URADI SAM

NEMA PRAVE PAŠTICADE BEZ DOBRE KVASINE: Isprobali smo ovaj novi proizvod koji nam je sjajan, a domaću kvasinu lako napravite i sami, evo kako...

Ovaj je ocat od crnoga vina dobiven odležavanjem u bačvi u kojoj je držan mošt ljutih paprika za umake

Bez dobrog octa nema ni dobre salate. Odabir octa je stvar ukusa pa se tako u našim smočnicama i kuhinjskim ormarićima uz popularni aceto balsamico najčešće mogu naći jabučni i vinski ocat, uz tek koju bocu onog čistog alkoholnog, za hitne slučajeve. Nakon što su tržište preplavile bočice aromatičnog, balzamičnog octa s raznim dodacima, kao i varijante od različitog voća ili, pak, sa začinskim biljem, došao je red i na ljuto. Klasičari koji osobito vole vinski ocat, a ljubitelji su opikantnijih začina, posebno će uživati u Kvasini Branka Bočine iz kaštelanskog brenda ‘Juta Spiza, pripremljenoj od crnog vina. Naime, upravo njome svojim jelima osim potrebne kiseline možete dati i neočekivani dodir ljutine!

Bočina se na tržištu istaknuo proizvodnjom ljutih umaka koji žare i pale nepce pa ne iznenađuje da i njegova Kvasina dodatno udara. Po ljutini označen na njegovoj ljestvici kao dva od pet, vinski ocat nazvan jednostavno Kvasina jakog je mirisa i tamnoljubičaste boje. Sama ljutina dolazi od njegova drugog proizvoda, ljutog umaka Barik, no nije dobiven jednostavnim miješanjem, nego odležavanjem! Naime, nakon što su u ‘Jutoj Spizi u Kaštel Starom držali mošt mljevenih ljutih Cayenne i Habanero paprika za Barik u hrastovoj bačvi godinu dana, umjesto da je jednostavno isperu i krenu dalje, odlučili su u nju ubaciti domaće crno vino koje se lagano ukiselilo.

Sama bačva potom je gotovo pola godine stajala suncu, sve dok Bočina nije dobio ocat koji je upio arome. Ova je Kvasina ljuti ocat, za što su zaslužni komadići ljute paprike koji su ostali u bačvi, a možete ga nabaviti preko službene stranice brenda ‘Juta Spiza i u odabranim dućanima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i njegovoj okolici. Bočice od 200 ml stoji 22 kn.

Kako pripremiti vlastitu kvasinu?

Kvasina se tradicionalno radi od crnog vina i što je vino kvalitetnije, to će kvasina biti ukusnija. Želite li se i sami okušati u pripremi kvasine, za to će vam trebati šira posuda s poklopcem i crno vino vašeg izbora, a poslužit će i ostaci vina preostali nakon večere i druženja. Naime, kvasina je u mnogim kućanstvima predstavljala način na koji se u potpunosti može iskoristiti vino umjesto da propadne, a ako i sami ne želite držati puno boca s dva prsta crnog vina u hladnjaku ili čak bacati vino, što je uvijek šteta, izlijte ga u posudu koju ćete držati na sobnoj temperaturi lagano otklopljenu i pustite da vino prirodno fermentira.

Posuda bi trebala biti na toplom mjestu koje nije na izravnoj sunčevoj svjetlosti i na kojem se temperatura puno ne mijenja, a ključno je da bude stabilna. Kako prolazi vrijeme, tako će se u vinu razviti gljivice koje će se nataložiti u posudi - nemojte se brinuti, to je prirodan proces, samo je važno ne pustiti da se kvasina predugo kiseli. Kušajte je s vremena na vrijeme kako biste pogodili razinu kiselosti koja vam odgovara. Kada je postignete, procijedite dobiveni ocat i stavite ga na hladno kako biste znatno usporili fermentaciju. Gljivice koje ostanu kod procjeđivanja vratite u posudu i nalijte još crnog vina kako biste doma uvijek imali domaću kvasinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:28