Najfinija pita od oraha!

Naišli smo na starinski recept za dobru staru pitu!

pripremila: Đurđa Kramarić

snima: Berislava Picek

Zavirili smo u stare bilježnice i zamolili gospođu Đurđu da nam pripremi neke od svojih nasljeđenih recepata. Ovdje se našla i divna pita od oraha koju svakako morate probati, a recept donosimo u nastavku!

  • 40 dag oštrog brašna
  • 22 dag maslaca
  • 10 dag šećera
  • 1 nešpricani limun
  • 1 žumanjak

Za nadjev:

  • 27 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 20 dag oraha ili badema
  • domaći pekmez

CROPIX
  1. Pomiješajte brašno s maslacem, dodajte šećer, sok i naribanu koricu limuna, žutanjak pa zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji pola sata.
  2. Odvojite otprilike 1/3 tijesta pa veći dio razvaljajte i stavite u lim za pečenje. Za to vrijeme pripremite nadjev: dobro miješajte žutanjke sa šećerom pa lagano dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka i samljevene orahe ili bademe.
  3. Tijesto premažite pekmezom, zatim rasporedite nadjev, a od ostatka tijesta načinite trake koje u obliku rešetke stavite preko kolača. Pecite kolač na 200 stupnjeva petnaest minuta pa smanjite pećnicu na 150 stupnjeva i pecite još 30 minuta.

CROPIX

Izdvajamo