SVEČANOST U SINGAPURU

NAKON HRVATSKOG, SVJETSKI GASTRO OSCARI: Dame i gospodo, francuski Mirazur je najbolji restoran na svijetu!

 Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page
Prošle je godine prvo mjesto osvojila Osteria Francescana slavnog chefa Massima Botture, dok su drugo mjesto zauzela braća Roca sa svojim El Celler de Can Roca

Danas su u Singapuru proglašeni najbolji restorani i chefovi na svijetu po izboru The World’s 50 Best Restaurants u suradnji San Pellegrina i Aque Panne. Izbor The World's 50 Best Restaurants je krenuo na globalnu turneju 2016., a tijekom posljednje tri godine održao je glavnu svečanost u New Yorku, Australiji i Baskiji u Španjolskoj. Ove se godine svečanost održala u najpoznatijem gradu-državi na svijetu.

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page

Restoran Mirazur je proglašen najboljim restoranom na svijetu.

Argentinac Mauro Colagreco, glavni chef restorana, preselio se u Francusku u svojim dvadesetim godinama i radio sa slavnim chefom Bernardom Loiseauom sve do njegove smrti 2003. godine. Kasnije je radio u Parizu s Alainom Passardom u Arpègeu i Alainom Ducasseom u hotelu Plaza Athénée prije nego se smirio u Mentonu, na talijansko-francuskoj granici. Mirazur je otvoren 2006. godine.

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page

Pošteno je reći da je 2019. godina, godina Maura Colagreca. Mirazur je ove godine napokon postao vlasnik prestižne tri Michelinove zvijezde, te se upustio u trogodišnji projekt obnove koji uključuje gradnju nove blagovaonice, proširenje vrtova povrća i cjelokupnog doživljaja blagovanja.

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page

Na degustacijskom meniju Mirazura nalaze se cikla sa slanom koricom i kremom od kavijara, jaja iz kokošinjca s dimljenom jeguljom, lješnjacima, briošom od krumpira, mekim jajetom i bijelim tartufom. Kruh restorana se obogaćuje đumbirom i poslužuje uz pjesmu Pabla Nerude.

Mauro Colagreco, Restaurant Mirazur Facebook page

Ove je godine i službeno predstavljen program Best of the Best, u kojem se nalaze restorani koji su već postigli prvo mjesto na izboru i više ne ispunjavaju uvjete za godišnje glasove, uključujući Osteriju Francescanu te El Celler de Can Roca. Uz njih se nalaze i El Bulli (2002, 2006, 2007, 2008, 2009 - danas zatvoren), The French Laundry (2003, 2004), The Fat Duck (2005), Noma (2010, 2011, 2012, 2014) i Eleven Madison Park (2017). Također, ove je godine popis proširen na 120 restorana u čast 120. obljetnici postojanja glavnog sponzora, San Pellegrina.

Nagradu za najbolju cheficu na svijetu osvojila je 28-godišnja Daniela Soto-Innes iz njujorškog restorana Cosme.

Daniela Soto-Innes Facebook page

"Ova nagrada će mi poslužiti kao platforma za poticanje mladih ljudi svih dobi, rase i nacionalnosti da postanu kuhari" - rekla je Soto-Innes. Svojim svježim, inkluzivnim pristupom i naizgled jednostavnim uspjehom će zasigurno inspirirati mnoge.

Najboljom pastry cheficom na svijetu proglašena je Jessica Préalpato, mlada slastičarka iz pariškog restorana Alain Ducasse au Plaza Athenee. Usvajajući stajalište da bi deserti trebali odati počast namirnicama, Préalpato priprema slastice koje sadrže jednostavne francuske sastojke - kao što su kikiriki iz regije Hautes-Pyrénées ili citrusa iz okolice Perpignana u jugoistočnoj Francuskoj - i ističe njihove okuse, nastojeći pronaći čist način izražavanja prirodnih kvaliteta.

Hotel Plaza Athenee Facebook page

Lido 84, suvremeni talijanski restoran na obali jezera Garda u sjevernoj Italiji kojim upravljaju braća Riccardo i Giancarlo Camanini, proglašen je dobitnikom nagrade Miele One To Watch. Ova se nagrada dodjeljuje restoranu "koji se smatra zvijezdom u usponu na međunarodnoj razini".

Humanitarac. Imigrant. Chef. Tri riječi koje definiraju José Ramóna Andrésa Puertu. Ovaj Španjolac osvojio je inauguralnu nagradu American Express Icon Award.

Jose Andres Facebook

“Vrlo sam ponizan što sam primio ovu nagradu, budite sigurni da ću dati glas onima koji nemaju glasa. Pokušat ću se pobrinuti da svima donesemo nadu, tanjur po tanjur" - rekao je Andres.

Alain Passard osvojio je nagradu Chef's Choice Award, restoran Azurmendi Highest Climber Award, a nova Noma Highest New Entry Award.

Londonski Ledbury u kojem radi i naš mladi chef Matija Bogdan nalazi se na 64. mjestu, Neolokal turskog chefa Maksuta Askara koji je ove godine kuhao prvi na glamuroznoj večeri u kazalištu u produkciji Rudolfa Štefana i Chef's Stagea na 110. mjestu, a susjedna Hiša Franko na 38. mjestu.

Lista deset najboljih restorana na svijetu:

1. Mirazur, Francuska

2. Noma, Danska

3. Asador Etxebarri, Španjolska

4. Gaggan, Tajland

5. Geranium, Danska

6. Central, Peru

7. Mugaritz, Španjolska

8. Arpege, Francuska

9. Disfrutar, Španjolska

10. Maido, Peru

Cijelu listu pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:55