NAŠ RECEPT ZA BOŽIĆNE KEKSE

NAPRAVITE GINGERBREAD KEKSIĆE: I da, nemojte voditi razgovore o božićnoj kupovini dok ih pečete!

Zagreb, 161215.
Jarun.
Pecenje bozicnih kolaca.
Kuhaju Vana Babic i Anita Saric.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina

Zagreb, 161215. Jarun. Pecenje bozicnih kolaca. Kuhaju Vana Babic i Anita Saric. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Ispekle smo dva puna pleha božićnih čovječuljaka i uhvatile se u koštac s roladom!

foto: Biljana Blivajs

pripremile: Anita Šarić i Vana Babić

Primile smo se kuhače, nakupovale dovoljne zalihe začina i čokolade i bacile se na božićno pečenje kolača. Savjet: nemojte voditi razgovore oko božićne kupovine i savršenih poklona jer će vam keksi izgorjeti. Prvo provjerite imate li dovoljno badema ako po receptu idu u kolač jer rogač neće spasiti cijelu stvar. Sve je ipak ispalo jako fino jer nam je naš Goran (koji sjedi u firmi preko puta nas) dao teglicu domaćeg haskapa (vi možete kupiti bilo koju marmeladu).

Poruka: Sve se može spasiti uz malo mašte

Recept za gingerbread mane:

Sastojci

  • 125 g maslaca
  • 100 g smeđeg (muscovado) šećera
  • 1 jaje
  • 375 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice meda
  • žlica mješavine začina (mljeveni klinčić, cimet, đumbir, piment, zvjezdasti anis)

Zagreb, 161215.
Jarun.
Pecenje bozicnih kolaca.
Kuhaju Vana Babic i Anita Saric.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina

Priprema:

Maslac pjenasto umutite mikerom zajedno sa smeđim šećerom. Dodajte dvije velike žlice meda i jedno jaje. Nastavite miksati. U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i mješavinu začina). Spojite suhe i mokre sastojke i zamijesite tijesto. Tijesto rukom formirajte u disk i ostavite u hladnjaku da se hladi minimalno sat vremena. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na dabljinu od oko pola centimetra. Kalupom za čovječuljke izrezujte keksiće i pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Čovječuljke ukrasite royal icingom i prehrambenim bojama. Mi smo uzele gotovi royal icing, ali ako ga želite sami napraviti, recept je sljedeći:

  • 200 g šećera u prahu
  • 1 bjelanjak
  • 5 kapi limunovog soka
  • 3 kapi arome vanilije
  • malo boje za hranu

U manjoj posudi lagano umutiti bjelanjak te postupno dodavati šećer u prahu. Dodati limunov sok i aromu vanilije. Masu obojati u boje koje želite!

Zagreb, 161215.
Jarun.
Pecenje bozicnih kolaca.
Kuhaju Vana Babic i Anita Saric.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

 

Ako imate vremena napravite i roladu koja je u našem slučaju malo (puno) modificiranog izgleda, ali je preukusna :)

Recept za roladu:

  • 50g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 25 g kakao praha
  • 50 g mljevenih badema
  • 5 velikih jaja
  • 100 g kristal šećera

Za kremu:

  • 500 g mascarpone kreme
  • 5-6 velikih žlica šlaga
  • naripana korica naranče
  • naribana limunova korica
  • pola iscijeđene naranče (sok)
  • 5 žlica šećera u prahu (ili po želji)
  • 300 g marmelade od šumskog voća

Za dekoraciju (preljev): 

  • 100 g tamne čokolade
  • 50 g maslaca
  1. Zagrijte pećnicu na 190°C
  2. Pomiješajte brašno, prašak za pečenje i kakao prah
  3. U drugoj posudi pjenasto izmutite jaja sa šećerom (moraju udvostručiti volumen i biti kremasta)
  4. Dodajte suhe sastojke mokrima pa kad dobijete homogenu smjesu izlijte na pleh za pečenje (koji ste prethodno obložili papirom za pečenje)
  5. Pecite kojih 12-15 minuta
  6. Pustite da se ohladi koju minutu, a zatim ju zarolajte onako u papiru za pečenje kako bi dobila oblik
  7. Maknite papir za pečenje, namažite je marmeladom, a zatim i kremom od mascarponea, ponovno zarolajte
  8. Prelijte otopljenom čokoladom i vaša rolada je gotova.

*ovo je naša varijanta, ali vi ako se budete držali recepta možete pripremiti čistu klasiku

 

Zagreb, 161215.
Jarun.
Pecenje bozicnih kolaca.
Kuhaju Vana Babic i Anita Saric.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Izdvajamo

Iz drugih medija