Aromatizirani maslac, maslac od orašastih plodova ili voća s dodatkom čokolade delicije su koje se sve češće nalaze na stolu poslužene uz slatka, ali i uz slana jela. Priprema maslaca vrlo je jednostavna i ne iziskuje puno vremena, a okus je čaroban. Želite li svojim članovima obitelji i gostima ponuditi izbor maslaca, najbolje je priču započeti s baznim od slatkog ili kiselog vrhnja. Uvjet je samo da količina mliječne masti bude između 36 i 44 posto jer što je vrhnje masnije, to će maslac biti ukusniji. Najvažnije pomagalo vam je blender, uz pomoć kojeg je izrada maslaca puno brža i jednostavnija. Vrhnje stavite u blender i miksajte. Vrlo brzo doći će do odvajanja mlaćenice i stvaranja sve većih granula masti. Dobiveni maslac stavite u cjedilo da uklonite ostatak mlaćenice. Dobivenu mlaćenicu možete kasnije iskoristiti za pripravu dizanog tijesta.
Uzmite žlicu i miješajte maslac kako bi bio sve gušći, odnosno da se ukloni višak tekućine. Ocijeđeni maslac možete začiniti solju, staviti u primjerenu posudu i u hladnjak te kasnije koristiti za pripremu jela, mazanje ili dodati začinsko bilje. Postupak pripreme ostalih maslaca još je brži i jednostavniji. Neka vas ne zavara naziv, nema u njima ni trunke maslaca. Tako se zovu zbog svoje guste konzistencije. Maslac od jabuka fino se sljubljuje sa zrelim sirevima, ali i svinjskim pečenjem. Slatkasti maslac od badema, ribizla i čokolade savršeno upotpunjuje divljač, a maslac s indijskim oraščićima odgovara nešto laganijim mesima poput piletine i puretine. I maslaci od pistacija i oraha koji su nešto jačeg i intenzivnijeg okusa savršeno će doći do izražaja uz goveđi odrezak. No, to ne znači da se ne mogu namazati i na krišku kruha, dodati kremama ili kolačima. Smiksajte svoj idealan maslac, a mi smo za vas pripremili nekoliko odličnih ideja.