NOVO MJESTO

NAPOKON LOKAL U KOJI MOŽETE OTIĆI NA PRAVI DOMAĆI DORUČAK: Kod Dragane se ide na pečena jaja, tost, pohani kruh i šmarn!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
U malom kvartovskom kafiću nazvanom Darling & Shegrts u Radauševoj ulici broj 9 na zagrebačkim Ravnicama, i to na prostranom platou između stambenih zgrada, već se mjesecima svako jutro stvaraju iznenađujuće gužve.

Ništa se ne dijeli, samo se peku jaja i tostovi, buhtle i štrudle, kuhaju se kava i čaj, čavrlja se i smije, odnosno priprema se za sjajan početak dana.

Zagreb, 090120
Restoran Daling and shegrs na Ravnicama. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

GOZBA OD POLA 7

Vlasnica ovog dopadljivog mjesta je slastičarka Dragana Dilparić, koja je u kuhinji već od šest ujutro, a ponekad i ranije, ovisno o tome što će taj dan poslužiti - a poslužuje pravu jutarnju gozbu. Naime, osim što je riječ o ugodnom nepušačkom prostoru u kojem vlada opuštena, obiteljska atmosfera, privlačnost ovog novog kvartovskog mjesta za odlazak na kavu i čitanje dnevnih novina zapravo se krije u bakinu kredencu prepunom tanjura i zdjelica, staklenki s raznovrsnim žitaricama i keksima, teglica domaćih pekmeza i čokoladnih namaza.

Zagreb, 090120
Restoran Daling and shegrs na Ravnicama. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Dragana Dilparić je, naime, svojim susjedima odlučila ponuditi pravi domaći doručak. Neki bi možda rekli da je to rizik, jer tko još ima vremena doručkovati vani? No, stanovnici Ravnica ubrzo su uvjerili Draganu da je na pravom tragu jer se njezin kafić već od pola sedam ujutro, kada počinje doručak, pa sve do 11 sati ne prazni. Palačinke, pohani kruh, kajzeršmarn, svježe skuhani kompot i chia jogurti s ukuhanim voćem koje sama priprema, naresci, granola, jabuke u šlafroku i slična jela koja bude nostalgiju samo su djelić svakodnevne ponude koja privlači čak i ljude iz susjednih kvartova.

Zagreb, 090120
Restoran Daling and shegrs na Ravnicama. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

OBITELJSKI IZLAZAK

- Upravo zbog doručka radimo već od pola sedam ujutro - počela je priču Dragana. - Inače trčim i prakticiram jogu od ranog jutra i kad god bih tako rano bila vani, shvatila bih da ljudi na cesti ima kao u priči, što čovjek nikada ne bi rekao. Ljudi se vraćaju s trčanja, iz šetnje sa psima i slično, kupili bi i prije sedam negdje kavu ili smoothie za van, a na Ravnicama to nemaju gdje. Stoga sam pomislila da bi tako možda i doručkovali - istaknula je. Na sreću, ta se teorija pokazala točnom, zbog čega Dragana ne može sakriti osmijeh.

Zagreb, 090120
Restoran Daling and shegrs na Ravnicama. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Ljudi jako dobro reagiraju, dolaze nam cijele obitelj i bude presmiješno kad mi priđu mame i kažu da nitko doma više ne jede ni jaja ni tostove jer su kod nas najbolji - otkriva. Bogati doručak poslužen je u šarmantnom kutku kafića kojim dominira starinski drveni kuhinjski ormar.

Zagreb, 090120
Restoran Daling and shegrs na Ravnicama. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Bakin kredenc koji je čekao u garaži sve dok ne otvorim nešto svoje mjesto je na kojem su tanjuri, čaše i namirnice za doručak. Kuhamo kompot i domaći puding, kao što se doma nekada radilo. Pokušavamo oživjeti neke stare stvari koje se više ne može nigdje kupiti. Sve što ti je nekada baka servirala, mi imamo. Kad napravim buhtle, vlada pravo veselje, ali gostima su ‘špica’ jaja i tost. Ljudi zbog toga imaju osjećaj kao da su u hotelu.

Zagreb, 090120
Restoran Daling and shegrs na Ravnicama. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Odlučili smo se za cijenu od 25 kuna za ‘all you can eat’ doručak, koji uključuje jaja i tost po narudžbi, jer da stavimo višu cijenu, nitko nam ne bi više dolazio. A događa nam se da već u sedam ujutro dođe grupa od šest ljudi na doručak. Nema pravila, osim da je za vikend gužva - istaknula je.

Zagreb, 090120
Restoran Daling and shegrs na Ravnicama.  Na slici je vlasnica Dragana Dilpariæ.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

SVI NA PALAČINKE

Vikendom je toliko posla da vremena za predah nema. - Za vikend nam već treba ispomoć, a pripremamo se i za terasu, na kojoj će biti još 60 mjesta. Do kraja siječnja želimo uvesti ‘gablendiče’ - sendviče za gablec, koje ćemo raditi po narudžbi. Palačinki se ne možemo napeći, baš mi treba netko tko će raditi samo njih. Cijena im je 7 kuna jer je riječ o domaćim palačinkama pa nam dođu obitelji i uzmu po 20 komada! Doručak poslužujemo do 11 sati, kako nam se ne bi protegnuo na kasniji dio dana, no vikendom nam gosti ulijeću i u pola dvanaest, još pospani, s borama od spavanja, pa im se smilujemo - uz smijeh priča Dragana.

Zagreb, 090120
Restoran Daling and shegrs na Ravnicama. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Vegetarijanci također mogu uživati u Darling & Shegrts, i to u brojnim povrtnim quicheovima, alergičari mogu naručiti kavu s dodatkom jednog od nekoliko biljnih mlijeka, a svi željni osvježenja mogu si naručiti i punu čašu zdravog voćnog smoothieja za najviše 14 kuna. Možda se takva ponuda ne čini kao nešto novo, ali kafić Darling & Shegrts upravo je zbog nje vrlo brzo postao omiljeno okupljalište svih generacija. Još jedan as u Draganinu rukavu oduševit će vlasnike pasa, koje ovaj kafić prihvaća bez zadrške.

Zagreb, 090120
Restoran Daling and shegrs na Ravnicama. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Puštamo peseke u kafić, što je ljudima drago. Svi imamo pse i dala sam si truda, pročešljala propise i otkrila da ne postoji zakon koji bi zabranjivao psima ulaz. Na kraju nam je i stručnjak za HACCP sustav kontrole sigurnosti hrane rekao da ne možemo diskriminirati goste koji dolaze sa psima. Gledali smo ga u čudu, ali nama je to bilo sjajno! Još nas nije posjetila niti jedna doga, no jednom smo u prostoru imali čak pet velikih pasa i svaki je spavao na svojoj strani. Nije bilo nikakvih problema - objašnjava.

Zagreb, 090120
Restoran Daling and shegrs na Ravnicama. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

SITNI ZALOGAJI

Uz sve navedeno, Dragana nudi i usluge cateringa, što se pokazalo kao odlična kombinacija s doručkom.

Zagreb, 090120
Restoran Daling and shegrs na Ravnicama. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Prestala sam raditi kao brend menadžer u sektoru ljepote krajem siječnja prošle godine, misleći da ću znatno prije otvoriti kafić. Budući da je to ipak malo potrajalo, bacila sam se u svijet cateringa i ponudila usluge pripreme sitnih zalogaja, odnosno finger fooda, i super nam je krenulo, pa se time još uvijek bavimo. To se odlično nadopunjuje s radom kafića jer nikada nemamo viška hrane. Kad radim za catering, uvijek napravim malo više, pa dio odmah ponudim na doručku, na veselje gostiju koji tako imaju priliku kušati i nešto novo. Ali, jaja su im i dalje najdraža - zaključila je Dragana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:30