Restaurant Alka
Adresa: Ul. Blaženog Augustina Kažotića
Telefon: 091 202 3639
Web: http://www.restaurant-alka.hr
Radno vrijeme: ponedjeljak - nedjelja od 09:00 do 23.45
Jedan takav novi naputio me je u Alku, restoran s kontinuitetom od 1966. godine. Za večerom mi je prvo predstavio možda i najvažniju kariku ovog restorana, konobara starog kova, gospodina Marka Orošnjaka. Prisustvovao sam njegovu ritualu - spravljanju tatarskog bifteka. Gospodinov tatarski bio je bespogovorno dobar.
U restoran sam došao i sutradan i za početak želio pojesti juhu, i to onu od orza odnosno opak(a), kako u Trogiru nazivaju ječam. Kako je u njoj bilo i komadića kuhane janjetine, sve jako u gusto, više se radilo o jelu “na žlicu”, nego o klasičnoj juhi. Kad sam ljubaznom konobaru rekao kako je juha gusta, izgleda da je to krivo shvatio kao prigovor pa mi je stigla još jedna. I to kakva, ovaj put čista (“bistra”) goveđa juha, jako atraktivno servirana u pravokutnoj nevelikoj bakrenoj posudi. Uz nju poveći komad lešo mulama s kosti, komad celera i oveća mrkva.
Za glavno jelo pristali smo na konobarov nagovor - gregada. Stigla nam je divna škrpina, kuhana s puno krumpira narezanog na ploške i mrkvom. Riba je bila i više nego fina. Prigovor ide serviranju. Koliko je goveđa juha bila servirana originalno i primjereno, toliko je ovom finom ribonjku falilo takvog okvira. Kao gregadu, bilo bi je puno bolje servirati u kakvoj teći (Ambalaža čuda čini.)
Na završetak blagovanja poslije njega. Donijeli su nam slatko koje je postalo jedan od čestih završetaka restoranskih objeda na uzmorju. Smokve kuhane u prošeku. U svemu evo mi novog trogirskog favorita.