Bračka, odnosno bolska Trudna teća i ove je godine na svijet donijela mnogo toga dobroga. Na bolskoj pijaci se tako i ove godine okupilo šaroliko društvo, kuhalo se i krčkalo danima u kuhinji pod vedrim nebom.
Domaćini Bračani iskazali su se sjajno pripremljenim jelima, a njihovi gosti, brojni umjetnici, pisci, glazbenici i ljubitelji dobre hrane, koji su pohodili festival kulture Imena, pokazali su da cijene njihovu kulinarsku tradiciju i umijeće ispraznivši sve teće do samog dna.
Kao i na svakoj tržnici, i ovdje ima galame, smijeha, ćakulanja, a to ovoj Teći savršeno odgovara. To je njezin prostor, njezina kuća, tamo pripada i tamo se najbolje osjeća. Jer marendati je najbolje u društvu, onih znanih pa i onih neznanih dobronamjernika, a ove godine bila je to pomalo neobična marenda, spoj hrvatske i danske kuhinje.
Naime, ovogodišnji prijatelji festivala Danci pripremali su zalogaje s bakalarom, haringom i lososom, Ela i Matea iz sutivanskog restorana Bokuncin skuhale su tri pune teće bakalar na crveno, u teči konobe Mali raj Tončija Kukoča Bagera našla se bračka janjetina, a Ivo Biočina Ture iz hotela Lipa u Postirama donio je teću punu janjećih iznutrica Dolce garbo, sjajan sir i maslinovo ulje.
Bilo je tu i pršuta i sira koje je osigurao Metro Cash&Carry za bročki lot koji je dvoje sretnika donio dodatno veselje.
Uz mnogo smijeha i priče nazdravljalo se Stina vinima i točalo se u teće pune tako dobre hrane, najfinije i najednostavnije hrane koju teško može zamijeniti bilo koji ušminkani tanjur. A atmosfera, više nego sjajna. Eto što jedna Teća sve može...
Dolce Garbo
janjeće iznutrice; jetrica, srca i pluća 2 luka 6 češnjeva češnjaka 2 žlice koncentrata rajčice ili 2 dl pirea od rajčice 1 vezica peršinova lista 1 dl bijelog vina 1 dl prošeka 1-2 žlice kvasine sol papar maslinovo ulje |
Na maslinovom ulju dinstati nasjeckan luk, kada luk postane staklast dodati narezane iznutrice i kratko prodinstati. U lonac potom ubaciti nasjeckan češnjak, koncentrat rajčice te vino i prošek malo po malo. Promiješati i uliti vode. Kada prokuha, kuhati još sat do sat i pol na laganijoj vatri uz povremeno miješanje. Pred kraj dodati nasjeckan peršinov list, posoliti i popapriti. Gustoću dozirajte vodom, toč ne smije biti ni pregust ni rijedak. Poslužiti s palentom.