Festival Imena!

Nema druženja do onoga uz bolsku Trudnu teću!

 Vladimir Dugandžić / Hanza Media
Trudna teća zasjala je i ove godine u sklopu bolskog festivala Imena koji promiče, slavi i vraća marendaška jela iz zaborava Masline i nagrađivano ulje Ive Biočine Ture iz Postira na Braču Toni Matulić iz konobe Toni iz Dola te Maja Duka, organizatorica festivala s knjigom Bračka marenda, čija je autorica zajedno s fotografom Marijem Kučerom. A knjiga je ove godine ušla u finale izbora Gourmand Cook Book World Awards.

Bračka, odnosno bolska Trudna teća i ove je godine na svijet donijela mnogo toga dobroga. Na bolskoj pijaci se tako i ove godine okupilo šaroliko društvo, kuhalo se i krčkalo danima u kuhinji pod vedrim nebom.

Vladimir Dugandžić / Hanza Media

Domaćini Bračani iskazali su se sjajno pripremljenim jelima, a njihovi gosti, brojni umjetnici, pisci, glazbenici i ljubitelji dobre hrane, koji su pohodili festival kulture Imena, pokazali su da cijene njihovu kulinarsku tradiciju i umijeće ispraznivši sve teće do samog dna.

Vladimir Dugandžić / Hanza Media

Kao i na svakoj tržnici, i ovdje ima galame, smijeha, ćakulanja, a to ovoj Teći savršeno odgovara. To je njezin prostor, njezina kuća, tamo pripada i tamo se najbolje osjeća. Jer marendati je najbolje u društvu, onih znanih pa i onih neznanih dobronamjernika, a ove godine bila je to pomalo neobična marenda, spoj hrvatske i danske kuhinje.

Vladimir Dugandžić / Hanza Media

Naime, ovogodišnji prijatelji festivala Danci pripremali su zalogaje s bakalarom, haringom i lososom, Ela i Matea iz sutivanskog restorana Bokuncin skuhale su tri pune teće bakalar na crveno, u teči konobe Mali raj Tončija Kukoča Bagera našla se bračka janjetina, a Ivo Biočina Ture iz hotela Lipa u Postirama donio je teću punu janjećih iznutrica Dolce garbo, sjajan sir i maslinovo ulje.

Vladimir Dugandžić / Hanza Media

Bilo je tu i pršuta i sira koje je osigurao Metro Cash&Carry za bročki lot koji je dvoje sretnika donio dodatno veselje.

Vladimir Dugandžić / Hanza Media

Uz mnogo smijeha i priče nazdravljalo se Stina vinima i točalo se u teće pune tako dobre hrane, najfinije i najednostavnije hrane koju teško može zamijeniti bilo koji ušminkani tanjur. A atmosfera, više nego sjajna. Eto što jedna Teća sve može...

Dolce Garbo

janjeće iznutrice; jetrica, srca i pluća
2 luka
6 češnjeva češnjaka
2 žlice koncentrata rajčice ili 2 dl pirea od rajčice
1 vezica peršinova lista
1 dl bijelog vina
1 dl prošeka
1-2 žlice kvasine
sol
papar
maslinovo ulje

Vladimir Dugandžić / Hanza Media

Na maslinovom ulju dinstati nasjeckan luk, kada luk postane staklast dodati narezane iznutrice i kratko prodinstati. U lonac potom ubaciti nasjeckan češnjak, koncentrat rajčice te vino i prošek malo po malo. Promiješati i uliti vode. Kada prokuha, kuhati još sat do sat i pol na laganijoj vatri uz povremeno miješanje. Pred kraj dodati nasjeckan peršinov list, posoliti i popapriti. Gustoću dozirajte vodom, toč ne smije biti ni pregust ni rijedak. Poslužiti s palentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:06