U ČEMU JE TAJNA?

NAJPOSEBNIJA TJESTENINA NA SVIJETU: ''Radim tjesteninu već 20 godina i nikada nisam vidio ništa slično!''

''Puno ljudi misli da čuvam tajnu koju ne želim otkriti.'' – izjavila je Abraini, jedna od tri žene koja radi ovu tjesteninu. ''Ali tajna je ispred vas, a to su moje ruke.''

Izvor naslovne fotografije: Jamie Oliver Instagram

''Radim tjesteninu već 20 godina i nikada nisam vidio ništa slično!'' – izjavio je Jamie Oliver ovog ljeta dok je dva sata pokušavao svladati tehniku izrade talijanske tjestenine Su Filindeu (Božje niti).

Ovu 300 godina staru tehniku izrade tjestenine prakticiraju samo tri žene u gradu Nuoro, smještenom na talijanskom otoku Sardiniji.

 

''Puno ljudi misli kako čuvam tajnu pripreme i ne je želim otkriti.'' – izjavila je Paola Abraini, jedna od tri žene koja radi ovu tjesteninu. ''Ali tajna je ispred vas, a to su moje ruke.''

Paola se svakog jutra budi u 7 ujutro i kreće s pripremom tjestenine i tako već 40 godina, a tako pripremljenu tjesteninu pronaći ćete samo na Sardiniji.

Ova tjestenina se radi od samo tri sastojka (semolina – prerađena durum pšenica, voda i sol). Tijesto od semoline se mora formirati u točno 256 niti koje se kasnije razvlače u još tanje niti. Zatim se niti dijagonalno slažu na okrugli okvir u tri sloja prije nego se krenu sušiti na sardinijskom suncu. Kada je tjestenina suha, trga se na komade i kuha.

 

Ovu tjesteninu možete isprobati u restoranima Al Ciusa, Il Rifugio i Agriturismo Testone koji se nalaze upravo u Nuoru.

Izdvajamo

Iz drugih medija