NIŠTA KONTRA SPLITSKE SPIZE

NAJPOTPUNIJI GASTRO VODIČ PO SPLITU: Pedesetak adresa za bonkuloviće koje ne smijete zaobići!

 Duje Klarić / Hanza Media
Saznajte gdje izvrsno jesti u najvećem dalmatinskom gradu!

Gastro scenu najvećeg dalmatinskoga grada mnogi danas drže najdinamičnijom i najuzbudljivijom. Sa sezonom koja traje osam mjeseci (plus adventski prosinac), s domaćom publikom koja još pohodi restorane, bistroe, konobe, pizzerije ili zalogajnice, ovisno o dubini džepa, te uz zimska eno-gastro sparivanja u mnogim restoranima i bistroima, splitska je gastro scena posve izgubila negdašnji sezonski karakter. U pravom moru ugostiteljskih objekata koji se otvaraju gotovo preko noći ili pak dobivaju nove vlasnike i chefove, čak je i najupućenijim bonkulovićima teško biti u toku. Ipak, posljednjih nekoliko godina etabliralo se nekoliko desetaka gastronomskih adresa svih žanrova i profila. Evo pedesetak najzanimljivijih.

Restorani

PERIVOJ

Slavićeva 44
021 785875

Perivoj je smješten u rekonstruiranoj secesijskoj vili s velikom ljetnom terasom idealnom i za jutarnja ispijanja kave uz slastice poput veoma dobre bourbon- čokoladne torte ili za večernje koktele. Nakon odlaska chefa Marka Gajskog i slastičarke Tee Mamut koji su “otvorili” restoran i stvorili mu ime, promijenjen je koncept pa sad restoran nudi i “gourmet pizze”. Ipak, zadržan je i dio ranije stilistike s naglaskom na izvedbama tradicijske dalmatinske/mediteranske kuhinje.

DVOR

Put Firula 14
021 571 513

Izvaredan pogled na otoke i stepenasta terasa koja se uzdiže iznad mora Dvor su učinili omiljenim mjestom za večernja blagovanja i dnevna ispijanja kava. Restoran sprema dalmatinska odnosno mediteranska jela, a posebno zanimljiva su jela s otvorenog roštilja - veoma dobri steakovi i svježa riba - ispred gostiju. Izbor vina je solidan.

AUGUBIO CONGO

Dioklecijanova 1
091 3320535

Mediteranski restoran Augubio Congo smješten je u istoimenoj palači na korak-dva od Peristila, sa sjajno pogođenim interijerom i pitoresknim dvorištem. Chef Željan Radosavljević rukovodi se sezonskim namirnicama koje određuju menu (s prigodnim tjednim jelovnicima), no svojevrsna konstanta su domaća tijesta, steakovi tune, fileti ribe, tartar od tune, juha od školjki ili kozica s tartufom... i vrhunska mesa. Solidna vinska karta oplemenjena je i ponudom craft piva s pouzdanim mamcem za pivoljupce poput ReAle, Duchesse ili My Antonia.

SPECIJAL JL
Split, 150617.
Restoran Augubio
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

KADENA

Ivana pl. Zajca 4
021 389 400

S odlaskom višegodišnjeg chefa Brace Sanjina, Kadena je očekivano izgubila na atraktivnosti gastronomske ponude iako se na jelovniku osjeća trag njegova autorskog rukopisa i s novim chefom Ivicom Katićem. Neki stari aduti su pak ostali isti, poput sommeliera Damira Slavkovića, terase s koje puca pogled na Brački kanal i bogate vinske karte.

ZRNO SOLI

Uvala Baluni 8, ACI marina
021 399 333

Zrno soli smješten je u ACI marini a osim izuzetnog pogleda na rivu, povijesnu jezgru i splitski akvatorij rase, aduti su mu dalmatinska jela rađena na suvremeni način tipičan za chefa Tomislava Zoku. Posebna pažnja stavljena je na jela od svježe ribe, školjki i rakova koja maksimalno zagovaraju kvalitetu svježih namirnica a nude se uz solidnu vinsku kartu (vina se mogu piti i na čaše).

PIMPINELLA

Spinčićeva 2a
021 389 606

Još jedna omiljena splitska gastro adresa koje je glavni adut kvalitetna hrana, a ne atraktivnost uređenja lokala i položaj. Na pola puta između restorana i konobe/taverne Pimpinella nastavlja dobro trasiran put domaće spize s dalmatinskim tradicijskim jelima, marendaškom spizom, dobrom ponudom svježe ribe i mesnih jela s roštilja. Solidno kućno vino (Matošević) i pristupačne cijene Pimpinellu čine zanimljivom i lokalnoj (stalnoj) gastro publici i turistima.

Split, 150617.
Restoran Pimpinella.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

BOKERIA

Domaldova 8
021 355 577

Zahvaljujući atraktivnom interijeru u španjolskom stilu, izborom stolova i stolica, umješnim spajanjem topline drva, bjeline zida s prepoznatljivim gastro-porukama te iberijskih keramičkih pločica, ali i idealnoj lokaciji u povijesnoj jezgri, Bokeria je jedna od posjećenijih gastro-adresa. Jela su kombinacija “male spize” iz ponude braserija i restoraterske ponude mediteranske/dalmatinske gastronomije. Bokeria ima solidan izbor vina koja se ljeti uz prigodni zalogaj najčešće piju za vanjskim stolovima.

RESTAURANT HOTELA PARK

Hatzeov perivoj 3
021 406 400

Sa chefom Nikolom Eterovićem temeljito renoviran Hotel Park na Bačvicama ponudio je mnoge promjene. Novost su chef’s table i bogati sezonski jelovnici, izborom jela dalmatinsko/mediteranskog fusiona i prezentacijom osuvremenjeni. Eterović koristi vrhunske domaće i uvozne namirnice, a vinska karta je solidna. Terasa je i dalje jedan od njegovih aduta.

ADRIATIC GRAŠO

Uvala Baluni bb
021 398 560

Najljepša splitska terasa s pogledom na luku, povijesnu jezgru, marinu i Brački kanal. Chef Neno Madir menu temelji na dalmatinskim specijalitetima i svježoj ribi uz otklon prema “slow foodu”. Vrijedna pažnje su i tijesta te rižoti kao i dobra vinska karta.

Split, 270511.
restoran Adriatic Graso za rubriku
Božo Vukičević / Hanza Media

NOŠTROMO

Kraj svete Marije 10
091 4056 666

Chef Zlatko Marinović je zaštitni znak Noštroma uz splitsku ribarnicu. U donjem dijelu restorana je cafe, a na katu nevelik restoran. Adut su maštovita riblja jela bez obzira je li riječ o tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji ili o autorskim kreacijama. Restoran nudi proslavljena Marinovićeva jela poput morskih jaja, vlasulje na starinski, gregade od raže, rižota od prilipaka i ribljih juha.

BOBAN

Hektorovićeva 49
01 543300

Obiteljski restoran na Firulama s dugom tradicijom (utemeljen 1973.) prošao je razne mijene, no u kuhinji i dalje stoluje Mara Vrgoč. Restoran koji ima ugodnu zimsku terasu uglavnom je poznat po školjkama te ribljim i mesnim jelovnicima koja su s vremenom osuvremenjena jelima s tartufima. Među najdugovječnijim specijalitetima kuće - osim svježe ribe - su njoki punjeni škampima i pršutom te medaljoni od grdobine obloženi pancetom. Restoran ima pristojnu vinsku listu hrvatskih vina.

RE DI MARE

Lučica 4
021 386789

Smješten na sjevernoj strani Marjana u uvali Bene u samoj marini Re di mare, u konfekcijskoj restoraterskoj ponudi ima morska jela, tjestenine, mesa i pizze. Vrednije pažnje su marinade i carpaccio od svježe sezonske ribe (dio ponude hladnog pjata), njoki s kozicama i domaća tjestenina s hobotnicom, riblje juhe i meso s gradela. Uz hrvatska i strana vina u buteljama nude se i dalmatinska “kućna vina”.

MAKROVEGA

Leština 2
021 394440

Najpoznatiji splitski veganski i vegeterijanski restoran nudi maštovita jela za doručak, ručak i večeru temeljena na svježem voću i povrću. Osim brojnih jela koje su vegeterijanske inačice mesnih recepata (veganski buritto, sendviči od seitana i tofua, slane palačinke, burger od konoplje...), Makrovega nudi i povrtne juhe, prigodne slane zalogaje te veganske kolače sa suhim voćem i sirupom od agave i svježe voćne i povrtne sokove.

Split, 150617.
Restoran Makrovega.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

DUJE

Ulica slobode 18
021 548100

Restoran Duje - mjesto omiljeno za poslovne i obiteljske ručkove - nalazi se u sklopu košarkaške dvorane na Gripama. Osim uobičajenih mesnih jela s roštilja, ribe i školjki, Duje nudi solidan izbor tjestenine s plodovima mora, rižote i pizze. Na vinskoj karti je više od stotinu etiketa iz cijeloga svijeta, a tijekom godine često priređuje tematske dane hrvatskih regionalnih kuhinja.

ASIA

Poljička cesta 39
021 697 945

Tipična kroatizirana kineska “internacionalna” konfekcija. Jelovnik, kao i drugdje, nudi tie pan mongolsko meso, kineske rezance s tri vrste mesa, hrustavu govedinu u sweet and sour umaku, raviole na pari punjene škampima, spring rolice, juhe od kukuruza i piletine... Bez iznenađenja u ponudi i okusima.

OYSTER & SUSHI BAR BOTA ŠARE

Obala hrvatskog narodnog preporoda 6
021 488 648

Jela su temeljena na spajanju dalmatinskih namirnica - malostonskih kamenica, jadranskih škampi, kozica, bluefin tune, maslinova ulja... - i japanskih kulinarskih tehnika. U ponudi su maki, nigiri, urumaki i futomaki sushiji, sashimi, kozice ili škampi u tempuri, ali i dalmatinska ili mediteranska jela od sirove ribe, rakovica, glavonožaca ili školjki.

Street food

BEPA!

Narodni trg 1
021 355 546

Bepa! je krenula s klasičnim street foodom, “malom spizom” baštinjenom iz tradicije marendaških splitskih konoba. Ubrzo se jelovnik proširio i na “bolje” komade ribe pečene na gradele, steakove, no glavni adut su i dalje jednostavna jela od plave ribe, domaći umaci, šalše, hamburgeri i sendviči uz koje se nudi i kućno vino i pivo. Bepa! je i omiljeno mjesto za doručak ili brunch.

Split, 280814.
Restoran Bepa na Narodnom trgu.
Na fotografiji:
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

ZORA BILA

Žnjanska 2, Žnjanski blizanci
021 782711

Zora bila je zanimljiv hibrid mediteranskog fusion bistroa, street fooda i pizzerije. Maštovite pizze iz krušne peći - čiji se žar koristi za pečenje mesa, ribe i rakova u kuhinjskoj niši - uspješne inačice street fooda i autorskih jela od svježih sezonskih namirnica i umjerene cijene osigurale su stalnu i odanu publiku. Zora bila redovno organizira i uspješne tematske eno-gastro večeri.

FABRIQUE PUB

Trg Franje Tuđmana 3
099 320 9330

Sjajna lokacija na dnu splitske Rive, odlično uređen “industrial” interijer, vanjski stolovi s pogledom na Rivu, veoma dobar bar i izbor piva te solidan roštilj (steakovi s domaćim senfom, krilca u BBQ umaku, rebarca u umaku, hamburger, domaći klipići...) Fabrique su odmah nakon otvaranja pretvorili u nezaobilaznu pubovsku adresu. Omiljen cijele godine i u turista i domaćih, Fabrique je postao nezaobilazno (ne samo turističko) mjesto za mlađu klijentelu sklonu “maloj spizi” uz čašu (ili pitcher) piva.

TRI VOLTA (Zalogajnica Dioklecijan)

Dosud 9
021 346683

Konoba pod imenom Zalogajnica Dioklecijan poznata je po neslužbenom imenu Tri volta (po tri nadsvođena otvora Dioklecijanove palače uz koje je smještena terasa konobe), a gastronomsku slavu s pravom duguje najboljem pršutu koji možete kušati u Splitu. Ostala ponuda jela s roštilja i marendaške spize i zanemariva ponuda vina daleko su ispod standarda pršuta.

Split, 060711.
Vlasnik kultne konobe u strogom centru Dioklecijanove palace
Jadran Babić / CROPIX

CORTO MALTESE

Obrov 7
021 587 201, 095 820 9995

Simpatičan interijer s notom shabby chica i stolovi ispred s kojih se za doručka može pratiti i gužva na obližnjoj ribarnici prati i zgodan meni. Stilski, Corto Maltese je mjesto gdje se sprema free style mediteranska i veganska kuhinja sa zanimljivim otklonima mladog chefa Tonija Bobana koji je prošao školu Hrvoja Zirojevića radeći u NoStressu. Idealno mjesto za zahtjevnije backpackere, s umjerenim cijenama, velikim porcijama i dobrom hranom.

DEBELLY

Morpurgova poljana 2
021 510 999

Stilski u sličnoj niši kao i Corto Maltese ili Artičok, DeBelly je mjesto idealno za suvremene nomade željne i autohtonih okusa Dalmacije u suvremenijoj izvedbi. Chef Duje Mušura stoga kombinira tradicionalna jela poput gregade i suvremenije kombinacije lokalnog i internacionalnog (poput kozica sa sotiranim povrćem u rižinom papiru na podlozi pirea od mrkve). Zanimljiv dodatak ponudi su dalmatinske plate i dobri hamburgeri (kojih je u Splitu srećom sve više).

KANTUN PAULINA

Matošića 1
021 395 973

Četrdesetak godina rada i gotovo nepromijenjen okus njihovih ćevapčića od Kantuna Pauline su napravile pravu instituciju splitskog street fooda. Zacijelo i odredile ukus brojnih generacija Splićana koji su jeli njihove ćevape s ajvarom i kapulom u lepinji. Ćevapi Kantuna Pauline - valja naglasiti - nemaju nikakve veze s travničkim, sarajevskim, banjalučkim ili nekim drugim poznatim ćevapčićima već su naprosto neponovljivo “splitski”. Pa ma što to kome (dobro ili loše) značilo.

SPECIJAL JL
Split, 150617.
Kantun Paulina
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

KOBAJE

Vukovarska 35a
021 537 009

Iako izvan glavne turističke rute, KoBaje je pravo mjesto za sve ljubitelje kobasica i piva. Radi i do poslije ponoći, ima odličan izbor raznih vrsta kobasica (idealno za ponijeti sa sobom pa se skrasiti uz more) i pedesetak vrsta craft piva... Uz više nego povoljne cijene osigurali su odanu lokalnu publiku, ali i strance koje put nanese do Gripa.

TORITO FOOD BAR

Domaldova 2
091 171 3551

Obilježivši prvu sezonu odličnim gourmet burgerima, Torito je proširio jelovnik ribljim jelima i steakovima te maštovitim kombinacijama “malih pjata”, rižota, tjestenine i deserta koji su testirani tijekom zimskih mjeseci i u ranom proljeću. Jela poput svinjskog vrata i jusa zelene jabuke pokazuju ambiciju i gastronomski smjer chefa Karla Kaleba: moderan pristup i kod mediteranskih klasika i “male spize”. I dalje odlični hamburgeri.

Split, 150617.
Torito food bar.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

MISTO - STREET FOOD FACTORY

Bosanska 11 021 781 884

Nevelik unutarnji prostor sre- ćom ima i “terasu” sa stolovima smještenim uz samu sjeverozapadnu kulu Dioklecijanove palače, što sigurno u večernjim satima privlači turiste. Baš kao i street food sa standardnom dalmatinskom spizom i pravim iznenađenjima koja se nude u obliku sendviča. Poput goveđeg repa ili (čak) brudeta u ciabatti, “crnih bublica”, domaćih dalmatinskih fish-burgera, tune s povrćem i prženim krumpirom ili pašta-fažolom “to go” u zimskoj ponudi. Uvijek raznoliko, osebujno i drugačije od drugih.

TOTO’S BURGER BAR

Trumbićeva obala 2
021 314 040

Nezaobilazno mjesto za ljubitelje hamburgera taman na putu od Rive do Zapadne obale. Odličan izbor i za doručak s omletima, smoothiejima ili prirodnim sokovima, Toto’s je ipak prvenstveno prava adresa za ljubitelje raznovrsnih i maštovitih hamburgera. S domaćom govedinom, svježom rajčicom, nezaobilaznim kiselim krastavcem ili po volji s jajem “na oko”, hrustavom pancetom, briejem, piletinom i mozzarelom, vlastitim odličnim roštilj umakom... Uz burgere tu su i “tsunami sendviči”, ražnjići s kozicama, salate od tune ili piletine, ali i vegeterijanski burgeri (dostupni i u bezglutenskoj izvedbi) te klasič- ne povrtne salate.

Konobe

KONOBA FETIVI

Tomića Stine 3
021 355152

Tradicionalna marendaška dalmatinska jela “na žlicu” čija ponuda ovisi o sezonskoj ponudi, riba i meso na žaru kao i odličan sir i pršut uz solidno vino kuće, konobu obitelji Piplović učinili su omiljenom gastro adresom. Iz trajno mijenjajućeg jelovnika valja preporučiti - sve. No, ako ste pogodili pravi dan, morate probati mušule sa Šćedra, juhu od škampa, buzare, leću sa suhim mesom ili orzo s grahoricama i suhim mesom “na žlicu”. Umjerene cijene i kvalitetna jela umnogome su pridonijela tome baš kao i smještaj u središtu grada te dopadljiv rustični ambijent dalmatinske konobe u zatvorenom prostoru i sjajna višefunkcionalna terasa u starinskom dvoru.

SPECIJAL JL
Split, 150617.
Konoba Fetivi
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

OŠTARIJA KOD VIĐAKOVI

Braće Kaliterna 8
+385 21 489 106

Oštarija kod Viđakovi nudi tradicionalna dalmatinska - posebice splitska - jela u sali koja je memorabilijama pretvorena u svojevrsni muzej “splićanistike” te dvjema sjenovitim ljetnim terasama. Jelovnik pisan i na osebujnom splitskom lokalnom govoru nudi mnoga tradicijska jela poput raznih brudeta, samaštranog jezika, punjenih paprika, sipe s bobom, tripica...

HVARANIN

Ban Mladenova 9
098 1680 381

Konoba koju je godinama vodio Vinko Radovani i u rukama sina i dalje glavni adut ima u ribi, prvorazrednoj hvarskoj gregadi, odličnoj pašticadi, rižotu od školjki, šalši od poma s lešo mesom te “marendaškoj spizi” odnosno tradicijskim jelima na žlicu. U Hvaranina se njoki rade po domaću, a sami peku kruh i rade slastice (tradicionalnu rožatu). Nekoć najslabija karika konobe - kućno vino - bitno je ojačana ulaskom Matoševićevih vina.

KONOBA LUČAC

Svetog Petra Starog 2
021 490 490

Domaća atmosfera i domaća hrana - eto najkraćeg mogućeg opisa Konobe Lučac smještene “put Toća”, pedesetak metara od Biskupove palače. Tradicionalna dalmatinska jela - ona uz more i ona “iza brda” - koja nude i divljač, gulaše i tripice, ali i goveđe obraze u vinskom toću, školjke, ribu te marendašku “malu spizu” baš kao i ambijent dalmatinske rustične konobe s kamenim zidovima i gredama na plafonu, idealna je za brzinsko upoznavanje s dalmatinskom kužinom. Konoba ima i zgodnu vanjsku terasu.

SPECIJAL JL
Split, 150617.
Konoba Lucac
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

STARE GREDE

Domovinskog rata 46
021 643901

Tipična rustična marendaška konoba umjerenih cijena koja u dnevnoj ponudi ima sedam-osam gotovih jela. Na a la card jelovniku nude se tradicijska jela poput bakalara “na bijelo”, punjenih paprika, sarmi, gulaša te razne vrste pečenja, ribe i školjki. Nezaobilazna u ponudi su i tijesta i roštilj.

KONOBA NEVERA

Put Firula 17
021 388736

U Neveri se nude dalmatinska/ mediteranska jela s naglaskom na ribi spremljenoj na tradicionalan način. Konoba je u blizini popularne plaže Bačvice, pa to - iako nije u povijesnoj jezgri - doprinosi njenoj popularnosti kod turista koji i uz čašu vina mogu kušati i tijesta ili bruschette.

VILLA SPIZA

Kružićeva 3
091 1521249

Jelovnik neugledne konobice mijenja se svakodnevno ovisno o sezoni te ponudi na ribarnici i tržnici. Naglasak je na marendaškim i malim jelima tradicijske (dijelom zaboravljene) dalmatinske gastronomije poput pohanih srdela sa šalšom, sarmi, juhe od gofa, domaće kokoši na tingul, brujeta od brgjuna, janjetine s bižima ili artičokama, lešada, kozica, tripica, jetrice na dolće garbo, pršuta... Skromna ponuda vina i isposničko uređenje obilato se kompenziraju kvalitetom jela koje sprema chefica Ivana Gamulin (i njena sestra) te vrhunskom pripremom “po domaću” i više no pristupačnim cijenama. Omiljena adresa za mlađe turiste.

Split, 070416.
Villa Spiza, mala konoba u centru Dioklecijanove palace.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

KONOBA OTPRILIKE OVAKO

Sinovčićeva 5
091 440 9700

Konoba Otprilike ovako - nova je sjajna splitska gastro priča. U uličici do kultnog Hvaranina obitelj Grabovac nudi tradicionalna dalmatinska jela od domaćih, vlastitih, namirnica. Jelovnik se mijenja svaki dan, ovisno o svježoj ribi i sezoni. Vrijedan pažnje je odličan saor, lešo lignje sa šalšom, švoja (ili riblji filet) s lukom na maslacu i maslinovu ulju, gulaš od juneće potrbušine s makarunima, domaće kobasice kuhane u tamnom pivu, ali i domaći sirevi i pršut te tiramisu i sjajan čokoladni kolač. Rižote i gregade naručiti ranije jer se u Otprilike ovako sve sprema “po domaću”: na lagano. Uz solidno kućno vino Ante Grabovca i fer cijene!

Split, 010617.
Konoba Otprilike ovako novo je otvorena konoba u samom srcu splitskog Varosa a ponuda je bazirana na specijalitetima domace kuhinje koje je osmislila vlasnica Lucija Grabovac. 
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / Hanza Media

KONOBA VAROŠ

Ban Mladenova 9
021 396 138

Dalmatinska konoba sa stogodišnjom poviješću nudi tradicionalna dalmatinska jela od ribe, plodova mora i mesa spremana na žaru. Na konfekcijskom meniju s hladnim predjelima poput salate od hobotnice, pršuta i sira, janjećih kotleta, steakova na žaru ili punjenog ramsteka i pljeskavica ističu se jela ispod peke (teletina, janjetina, lignje i hobotnica).

Wine&Food&Cocktails

LA REGINA DEL FORMAGGIO

Ulica bana Jelačića 21
091 5584012

La regina dell formaggio vlasnice Dijane Jelaske je delikatesni du- ćan koji nudi - mahom talijanske - vrhunske sireve, suhomesnate proizvode (salama, bresaola, pršut), suhe slastice i mandolate, birane rakije, vina i ekskluzivno craft pivo Birra del’ borgo. Na dva vanjska stolića-bačve s barskim stolicama mala butiga sve to nudi uz vina na čaše i pivo, ali i sezonski svježe kamenice.

Split, 150617.
La regina del formaggio.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

ZINFANDEL’S

Ulica Marka Marulića 2
021 355135

Food & Wine bar na turističkoj “transverzali” usred povijesne jezgre koji nudi i prigodne zalogaje nezaobilazna je točka za putnike namjernike. Mada je počeo s mediteranskom “malom spizom” (tijesta, salate...) u autorskoj reviziji Zinfandel’s danas nudi kombinaciju suvremenog i tradicionalnog stila pa tako i solidne burgere i dalmatinske menije (u kojima su i srdele i hobotnica). Adut je izbor od stotinjak hrvatskih i svjetskih vina, a njih tridesetak nudi se i na čaše.

PIKULECE

Dominisova 6

Ekstenzija Uje! - oil bara koji metar daleko od centrale s kojom čini neraskidivu cjelinu nudi dalmatinsku inačicu tapasa. Poput štrudela od tune, karamelizirane skute, domaćih kobasica...

Split, 110914.
Restoran Pikulece, Split. 
Na fotografiji: interijer restorana Pikuleca.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

PARADOX

Bana J. Jelačića 3

Najpoznatiji i najbolji splitski wine bar na novoj atraktivnoj adresi i sjajno uređenom prostoru bivšeg fine dining restorana Paradigma nudi prigodne ugriske (paški sirevi, pršuti, maštoviti namazi uz selekciju maslinova ulja...) za uživanje u vinu. Vinska karta - najbolja u Splitu - impresivna je s ponudom vina najboljih hrvatskih i svjetskih vinara uz stalno otkrivanje novih - posebice dalmatinskih - vinarija.

Pizzerije

O’HARA

Kopilica 23

Prva splitska “rock and roll” pizzerija smještena je u klubu Judino drvo. Iako malo izvan ruke, u Kopilici - pola sata hoda od Rive - od samog je početka bljesnula znanom O’Harinom kvalitetom nudeći sjajne pizze; baš kao i u zagrebačkoj centrali. U ljetnom razdoblju O’Hara na jelovniku ima pizze margherita, capricciosa, s pršutom, slaninom crne slavonske svinje, kozicama, kobasicama te u vegeterijanskoj izvedbi.

GUŠT

Slavićeva 1
021 486 333

Smještena u centru grada (iza robne kuće Prima,) pizzerija Gušt održava dobru kvalitetu i godinama stoji u vrhu gradske ponude pizza. Omiljena je i zbog dobre atmosfere koju uvijek jamči priprema pizze pred gostima.

Split, 150617.
Picerija Gust.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

MASLINA

Teutina 1a
021 314 988

Konoba-pizzerija u samom centru grada ima ugodan unutarnji i skroman no šarmantan vanjski prostor. Solidne pizze. Šaroliki meni nudi i tijesta (solidni njoki), rižote i ne baš najbolja mesna jela s grilla.

GALIJA

Tončićeva 12

Jedna od najstarijih splitskih pizzerija (kolokvijalno i dalje nazivana Kod Jerkova po bivšem vlasniku košarkašu Željku Jerkovu) i dalje se drži tradicije i manje-više postojane kvalitete. Jedna od prednosti je ugodni štekat.

Split, 150617.
Picerija Galija.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

MIRAKUL

Dubrovačka 20
Dostava: www.facebook.com/ Mirakul.Pizza.ST
021 489 025

Ako ste gost u nekom od brojnih splitskih apartmana, pizza iz Mirakula - uz besplatnu dostavu - dobar je izbor za “brzi griz”. Možete naručiti online preko ponuđenog obrasca ili - doista brzom - razmjenom poruka s pizzerijom.

MOVI - pizzeria i restoran

Put Firula 47

Izbor solidnih pizza iz krušne peći - poput Movi i tuna - zanimljiviji je od jelovnika restorana s konfekcijskim miješanim riblje/ mesnim jelovnikom.

Split, 150617.
Restoran Movi.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

GRAŠO-SKIPPER pizzerija i špageterija

Uvala Baluni
021 398 437

Veoma dobre pizze koje se kupuju i “na metre” (Tonno, Petar, Bella Slavonija...) te odličan sarajevski roštilj (preporuku zaslužuju ćevapčići, gurmanski mesni uštipci i pljeskavica) vrijedni su svake preporuke baš kao i sjajna terasa s panoramskim pogledom na splitsku Rivu, luku i otoke.

Bistroi

O’ZLATA

Majstora Jurja 8
091 530 4260

S dolaskom chefa Brace Sanjina iz Kadene i uz novo uređenje bistro O’zlata postalo je mjesto gdje se odlično jede. O’zlata naime funkcionira jednako dobro i kao bistro i kao, što se kvalitete jela tiče, restoran u kojem se vrijedi prepustiti chefu u ruke i kušati nisku jela. Otvoren tek na početku sezone - a jesenji i zimski meniji te programi sparivanja jela i vina najavljuju nove uzlete - O’zlata je mjesto za “bar food” iliti “bokuncine” (poput maštovitih brusketa uz čašu vina s impresivne vinske liste), za odličnu tjesteninu (ravioli punjeni kozicama ili pačjom jetrom i skutom, tagliatelle s plodovima mora...), znane Sanjinove rižote, ali i za ozbiljna glavna mesna i morska jela. Poput bifteka u prošeku s pireom od badema, pačje jetre s tigrastim kozicama, rekonstrukcije viškog brudeta, Jakobovih kapica u želeu od morske trave...

Split, 270217.
Restoran O Zlata vlasnice Daniele Milisic.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

ARTIČOK

Bana Josipa Jelačića 19
095 670 0004

Dalmatinski suvremeno uređen bistro na jelovniku ima i hamburgere i riblja jela u rekonstrukciji odnosno suvremenijoj izvedbi mladog chefa Duje Kanajeta. U sezoni se mahom nudi “mala spiza” koja uključuje veoma dobre morske rižote (odličan rižot s kozicama, dimljenim dagnjama i dimljenom skušom) i rague (poput onog od lignjuna na temeljcu od saruna služenog s aromatičnom palentom), njoki sa šalšom te pristojan izbor vina. Zbog lokacije na turističkoj transverzali i blizine brojnih apartmana zgodno je mjesto i za doručak, brunch i večernji koktel.

MAZGOON FOOD

Bajamontijeva 1
098 9877780

Jelovnik temeljen na malim jelima, ali i ambicioznim gastronomskim kapitalcima uz maštovita trajno mijenjajuća jela i česta gostovanja najboljih chefova i vinara Mazgoon potvrđuju kao vrlo zanimljivo i popularno mjesto usred Dioklecijanove palače. Mladi tim Mazgoona nastavlja s maštovitim novim kreacijama i reinterpretacijama mediteranskih jela kojima bistro-restoran duguje svoju veliku popularnost i ugled. Baš kao i uvijek odličnoj atmosferi i pitoresknoj terasi.

Split, 150617.
Restoran Mazgoon food.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media

MA:TONI

Prilaz braće Kaliterna 6
021 278457

Jedna od atraktivnijih adresa na splitskoj gastro-sceni, iznimnog ambijenta, vrhunske hrane i umjerenih cijena. Gastronomska filozofija chefa Tonija Arnerića glasi: mediteranska jela s dodirom egzotike i autorska imaginacija. Vegeterijanska jela, povrće iz woka, tradicionalna mediteranska/dalmatinska jela s autorskom dekonstrukcijom te nevelika no cijenom pristupačna i pomnom odbrana vinska karta i dobro pivo konobu Ma:toni čine omiljenom i kod zahtjevne gastro-publike i turista. Tipičan primjer Arnerićeva kuharskog stila su jela koja se mijenjaju sezonski, ali i klasici poput pač- jih prsa na salati s dresingom od naranče i zelenog papra ili u umaku od šumskog voća i pireom od celera te orzotta od chorizo kobasica i lisičarki. Kad je ima na jelovniku, obavezno probati latežinu (brizle)!

NOSTRESS cafe bar i bistro

Iza lože 9
099 4981888

Smješten na glavnom splitskom trgu Pjaci, NoStress je jednako popularan kao cafe i kao bistro/ restaurant. Premda nema unutarnji prostor već samo vanjsku terasu, zahvaljujući veoma dobrom izboru jela i maštovitom jelovniku s vrhunskim namirnicama NoStress se u ponudi natječe s najboljim dalmatinskim restoranima. Po jelu, ali i kvaliteti usluge. Mladi tim u kuhinji brine se o jelima koja je domislio jedan od najboljih dalmatinskih chefova Hrvoje Zirojević čiji je autorski rukopis nadahnuta reinterpretacija tradicijskih dalmatinskih jela i iznimne osobne gastronomske kreativnosti. NoStress nudi i odličan doručak i brunch, ali je - zbog lokacije na Pjaci - izvrsno mjesto za kušanje koktela ili uživanje u selekciji ginova i tonika.

Split, 170614.
Bistro No Stress na Narodnom trgu i kuhar Zeljko Neven Bremec. 
 Na fotografiji: tris tartar.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandžić / Hanza Media

UJE! - bistro i oil bar

Dominisova 3
095 200 8008

Uje! je krenulo ambiciozno, potom malo stagniralo, i opet vratilo. Aduti su topao i šarmantan unutrašnji prostor i vanjski dio restorana usred Dioklecijanove palače, ali i mali zalogaji iliti “pikulece” te suvremenije interpretacije jednostavnih tradicijskih jela. Poput domaćih njoka s kaduljom i kozjim sirom, tune na grilu, morske tjestenine, svinjskih i telećih odrezaka, dobrog pršuta i sira, tapenada i vrsnog ulja.

Slastice

OŠ KOLAČ

Ćiril-Metodova 4

Tea Mamut konačno je otvorila svoju slastičarnicu sa znanim autorskim kolačima, tortama (slasticama) te splitsku ponudu slastica podigla na pet zvjezdica. Oš kolač, naime, nudi izvanserijske klasike s potpisom Tee Mamut, poput sjajne torte od palačinki s vanilijom ili kremom od lješnjaka i čokolade, torte od krem sira i kreme od kiselog vrhnja i limuna ili jednako osvje- žavajućeg citrusnog biskvita s bijelom čokoladom, tostiranim bademima i kremom od limuna, “sirovih strasti”...

O'š kolač

LUKA ICECREAM & CAKES

Svačićeva 2
091 908 0678

Od prvog dana slastičarnica Luka postala je jedna od top adresa za slastice u Splitu. Jednako za hvaljene sladolede (a o zanimanju lokalaca i namjernika svjedoči vječiti red pred slastičarnom) kao i za maštovite torte i kolače, čokoladne biskvite, moussove (od sezonskih jagoda ili bijele i tamne čokolade), jaffa ili veganske kocke (sa stevijom), krempite “to go” (služene u čaši) ili pak neočekivane kombinacije poput piva i sladoleda. Luka uskoro prelazi u veći prostor na mjesto biv- šeg Paradoxa iza splitskog HNK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:29