VINSKE MUŠICE

NARANČASTA JE NOVA BIJELA: Saša Špiranec o jantarnim vinima koja postaju sve popularnija!

 Getty Images
Nekad smo vina prema boji dijelili na tri boje; crnu, bijelu i ružičastu. Danas ih dijelimo na četiri. Crnu, bijelu, ružičastu i narančastu. Od crnog grožđa dobivamo crna i ružičasta vina, a od bijelog grožđa dobivamo bijela i narančasta.

Postoji još i nekoliko sorti poput pinota sivog ili crvenog traminca koje bi prema boji mogli svrstati u nekoliko skupina, ovisno o vinifikaciji. Pinot sivi je vjerojatno najrastezljiviji primjer. Jedna Korakova berba pinota sivog bila je u vinogradu toliko obojena da je se nije moglo razlikovati od pinota crnog, međutim to je rijedak slučaj. Obično nakon kraće maceracije vino bude ružičaste boje, nakon duže maceracije bude narančasto bakrene boje, a bez maceracije je obično bijele boje. Narančasta vina su na domaćem restoranskom i vinotekarskom tržištu ozbiljnije prisutna od prije sedam, osam godina, a u supermarketima su još uvijek apsolutna nepoznanica. Pojavila su se paralelno s pokretom prirodnih vina, a u naše krajeve prvi ih je doveo talijanski Slovenac, guru pokreta prirodnih vina, Joško Gravner.

Swirling glass of rose wine at outdoor wine tasting. Concept of rose wine.  Vertical
Getty Images/iStockphoto

Narančasta vina nisu uvijek ujedno i prirodna vina, ali su uvijek posljedica maceracije bijelih vinskih sorti. Boje narančastih vina se kreću od starog zlata, inače redovne boje i u nekih bijelih sorti koja nisu macerirana, ali su provela neko vrijeme u drvenoj bačvi od koje su u tom slučaju preuzela boju, preko zlatno-narančastih, pa narančasto bakrenih, sve do svijetlo jantarnih i u konačnici jantarno-smeđih. Kako se paleta boja proteže zaista široko, publika je pojednostavnila stvar i jednostavno ih prozvala narančastima, iako je to nijansa koju rjeđe susrećemo. Više od polovice primjeraka narančastih vina na koje nailazimo zapravo je jantarne boje. Nakon što je pokret prirodnih vina ukazao na benefite maceriranja bijelih sorti, to jest vinificiranja bijelih sorti jednako kao što inače vinificiramo crne, na maceraciju (ostavljanje mošta na kožicama tijekom fermentacije kako bi se iz pokožice izvukli tanini, antocijani i drugi polifenoli) su se odlučili i brojni drugi vinari.

Closeup low angle view of group of unrecognizable people toasting with wine. This toast came after serious wine tasting and scrutiny, uploaded soon.
Getty Images/iStockphoto

Osobito je to slučaj s istarskim vinarima i omiljenom im malvazijom. Neki se poput Roxanicha bave isključivo takvim tipom vina, a velik broj drugih ima maceriranu malvaziju kao dodatak ponudi. To su primjerice, Dobravac Simfonija, Matošević Antiqua ili predmet današnje recenzije Cossetto Malvazija Rustica. Malvazija maceracijom poprima sasvim drugi tip aroma od onih na koje smo navikli u slučaju svježih primjeraka. Postaju zrelije i bogatije, s puno začinskih i prezrelih tonova, dok okus poprima gušću strukturu i, ako nije pregrub, zamaman osjećaj slasti na retrookusu. Neke druge sorte pokazuju sasvim drukčije lice u svom narančastom izdanju. Ribolla gialla (rebula) je najbolji primjer. Ova omiljena sorta Brda u Sloveniji i pograničnog dijela Friulija u Italiji u svježem izdanju je bitno tanja i izraženijih kiselina od malvazije, pa kad je se macerira, dobije punoću, ali ne tendira biti toliko koncentrirana kao malvazija, već i dalje zadržava svježinu kao glavnu karakteristiku, s nešto pojačanim tijelom i bitno bogatijih aroma.

Group of unrecognizable women tasting wine . Comparing appearance, smell, aroma,taste,aftertaste, holding wineglasses on the stems.The closest person to he camera is in focus is holding a glass of red wine and looking at its color. It's summer sunset, image is orange toned.
Getty Images

Sorte poput traminca u narančastoj varijanti dobiju intenzivnu boju i još intenzivniji miris, a primjerak koji smo danas odabrali je čista eksplozija aroma i mirisa u najljepšem mogućem obliku.

COSSETTO, MALVAZIJA RUSTICA 2011., cijena 114,50 (Vivat)

Vivat

Malvazija Rustica vrhunac je ponude obitelji Cossetto. Prva je bila iz berbe 2009., a druga, trenutno dostupna, iz berbe 2011. Grožđe je prvo prosušivano na lozi, potom macerirano dva dana. Po fermentaciji je vino stavljeno na odležavanje u drvene bačve i potom u bocu. Nakon šest godina rezultat je gusta viskozna tekućina koja se lijeno valja po čaši, puna zrelih aroma prosušenog voća te finih mediteranskih trava i začina. Snažno vino od 15% alkohola, ali toliko bogato da se toplina uopće ne osjeti. Samo slast.

Ocjena 90/100

RONCO SEVERO, RIBOLLA GIALLA 2013., cijena 151,00 (Vivat)

Vivat

Ronco Severo je vinarija Stefana Novela, vinara predanog prirodnim vinima, iz regije Friuli Colli Orientali. Svijetle je jantarne boje, s prekrasnim aromama sušenih citrusa i narančinog cvijeta. U ustima je iznimno ekspresivan i savršeno uravnotežen. Puca od svježine i kiselina tipičnih za rebulu, s dužinom jednog izvanserijskog rieslinga, te finišom punog retrookusa na sušene agrume. Nježni dodir tanina samo produžava okus dodatno, a mineralnost u vidu slankastosti i svježine, koja ostaju po ispijanju je veličanstvena.

Ocjena 93/100

HEINRICH, ROTER TRAMINER FREYHEIT 2015., cijena 215,00 (Vivat)

Heinrich

Novo, zapanjujuće iskustvo iz vinarije austrijske obitelji Heinrich, poznate po izvrsnim crnjacima od frankovke, zweigelta i lovrijenca. Radi se o biodinamičkom tramincu narančastozlatne boje, sasvim mutnom (na boci piše da vino treba promućkati za potpuni doživljaj), čije arome eksplodiraju kad ga natočite u čašu. Ruža damascus, citrusi kandirani i svježi, pa fini začini. U ustima eksplozija okusa i svježine, fini tanini, i slast na retrookusu. Veličanstveno.

Ocjena 95/100

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:57