• 2 šalice svježih bundevinih sjemenki • 1 žličica čilija • pola žličice kajenskog papra • 1 žlica maslinova ulja • sok pola limete
Izvadite sjemenke iz bundeve i uvaljajte ih u mješavinu ulja, soka od limete, čilija i kajenskog papra. Prostrite ih u posudu na papir za
pečenje i stavite na desetak minuta u pećnicu na 180° C dok se ne osuše i ne postanu hrskave.
2/6
4 jaja • 2 šalice šećera • 1 i pol šalica pečene banana
tikve • 1 šalica omekšalog maslaca • 3 šalice brašna
• 1 šalica mljevenih oraha • pola šalice grubo ribane čokolade • 1 žličica cimeta • 1 žličica muškatnog oraščića
• 1 žličica đumbira u prahu • pola žličice klinčića
• 2 žličice sode bikarbone • 1 žličica soli
Zagrijte pećnicu na 190° C. U velikoj zdjeli izmiksajte jaja, šećer, bundevu i maslac. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić, đumbir, klinčić i sol te sve dodajte prethodno pripremljenoj smjesi. Sjedinite i umiješajte mljevene orahe i čokoladu. Izlijte u posudu za pečenje (okruglu ili kvadratnu) i pecite oko 60 minuta. Kolač režite kad se malo ohladi i pospite ga šećerom u prahu.
3/6
• 1,5 kg kabocha bundeve (možete kombinirati i banana bundevu i
muškatnu bundevu) • 0,75 kg šećera (sami dozirajte slatkoću) • 1 l vode
• 2 naranče • 3 limuna • 100 g svježeg đumbira
Bundevu ogulite, izdubite joj unutrašnjost zajedno sa sjemenkama te je narežite na kocke. Ogulite naranču i limun te ih narežite na tanke trake, đumbir također ogulite i sitno narežite. Stavite bundevu u
lonac, dodajte vodu, naranče, limun i đumbir. Kuhajte oko 30 minuta, zatim dodajte šećer te kuhajte na srednje jakoj vatri još 45 minuta.
Na pola kuhanja, kada se marmelada počne zgušnjavati, smanjite vatru i neprekidno miješajte do željene gustoće. Gotovu marmeladu prelijte u sterilizirane staklenke i čuvajte u hladnjaku.
4/6
• pola banana tikve
• 250 g pilećih prsa
• 1 luk
• 1 režanj češnjaka
• pola čašice kiselog vrhnja
• 1 žličica curryja
• sol, malo papra
Na suncokretovu ulju zažutite luk, dodajte češnjak i na kockice narezanu piletinu te pržite 6-7 minuta. Posolite, popaprite, dodajte curry, kiselo vrhnje, izmiješajte i kuhajte još koju minutu. Banana tikvu ogulite, izrežite na ploške debljine pola prsta i popecite na grill tavi na srednje jakoj vatri uz dodatak malo ulja. Na tanjur stavite jedan pečeni bundevin odrezak, na njega žlicu curryja, pa na njega opet bundevu i curry.
5/6
• 3-4 mini patišon tikvica • 250 g smjese za kobasice • 1 luk • 1 režanj češnjaka
• 2 jaja • peršin • 1-2 lista kadulje • sol, papar • 1 mala žemlja ili šnita bijelog kruha
U tavi na malo masnoće popržite narezani luk i češnjak. U posudu stavite smjesu za kobasice, žemlju ili bijeli kruh (prethodno ga kratko namočite u malo mlijeka ili vode i ocijedite), jaja, sitno nascjeckan peršin i listove kadulje, sol i papar. Rukama sve dobro izmiješajte. Patišone prepolovite (neka ostane više donjeg dijela), izdubite, malo nauljite, posolite, popaprite i punite pripremljenom smjesom. Pecite ih u pećnici na 180° C dvadesetak minuta.
6/6
• 2 šalice na kockice narezane kabocha bundeve • šalica na trake narezanog svježeg krastavca • 5 cherry rajčica • 4 rotkvice • šalica crnog graha (mi smo koristili kornjača grah) • šalica narezane stabljike celera • 1 luk • 2 režnja češnjaka • peršin • 1 limun • maslinovo ulje• sol, papar
Skuhajte grah, ogulite bundevu i narežite je na manje kockice. U tavi zagrijte ulje te kratko popržite kockice bundeve dok ne dobiju hrskavu koricu. U zdjelu stavite krastavac narezan na trakice, kornjača grah, narezane stabljike celera, cherry rajčice, na tanke ploške narezanu rotkvicu i luk i češnjak na gotovo prozirne ploške te pečene kockice bundeve. Pospite svježim peršinom, posolite, popaprite, pokapajte limunovim sokom, prelijte maslinovim uljem i izmiješajte.