Jedini relevantan izbor najboljih hrvatskih restorana uskoro će dobiti nove laureate. Naime, 10. lipnja proglasit će se najbolji među najboljima na hrvatskoj gastro sceni po izboru Dobrih restorana, i to već osmi put, no ove godine sa znatno izmijenjenim konceptom. Budući da živimo i radimo u eri mobilnih aplikacija i navigacije, koje zainteresiranoj publici u svakom trenutku javljaju gdje će i što u blizini dobro pojesti, odlučeno je da će ovaj projekt nastaviti izbor po nešto drukčijoj kategorizaciji.
Nova podjela
Dakle, umjesto dosadašnjeg svrstavanja po regijama, restorani su sad podijeljeni u četiri kategorije i pritom - s obzirom na dinamičnost scene - nije isključeno da će ih iduće godine biti i pet ili šest. Jednostavno je zaključeno da nije pravedno da se jedan bistro, koliko god dobru hranu posluživao, po regionalnom ključu natječe s hotelskim restoranom najviše kategorije, gdje se o gostu brine vojska kuhara, konobara, sommeliera. Tako se u posebnoj kategoriji valoriziraju restorani visoke kuhinje, gdje spadaju oni u kojima hrana, usluga i ambijent čine kreativnu cjelinu koja će zadovoljiti najzahtjevnijeg gosta. Njima su kao posebna kategorija dodani hotelski restorani visoke kategorije koji, uza sve pogodnosti i sav luksuz, nude i izvanredna gastro iskustva.
Jelo iz Plavog podruma
Najbrojnija je skupina ona koja predstavlja tradicionalnu kuhinju - restorani, gostionice, konobe, oštarije u kojima se jede fina domaća hrana. I naposljetku, tu su restorani kreativne urbane kuhinje, sve važniji segment gastro scene koji će nas često iznenaditi na brzinu pripravljenom, ali maštovitom hranom, koji nude hamburger puno bolji od prosječnog, pizzu ili roštilj kakav nećete pojesti nigdje drugdje.
Jela iz Starog podruma (Momjan)
Budući da osim recenziranih postoje adrese koje zaslužuju pažnju, Dobri restorani kao izbor ne završava svoj krug za tekuću godinu, već se nastavlja, jer se radi o dinamičnom projektu koji stalno pretpostavlja rad na terenu. Tako ćete iz tjedna u tjedan i dalje moći čitati u Nedjeljnom Jutarnjem, a posebno u magazinu Dobra hrana, o restoranima, gostionicama, bistroima za koje se procijeni da im je mjesto u Dobrim restoranima.
Dominacija Rudolfa Štefana
Analizirajući trendove, imena chefova i adrese kroz izbor Dobrih restorana isprofilirala su se mjesta s jedinstvenom gastronomskom pričom. Ime koje je svakako obilježilo proteklih osam godina je zasigurno Rudolf Štefan, koji je slavio kao chef godine tri puta za redom te su izabrali njegovi kolega. Njegov Pelegrini dijelio je taj uspjeh i tako bio proglašen najboljim restoranom u Hrvatskoj čak četiri puta. Iako Rudi konstantno radi na kvaliteti restorana, ujedno šireći svoju gastronomsku priču i izvan njegovih zidova pokrećući zakladu za financiranje mladih “Budi foodie” te vodeći važan i značajan kongres gastronomije i ugostiteljstva “Chefs´Stage” s internacionalnim karakterom, odlučeno je da su ove godine Pelegrini i Rudolf Štefan izvan konkurencije s obzirom na uzastopno osvajanje najviših odličja.
Nagrada "Andrej Barbieri"
Kao što se i sam zalaže za bolje obrazovanje i pažnju mladim kreativcima u gastronomiji, na tom tragu je odlučeno da se dodijeli nagrada i mladom kuharu koji se smatra perspektivnim i za kojeg će publika zasigurno još čuti. Upitali smo tako etablirane hrvatske chefove koji su autoriteti na gastronomskoj sceni da odluče tko će ove godine nositi naslov najboljeg mladog kuhara u zemlji. Nadovezujući se na spomenutu nagradu, a u mislima na prerano preminulog chefa Andreja Barbierija, odlučeno je da će upravo ta nagrada nositi njegovo ime kao svojevrstan hommage njegovu liku i djelu. Osim spomenutih, dodijelit će se još i nagrada Prijatelj vina restoranu koji ima najbolju vinsku kartu.
Žiri
Sva navedena priznanja rezultat su recenzija stručnog tima dr. Daria Naletilića, Rahele Štambuk i Radovana Marčića, kao i sastanaka i analiza sa širim krugom žirija koji još čine Gordan Zečić, glavni urednik Dobre hrane, Vana Babić, urednica portala Dobra hrana, Željko Neven Bremec, viši majstor kuhar i predsjednik Udruge SKMER, te Kristina Mamić, glasnogovornica Hrvatske turističke zajednice.
Ovaj je projekt u proteklih osam godina iznjedrio neka mjesta i pojedince koji su možda do proglašenja bili poznati samo na lokalnoj razini, dok su samim primitkom nagrada postali ozbiljni igrači na hrvatskoj gastro sceni i svojevrstan autoritet. Na samom početku priče svoju poziciju čvrsto je držao Bistro Apetit, kako u Zagrebu tako i na nacionalnoj top listi, i to dvije godine za redom. Iako je Bistro Apetit imao svoje uspone i padove, njegovo zlatno doba pamtimo za vrijeme Christiana Cabaliera, a stari sjaj odlučio mu je vratiti Marin Rendić, otprije dvije godine vlasnik i glavni chef restorana.
Godine 2014. u znaku Bateline
đenje i svojevrsno osvježenje te je na tron zasjela istarska konoba Batelina. Do srca gostiju došli su jednostavno i bez filozofiranja, a takva je i njihova hrana. Inovativna jela pripremljena od svježe ribe obrađene kirurški preciznim potezima Davida Skoke postali su razlog zašto se iz različitih dijelova Hrvatske, pa i inozemstva, zaputiti u Banjole. Otprilike iste godine počinje strelovit rast restorana i čovjeka sa snom da u podrumu starom sedamsto godina, gdje se nekad čuvala maraština, stvori najbolji restoran u zemlji. Pelegrini.
Dolazak Michelinove zvjezdice
Dolazak možda najprestižnijeg priznanja u Hrvatsku posebno je proslavio rovinjski Monte još prošle godine koji se upisao u povijest kao prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Bračni par Đekić dvije godine za redom potvrđuje gastronomskog Oscara svojim predanim dugogodišnjim radom i upornošću. Također, već godinama su u vrhu najboljih hrvatskih restorana po izboru Dobrih restorana, a njihovu izvrsnost prepoznao je i renomirani vodič Gault Millau.
Dubrovačka senzacija
Kad smo već kod najsjajnijih kuharskih zvjezdica, ne smijemo izostaviti ni dubrovački Restoran 360 na čelu sa chefom Marijem Curićem i glavnim voditeljem Rudolfom Papcem. Oni doista jesu sjajni. Tim od četrdeset ljudi pleše uigrano dubrovačkim zidinama poput kakvog dobro uigranog plesnog ansambla i pritom izvode doista sjajne gastronomske kreacije.
Foto: Mario Kučera
Instutucija na Kvarneru
Analizirajući spomenuti vremenski period svakako se treba osvrnuti na najpostojanije među njima. Oni su nezaobilazne adrese strastvenih zaljubljenika u dobru hranu, i to već godinama. Jedan takav restoran bez sumnje je Plavi podrum. Smješten u pitoresknoj vološćanskoj vali, Plavi podrum već je više od dvadeset godina sinonim za izvrsnost. Respektabilna vinska karta, stalni rad i uvođenje zanimljivih osvježenja samo su neki od aduta tima Plavog podruma na čelu s Danijelom Kramarić.
Uvijek u samom vrhu hrvatske i zagrebačke liste je i Dubravkin put koji je posebno drag vinoljupcima zbog iznimne ponude vina zbog čega su i nekoliko puta bili dobitnikom nagrade za restoran s najboljom vinskom ponudom u Hrvatskoj, a vodi ga Danijela Gajski. Ovo mjesto usko je bilo povezano s imenom Priske Thuring, koja je svoju poziciju prepustila svojoj chefu Vedranu Petranoviću.
Uvijek u samom vrhu
U top deset gotovo uvijek su se nalazili i zagrebački Takenoko, Johnson, Mano i Mano2, opatijska stara dama Bevanda te Marina, gdje istoimena chefica iz godine u godinu pospješuje svoju kulinarsku ekspertizu. Posljednjih godina posebno se dobro jede u paškom Boškincu, koji neumorno podiže svoju ljestvicu, a svakako treba spomenuti i zagrebački Noel Gorana Kočiša i Ivana Juga te kvarnersku ljepoticu Dragu di Lovrana, gdje kuha mladi i talentirani Deni Srdoč.
Marina Gaši
Foto: Mario Kučera
Ne zaboravimo kako su upravo Draga di Lovrana i Noel ove godine donijeli još dvije Michelinove zvjezdice Hrvatskoj te ih sada imamo ukupno pet. Dijeli nas točno tjedan dana od ovogodišnjeg proglašenja najboljih hrvatskih restorana i chefa godine. Uzbuđenje raste i jedva čekamo da saznamo nove zvijezde gastronomskog neba.
Foto: Marko Miščević
Analizirajući vrijeme od pokretanja izbora Dobrih restorana, evidentno je da se hrvatska gastronomska priča neprestano širi, nadograđuje, obogaćuje znanjem, educira one koji su njen sastavni dio, prima neke nove likove s naprednim vizijama i nagrađuje one koji dugogodišnjim mukotrpnim trudom odolijevaju vremenu i hrabro koračaju naprijed.