RECENZIJA RESTORANA

NAJVAŽNIJA KARIKA OVOG RESTORANA JE KONOBAR STAROG KOVA: "U svemu, evo mi novog trogirskog favorita!"

 Radovan Marčić
Sustav koji sam godinama gradio, kako bih u većini hrvatskih gradova i mjesta imao “svoje” ljude koje častim titulom “ambasadora”, i ovaj se put pokazao odličnim. Naime, oni me upućuju u mjesne restoranske (i ostale) prilike i neprilike

Restaurant Alka

Adresa: Ul. Blaženog Augustina Kažotića

Telefon: 091 202 3639

Web: http://www.restaurant-alka.hr

Radno vrijeme: ponedjeljak - nedjelja od 09:00 do 23.45

Jedan takav novi naputio me je u Alku, restoran s kontinuitetom od 1966. godine. Za večerom mi je prvo predstavio možda i najvažniju kariku ovog restorana, konobara starog kova, gospodina Marka Orošnjaka. Prisustvovao sam njegovu ritualu - spravljanju tatarskog bifteka. Gospodinov tatarski bio je bespogovorno dobar.

U restoran sam došao i sutradan i za početak želio pojesti juhu, i to onu od orza odnosno opak(a), kako u Trogiru nazivaju ječam. Kako je u njoj bilo i komadića kuhane janjetine, sve jako u gusto, više se radilo o jelu “na žlicu”, nego o klasičnoj juhi. Kad sam ljubaznom konobaru rekao kako je juha gusta, izgleda da je to krivo shvatio kao prigovor pa mi je stigla još jedna. I to kakva, ovaj put čista (“bistra”) goveđa juha, jako atraktivno servirana u pravokutnoj nevelikoj bakrenoj posudi. Uz nju poveći komad lešo mulama s kosti, komad celera i oveća mrkva.

Radovan Marčić

Za glavno jelo pristali smo na konobarov nagovor - gregada. Stigla nam je divna škrpina, kuhana s puno krumpira narezanog na ploške i mrkvom. Riba je bila i više nego fina. Prigovor ide serviranju. Koliko je goveđa juha bila servirana originalno i primjereno, toliko je ovom finom ribonjku falilo takvog okvira. Kao gregadu, bilo bi je puno bolje servirati u kakvoj teći (Ambalaža čuda čini.)

Radovan Marčić

Na završetak blagovanja poslije njega. Donijeli su nam slatko koje je postalo jedan od čestih završetaka restoranskih objeda na uzmorju. Smokve kuhane u prošeku. U svemu evo mi novog trogirskog favorita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:14