotrite boju. Omjer tijesta i mesa je zadovoljavajući, ali mesu bi dobro došla još mrvica začina (soli i papra). U Piteriju Ella bismo se svakako vratili.

BAŠ BUREK

Horvaćanska cesta 27
Cijena: 12 kuna

Burek peku “na pruge”, kao pitu, pa ga režu na manje kockice, pretpostavljamo zbog lakoće manevriranja. Tijesto je očito nedovoljno pečeno, mljackavo i ljepljivo. Meso je prije pečenja formirano u oblik ćevapa i burek je tako rolan. Iz tog je razloga zbijeno i nedovoljno sočno. Najveći nedostatak je ipak sam okus mesa, koji “vuče na kiselo”.

VRUĆI BUREK “MIRA”

Zvornička ulica, Trešnjevački trg
Cijena: 12 kuna

Nemamo ništa protiv “polaganih” (pa rezanih na trokute) bureka kakve možete kupiti i u ovom lokalu na Trešnjevačkom placu, ali ovaj je nažalost imao nekoliko nedostataka. Tijesto je bilo prilično žilavo, a mesa je bilo premalo. Burek nije bio sočan, a s obzirom na količinu tijesta, mesa bi trebalo biti barem dvostruko više.

MERAK

Tratinska 36
Cijena: 10,50 kuna

U jednoj od najpoznatijih pečenjara u Zagrebu burek slažu u pruge, kao pite, i prodaju na dekagrame. Mi smo kupili 10 dekagrama i dobili burek koji je dupkom pun mesa koje je savršeno začinjeno. Tijesto je mekano iznutra, hrskavo na vrhu, a burek je sočan. Jedina zamjerka je masnoća, koje je ipak bilo previše.

BUREK.BA

Ulica Lavoslava Ružičke 50
Cijena: 10 kuna

U lokalu u blizini Fakulteta elektrotehnike i računarstva burek također prodaju na dekagrame, a cijena je i više nego prihvatljiva. Peku ga, također, u tankim trakama, a na mesu nikako ne štede. Burek je bio prepun mesa (ne previše!), a tijesto je bilo hrskavo i ne previše masno. Jedina zamjerka je previše papra u mesu koji nakon dva, tri griza prevlada okusom. Možda je ovaj put nekome ruka slučajno poletjela.

PEDRO PITE

Ulica Vrbik IV 3
Cijena: 12,60 kuna

U neposrednoj blizini Sveučilišne aleje nalazi se i ovaj lokal koji ćete prepoznati po crvenom znaku koji je lako uočljiv s ceste. Ovdje također burek uzimate na dekagrame, a mi smo gotovo 20 dkg platili samo 12,60 kuna. Bogato je nadjeven savršeno začinjenim mesom, nimalo mastan i pečen do savršenstva. Svakako naš favorit.

PITERIJA “IVO”

Cvjetna cesta 13
Cijena: 13 kuna

U Cvjetnom naselju smjestio se mali, plavi lokal u kojem burek služe u obliku ovalnog zvrka, što najtoplije pozdravljamo. Osim usluge, ovdje je i burek zaista jako dobar. Tijesto lagano hrskavo i divne zlatnožute boje, meso uravnoteženo začinjeno, a omjer tijesta i mesa savršeno pogođen. U odnosu na naš prvi favorit, burek iz Pedra, ovaj je ipak nešto masniji, ali svakako - još jedan favorit.

BUREK

Dolac 2, polukat
Cijena: 15 kuna

Buregdžinica Burek na zagrebačkoj tržnici Dolac radi od 1987. godine, a njihov burek s mesom slovi za najbolji u gradu. I zaista jest, ako ne najbolji, onda jedan od boljih. Meso dovoljno začinjeno (dosta papra, ali ne previše), a tijesto najhrskavije koje smo kušali. Ovdje rade “polagani” burek i očito je da su se u tome izvještili. Jedna sitna zamjerka je ipak previše masnoće, ali ne predstavlja problem ili nešto što će vas spriječiti da ga smažete dokraja, pogotovo ako ste kupili jogurt ili dva.

“DARIO”

Koledinečka ulica, Tržnica Dubrava
Cijena: 10 kuna

Na istoku Zagreba jede se stvarno dobar burek. U buregdžinici “Dario” služe ga u trokutima, a mi smo došli na netom ispečenu tepsiju. Ako burek jedete u lokalu, narezat će vam ga na sitnije kockice da biste ga jednostavnije mogli jesti. Najbolje ga je opisati ovako: kao da smo bureku iz buregdžinice na Dolcu oduzeli svu suvišnu masnoću. Tijesto i dalje hrskavo, a meso, iako ga je bilo manje nego u onome iz Dolca, svježe i jako ukusno. Manje je ponekad ipak više.

MEDINI SNOVI

Ilica 435
Cijena: 16 kuna

Na zagrebačkom Vrapču jede se dosta dobar burek. Čim kušate tijesto možete zaključiti da je valjano na stolnjaku, a ne s velikim količinama ulja. Ono je blago žilavo pod zubima, baš kako treba biti, a iz bureka se nimalo ne cijedi ulje. U mesu se luk osjeti više nego u ostalim burecima i ipak je malo previše začinjeno. Što se tiče veličine, više je nego zadovoljavajuća i ovo je svakako burek koji biste trebali kušati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:38